Архив

Стара Загора с европейски булевард

Като крачка към решаване на проблемите с трафика и премахване на задръстванията в югозападната част на Стара Загора, особено в пиковите часове, определиха новата си придобивка гражданите от града на липите. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев връчи на първите двама шофьори, преминали по продължението на бул. „Славянски”, ваучери за 20 литра гориво, осигурени от община Стара Загора. Минути преди това той, заедно с областния управител Йордан Николов и кмета проф. Светлин Танчев, преряза лентата.
Благодарение на новата отсечка се осъществява кратка и качествена връзка на три от най-населените квартали – „Железник”, „Трите чучура” и „Казански” с индустриалната зона, магистрала „Тракия”, авто- и жп гарата. Продължението на булеварда и кръговото движение са изпълнени в съответствие с всички европейски изисквания. Стойността на разработката, заедно с подземната инфраструктура, е 3 490 000 лв. Преобладаващата част от тях – 2 846 000 лв., са за пътната част и са осигурени с постановление на Министерския съвет от 2008 г. от Републиканския бюджет, а останалите са общински средства.
Движението е двупосочно, с по две ленти с ширина 7,5, разделени от зелена лента с ширина 3 метра. Тротоарът е широк 3 м и е само от северната страна, общата му площ е 3210 кв. м. Изградени са нов водопровод и канализация, уличното осветление също е ново. Кръговото кръстовище е четириклоново, а диаметърът на „острова” в центъра му е 9 м. В него е разположена водна площ, осветена подходящо през нощта. Ширината на двулентовото платно в кръга е 9 м.
Строителните работи са извършени от пътностроителната компания PSI, проектант на обекта е инж. Захари Стамболиев, чието име е свързано с транспортната схема на града, с участието на инж. Мария Трифонова. Проектът на водната площ е дело на арх. Георги Чернев, който бе отличен като архитект на годината за сградата на Регионалния исторически музей.
За по-малко от три години от началото на мандата със средства от националния и общинския бюджет сме реализирали 6 големи проекта на стойност над 30 млн. лева, припомни кметът проф. Танчев. Общината има и други готови проекти на обща стойност над 100 млн. лева, от които 17 са спечелени, реализирани или във фаза пред финализиране. Общо равносметката показва, че заедно с финансирането по различни програми са вложени над 100 млн. лв., уточни проф. Танчев.