Архив

За или против 3D киното?

Джеймс Камерън заяви категорично, че 3D продукциите ще изместят 2D изображението като официален филмов формат в киното, телевизията и дори в онлайн изданията през следващите 25 години. „Новият стандарт скоро ще излезе извън пределите на големия екран и ще се пренесе в спорта, музикалните предавания и всички останали визуални забавления”, каза в Сеул режисьорът на „Аватар" – най-касовата продукция в историята на киното.
Според него в момента се забелязва т.нар. 3D Ренесанс, в който еволюират цветовете и звукът на продукциите. Това определено променя начина, по който зрителите възприемат картината. Пълната трансформация на кинопродуктите в 3D произведения обаче тепърва предстои, убеден е той.„Може да започне през следващите няколко години, но определено в по-малки срокове от тези, които бяха нужни на цветното кино, за да се развие", категоричен е Камерън.
За да защити тезата си, режисьорът изтъкна, че в последните няколко месеца различни сектори на индустрията правят сериозни промени и нови попълнения в тази насока. Samsung и Panasonic вече започнаха продажбите на 3D телевизори, а все повече студиа, в това число Universal и Disney, пускат на пазара продукции с новия формат.
Той заяви още, че възнамерява да даде своя принос в разрастването на 3D продуктите и сподели, че продължението на блокбъстъра „Аватар" предстои да бъде заснето за 3 години.
Точно на противоположното мнение обаче застана една жива легенда – Франсис Форд Копола. Той може и да не е създател на най-касовия филм, но името му отдавна е записано с големи букви в историята заради абсолютната класика „Кръстникът”. Режисьорът се обяви срещу 3D филмите, което веднага предизвика остри отзиви от страна на защитниците на новия формат, които побързаха да го обвинят в закостенялост. А това наистина звучи смешно, защото именно Копола е един от пионерите в 3D проектите. Преди години той засне триизмерния късометражен „Captain EO" с участието на покойния вече Майкъл Джексън. Освен това през годините режисьорът доказа, че за него няма стереотипи при филмовото изкуство, прибягвайки често към модерни похвати в кинематографията.
В интервюто си легендата разкри още защо 3D продукциите напоследък се радват на такава популярност, въпреки че от десетина години се произвеждат ленти в този формат. Според него Холивуд още преди време е щял да прегърне идеята за повече такива филми, ако не е бил високият бюджет и трудността на изработка, които изисква създаването на подобен продукт.
„Творците не правят тези филми, защото в момента технологиите са се развили толкова значително. Просто се убедиха, че това е лесен начин за осигуряване на повече парични постъпления", каза режисьорът.
Копола припомни и успеха на „Джурасик Парк" през 90-те и позитивните реакции на аудиторията, предизвикани от специалните ефекти на лентата. „В днешно време „Аватар" е новият „Джурасик Парк". 3D форматите се оказаха лесни за реализация и сигурни откъм печалби и всички се впускат в тях", заключи легендата.