Архив

Принцът на Персия: Пясъците на времето

Преди няколко дни неуморният продуцент Джери Брукхаймър („Полицаят от Бевърли Хилс”, „Армагедон”, „Да изчезнеш за 60 секунди”, „Пърл Харбър”, „Карибски пирати”, тв сериалът „От место-престъплението”) остави своите отпечатъци на Алеята на славата в Холивуд. Филмите на носителя на 6 награди „Оскар” са спечелили над 15 млрд. долара от бокс офиса, домашното кино и музикални права.
Поредното амбициозно начинание на Брукхаймър се казва „Принцът на Персия”. Най-вероятно повечето хора, които са имали компютър в началото и средата на 90-те, си спомнят легендарната едноименна игра на Джордан Мечнър. Докато се бори с различни препятствия, главният герой се справя с гравитацията със своите акробатични умения и законите на физиката не важат. „Обичам представата, че това е мит, който оживява пред очите ни. Това е история, която е абсолютно реална, но и необикновена – нерационална и несъществуваща вселена, която ние разбираме по свой начин. Тези неща наистина се случват във филма”, споделя режисьо-
рът на лентата Майк Нюъл.
Действието се развива през VI век в Персия, когато тя е една от най-великите империи в историята на човечеството. Малкият Дастан е бездомно хлапе, което е заплашено със строго наказание от капитан от персийската армия заради това, че е защитил свой приятел, заловен да краде ябълки. Благородният шах Шараман обаче вижда в момчето сериозни заложби и го пощадява, а по-късно и осиновява. Когато пораства достатъчно, Дастан е решен да се докаже пред всички и застава начело на атаката срещу мирния свещен град Аламут, в който според шпиони има огромни оръжейни запаси. Всъщност там се крие нещо далеч по-ценно – легендарните пясъци на времето, които позволяват на времето да се връща назад.
Филмът изобилства от най-различни каскади, които изискват сериозна подготовка. Джейк Джиленхал, който влиза в образа на Дастан,    тренира с Рикардо Морал – един от най-добрите конни ездачи в Испания. Създателите на филма са включили в екипа дори един от основоположниците на паркура – Дейвид Бел. „Паркур е възникнал в покрайнините на Париж, където децата били толкова отегчени, че намирали различни начини да си запълват времето. Гледах документален филм за тях и видях, че те наистина скачат по стени и покриви. Те са необикновени атлети. Затова решихме да черпим директно от извора и при нас дойде Дейвид Бел”, обяснява Брукхаймър.
Резултатът от всичко това е един ефектен приключенски екшън, който ни връща хилядолетия назад.