Архив

Агент Солт

Шпионският трилър се ражда след непринуден коментар, който Анджелина Джоли прави преди няколко години: „Имах среща с Ейми Паскал (съпредседател на Sony Pictures) преди няколко години, като стана въпрос, че е готова да започне някой от новите филми за Джеймс Бонд. Шеговито подхвърлих: „Искам да съм Бонд”. Пошегувахме се с това и после тя започна проекта”, спомня си холивудската звезда, която получава главната роля в лентата.
Коя всъщност е Евелин Солт? Отговор на този въпрос се търси от първите до последните минути на филма. Дезертьор заявява, че тя е внедрен шпионин, който ще задейства деня Х, в който „спящите” руски шпиони ще се събудят и ще започнат война срещу Щатите. Продуцентът Лоренцо ди Бонавентура е убеден, че тези агенти не са фантазия: „Няма съмнение, че съществуват. В ЦРУ също вярват в съществуването им. Има нещо много загадъчно и вълнуващо в идеята, че някой може да стои в очакване в продължение на години, ако се наложи.”
Мнозина твърдят, че Съветският съюз и впоследствие Русия разполага с тайни агенти, прикрити като граждани в западни страни през 80-те и 90-те години като част от мрежа от оперативни работници на тайните служби, които живеят под измислени имена в продължение на 15, 20 или повече години. При активирането им тези „спящи” агенти трябва да ръководят Деня Х - поредица от терористични и саботьорски атаки в Съединените щати като начало на по-мащабна война с Русия. През последните години са открити руски „спящи” шпиони в Естония и Канада, а съвсем наскоро група хора, смятани от съседите и приятелите си за обикновени граждани, са арестувани от федералните власти на Щатите по обвинения, че са част от шпионска мрежа, под фалшива самоличност, в опит да изпълняват задачи за Русия.
След пропадането на целия й свят агент Солт не се спира пред нищо, за да докаже своята невинност. Проблемът е, че нейните усилия правят мотивите й съмнителни...