Архив

Стартира мащабен проект за канализация в София


Започнаха строителните работи по мащабен проект за изграждане на нова канализация в софийския кв. „Илиянци”. Общата стойност на строителните дейности е приблизително 3,5 млн. лева. Проектът се реализира благодарение на общите усилия на „Софийска вода” и общинската администрация. Територията на квартала ще се канализира поетапно. Строителството ще започне с изграждането на канал по ул. „Жасмин” и ул. „Кирил Благоев” - от ул. „Далия” до ул. „Черница”. Общата стойност на този първи етап е 642 хиляди лева и включва отводняването на всички имоти с лице към улиците. Реализирането му ще позволи изграждането както на канала по ул. „Петуния”, така и на канали по ул. „Цинерария” и бул. „Рожен”.
След изпълнението на тези канализационни участъци качеството на ВиК услугите за живеещите в квартала съществено ще се подобри и ще се предотвратят наводненията на имоти. Срокът за цялостно изпълнение на този етап от проекта е 68 работни дни, а строителните работи трябва да приключат в началото на ноември 2010 г. Дотогава ще бъдат положени 360 м канализационни тръби от полипропилен. За всички застроени имоти от двете страни на ул. „Жасмин” и ул. „Кирил Благоев” ще бъдат изградени сградни канализационни отклонения. Ще бъде реконструиран и 340 м уличен водопровод от полиетиленови тръби.
„След изграждането на новата канализация и уличната мрежа над нея район „Илиянци” ще стане едно от най-добрите места за живеене в столицата”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че близо една трета от столицата е без изградена канализация и в момента със средства на Столичната община, инвестиции от „Софийска вода” и средства от проекта ИСПА се изгражда голяма част от канализацията в града. Екипът на Столичната община вече е разработил проекти за 80 процента от проблемните места в столицата.