Архив

Оживление на пазара на имоти в българските курорти

България остава най-популярната дестинация за руснаците и с настъпването на лятото те отново поглеждат към имотите по Българското черноморие.
На пазара на имоти в България под привидната затвореност започва оживление. Макар и ръст на цените да не се наблюдава, започва да личи ефектът на кризисния им спад.
Кризата донесе на инвеститорите в имоти нови условия - цените намаляха, а условията за продажба станаха по-благоприятни. Схемата за поетапно плащане, приета при покупка на зелено в България, в една или друга степен намалява рисковете и спомага за „загряване" на пазара. Много британци например използваха тази схема за кратки спекулации - те плащаха 10% от цената на ранен етап на строителството, а след половин година, когато пазарът нарасна с примерно 5% - продаваха. Някои успяха да постигнат и 100% доходност за година. Разбира се, високата доходност върви с висок риск. Трябва ли да говорим, че рискът от застой и спад на цените се реализира по всички правила от началото на кризата?
Брокер от Alisa Estate Ltd. обяснява, че докато в кризисните времена около половината сделки са се сключвали на зелено, сега изборът на вече построени имоти се е увеличил.
Спадът на цените на ваканционните имоти е средно с 25-30%, като зависи по-скоро от нуждата от пари на строителя, а не от етапа и качеството на строителството. Затова се стигна до парадокса завършени апартаменти да струват по-евтино от строящи се. Средната цена на завършените жилища е около 750 евро, а на тези в строеж - 700 евро.
Моментът е подходящ за покупка на готови жилища, коментират руски брокери. Допълнителен плюс е, че те изключват неприятни изненади с инфраструктурата и неспазване на строителните срокове.
Втори парадокс е, че малки студиа се оказват с цени от 15-20% по-високи от едностайни апартаменти. Според консултанти от Fort Noks за спекулантите настъпи време за почивка, защото купен в момента имот може да донесе печалба след около 3 години, когато навярно ръстът на пазара ще се възстанови на докризисни нива. Дотогава годишната печалба от отдаване под наем едва ли ще надвиши 5% годишно.
Ипотеките в България са като мираж - ту ги има, ту ги няма. На фона на затегнатото кредитиране популярност придобива разсроченото плащане. По информация на една от агенциите например в Поморие се продават готови апартаменти при първоначална вноска 30% от цената, след три-четири години започва доплащане на 4-9% годишно.
Друга компания пък предлага безплатна лятна почивка при покупка на строящ се имот до завършването му.
Около 20% от руснаците, търсещи имот в България, предвиждат отдаването му под наем. Руски брокери коментират, че при средна цена от 20-40 евро на ден за наемане на апартамент на морето, при пълно натоварване за месец, жилище в България може да донесе месечен доход от 600-1200 евро.
В допълнение остава да се посочат и рисковете - висока конкуренция, очаквана поредица слаби туристически сезони и сезонност на дохода от наем.
За тези, които искат да отдават имот целогодишно, би било по-добре да се ориентират към планинските курорти.
Специалистите също признават, че пазарната конюнктура е нестабилна.
Един от запитаните брокери коментира, че предстоящият сезон ще бъде показателен. Според него стабилизацията на пазара ще започне с неявен ръст. Т.е. строители, които са предлагали имот за 700-800 евро квадрат и при преговорите са правели 15-20% отстъпка, ще ограничат или спрат намалението. Така под привидния застой на пазара всъщност ще започне ръст.