Архив

Sofia Dance Week – по-амбициозен отвсякога


Третото издание на фестивала за съвременен танцов театър Sofia Dance Week и тази година ще представи най-доброто от световната танцова сцена. Програмата (23–29 септември) се
очертава като най-силната и зрелищна до момента, убедени са организаторите от списание „Едно”.
Легендарният Вим Вандекeйбъс се завръща в София с чисто нов спектакъл на трупата си Ultima Vez – „Маймунски сандвич”. Зрителите на Sofia Dance Week ще могат да му се насладят само две седмици след световната му премиера в Белгия. Представлението е нов експеримент за гениалния белгиец, който не признава граници за възможнос-тите на човешкото тяло. „Маймунски сандвич” е невъобразима смесица от танц, театър, музика и кино. На сцената, заедно с 21-годишния танцьор Дамиен Шапел, „играят” и героите от филм, прожектиран на видеостена. Експериментът се забав-лява да разказва градски легенди, за които никой не е сигурен дали наистина някога са се случили.
Другото легендарно име в тазгодишната програма е Жоел Бувие – грандамата на френския танц и едно от главните действащи лица в избухването на френската сцена през 80-те. Жена с магнетично присъствие, което омагьосва публиката. Жена, която не се страхува да изследва опустошаващите ни чувства, страстта и наелектризиращия еротизъм. Спектаклите й са като сънища, а превъплъщенията й са безбройни.
Тя ще покаже в София спектакъла „За любовта”. В него като в калейдоскоп, без начало и край, се завъртат безкрайните лица на любовта. Къде започва любовта? Кога си отива? В какво ни превръща? Цял живот я търсим, намираме и губим… Жоел Бувие познава и рая, и ада на страстта и ни води там, така както никой досега.
Зейнеп Танбай е един от най-емблематичните и пламенни представители на турския съвременен танц. Напук на всички специалисти, които й предричат провал, защото е прекалено висока за танцьорка, Танбай заминава на обучение в САЩ, твърдо убедена, че танцът е нейната съдба. Следват 16 невероятни години, в които тя учи, танцува и си извоюва заслужена слава като танцьор и хореограф. Работи и преподава в много американски танцови училища, включително в школата на легендарната Марта Греъм.
В София нейната трупа ще представи последния си спектакъл „Араз” – енигматично заглавие, чието значение Зейнеп Танбай предпочита да остави загадка, за да може всеки да открие своя личен „араз” в края на представлението. 12 танцьори и 20 танца – обединени в динамична и страстна хореография – пресъздават отношенията между мъжете и жените в свят, в който не е лесно да си жена. „Араз” е и разказ за всеки един от нас и границите, с които непрекъснато се сблъскваме и преодоляваме в заобикалящия ни свят – с препратки към реални политически събития, без обаче да се превръща в „политически” спектакъл.
„Можем ли да бъдем различни и да бъдем заедно?”, пита „Денг-денг!”. Отговорът идва в лицето на трима хип-хопъри от Чад и цялата невероятна енергия, на която са способни телата им. Сблъсък на религии, етноси, езици, традиции, идентичности – „Денг-денг!” е микрокопие на света, в който всеки се бори за оцеляване. Хип-хоп, африкански племенни танци, електронен бийт и съвременен танц се завъртат в безпощаден ритъм, който разбива всички стени на съзнанието. Кой си ти? Кой съм аз? Можем ли да бъдем различни и да бъдем заедно? Мечтателите могат всичко.
Зад „Денг-денг!” стои Фарид Берки – един от хип-хоп пионерите на Франция и класическо хлапе от гетoто – баща алжирец, бягство от училище и никакво светло бъдеще. Животът му се преобръща, когато, гледайки телевизия един ден в началото на 80-те, открива американския брейк. Самообучава се в жанра и продължава с поп, рок и практически с всичко от африкански танци през класика и джаз до цирково изкуство. „Вярвам, че всеки танц има своя история и свой език – казва Фарид Берки. – Но също така вярвам, че ако откриеш връзките и взаимодействията между различните стилове, можеш да ги смесиш така, че те взаимно да се обогатят. Защото езикът на тялото не признава граници.”
Организаторите на Sofia Dance Week обещават още много силни емоции, които дълго ще преживяваме.