Архив

Санират жилища с пари за смет

Жилищни сгради ще бъдат санирани с пари за изхвърлената от живеещите в тях смет. Реализацията на тази идея, която напомня приказката „Сливи за смет”, стартира в три блока в кв. „Дружба” в София. Това обявиха инициаторите от „Екоколект” на втората среща без вратовръзки на кметове в Банско


Фирмата, която се занимава с разделно събиране и преработка на отпадъци на територията на Североизточна България, вече е провела успешен експеримент. Тя предлага по 150 лв. за тон пластмасови опаковки при пазарна изкупна цена от 700 лв. „Така за 2 до 3 години успешно се събират достатъчно пари за обновяването на сградата и дори остава за вътрешно освежаване на общите площи”, съобщи собственикът на „Екоколект” Стоян Колев. Освен в София от предложението може да се възползват и 14 общини край Балчик и Търговище, където са ситуирани 2 рециклиращи площадки.
От кметствата се изисква единствено договор за допуск на сметосъбиращата организация, който е съг-ласуван вече с МОСВ.
Към ноу-хауто за превръщането на стари опаковки в средства за обновяване на сгради
от „Екоколект” пристъпили, след като с европейска директива било забранено внасянето на пластмаса за рециклиране от чужди страни. Така, за да поддържат заводите и работниците си, собствениците се принудили да търсят алтернатива, с която да стимулират хората да събират разделно сметта. Форумът, организиран от сдружение „Програма „Произведено в България“ под мотото „Заедно да преодолеем кризата“, събра в Банско кметове от морето и планината, за да им помогне да обменят добри практики. Всички се обединиха около извода, че кризата в българските общини може да бъде преодоляна чрез много и усилена работа по усвояването на европейските пари.
Представителите на черноморския регион обмениха опит с колегите си от планинските общини в реализацията на различни програми, за развитие на инфраструктурата и сътрудничество в културния обмен и туризма.
Докато по Черноморието намаляват цените на услугите, за да привличат клиенти в планинските ни курорти, залагат на увеличаване на пакетните услуги с голямо разнообразие от оферти за туриста, стана ясно на форума.
„При справянето с кризата община Банско е пример за добра практика с привличането на чуждестранни инвестиции. Общината е с един от най-високите бюджети в България. Цените на имоти не падат, а хотелите се преориентират в целогодишно приемане на гости и дори изпитват нужда от работна ръка за лятото.“ Това заяви председателят на БХРА Благой Рагин.
Марияна Кънчева, изпълнителен директор на Асоциацията на българските черноморски общини, заяви, че България трябва да започне политика на сътрудничество с курортите от съседни държави за обмен на туристи, за да се задържи на световния туристически пазар.
Затова обаче е необходимо да направим инфраструктурата си така, че
тя по нищо да не отстъпва от тази при съседите,
каза Кънчева.
„Проблемите в различните общини са специфични и конкретни, но общата ни цел е заедно да намерим най-добрите решения“, сподели председателят на програма „Произведено в България” Адриана Цанева. Според нея са ни нужни иновативни модели на взаимодействие на общините за устойчиво решение на жилищни и интеграционни проблеми, модели на партньорство между общинските администрации и консултантски структури за успешна реализация на проекти.
Специален гост на форума бе Жилберто Кашини – председател на Общинския съвет в Рим, който представи опита на мегаполиса в управлението на човешкия ресурс.