Архив

За седмица морските курорти се напълниха

Ръст на български и чуждестранни туристи в морските курорти през август отчитат хотелиерите.
От бранша регистрират увеличение както на почиващите българи, така и на туристи от Румъния, Гърция, Полша, Унгария, Белгия, Холандия и от Прибалтийските републики.
Фактът, че сърбите и македонците вече пътуват без визи за България, също е довело до ръст на туристите от тези страни, но те не са определящи за повишаване броя на почиващите като цяло. Те се насочват най-вече към селищата на община Несебър - Равда, Свети Влас, Обзор, където избират частни квартири и по-малки хотели. На пресконференция председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев съобщи, че се очаква приходите от туризъм за тази година да бъдат около 6.5 млрд. лв.
Повишеният интерес към Българското Черноморие се дължи на факта, че курортите вече предлагат цени, подобни и даже по-добри от тези на курортите в съседна Гърция и Турция, коментират експерти.
Резервациите за почивка през юли и август бележат 10 на сто ръст в сравнение със същия период на 2009 година. През август туроператорите констатират и засилено българско присъствие по Южното Черноморие.