Архив

За любовта и смъртта


Книгата е сборник от есета, написани от Патрик Зюскинд, които разглеждат връзката между двете основни природни стихии в човешкото битие. Прочутият автор провокира мисълта на читателя чрез интригуваща смесица от образи, разкриващи тъмната еротична връзка между смъртта и любовта. Той описва различните видове любов и доразвива темата, като дава примери с лични случки, митове и откъси от биографиите на известни личности.
Сред уникалните запомнящи се истории са: свидетелският му разказ за двойка, която прави орален секс по време на задръстване; флиртуващи мъж и жена, които пренебрегват присъстващите; увлечението на Томас Ман по млада сервитьорка и много други. Всеки един от тези примери илюстрира животинската любов, самозаблудата, идеалната „платоническа любов”.
Зюскинд сравнява връзката между любовта и смъртта и неразривността между секса и танатоса. За разлика от любовта, за която обществото не може да спре да говори, съвременната култура е по-резервирана към темата за смъртта. Единственото изключение е „еротичният копнеж към смъртта".
Зюскинд се опитва да обясни защо двете теми са толкова преплетени и неизчерпаеми и се опира на Гьоте, Клайст, Платон и Сократ. Финалът на есетата е посветен на сравнението между две митологични фигури на любовта – историите за Орфей и Исус. Авторът определя любовта на Христос като нечовешка и възхвалява Орфей заради неговата смелост и самоотверженост. Немският писател констатира, че историята за Орфей е много по-докосваща читателя заради провала му като човешко същество.