Архив

Мартин Макдона разобличава мита за ирландския тероризъм


„Смъртта на котката, или лейтенантът от Инишмор” е третото заглавие на прочутия ирландски драматург Мартин Макдона, което влиза в репертоара на Модерен театър след постановките „Самотният запад” и „Пухеният”. Спектакълът представя на зрителите разобличаването на мита за ирландския тероризъм.
Убита е черната котка на лейтенант Порик – терорист, който се възприема като борец за свободата на Ирландия. Това е било единственото същество, към което избухливият убиец е изпитвал нежни чувства. Онези, които са виновни за смъртта на котката, се страхуват да му кажат истината, просто защото им се живее. Затова и трябва да измислят начин да замажат положението, а резултатът е кръв, насилие, изстрели и любов.
Пиесата е изградена върху кървавия британско-ирландски конфликт. Типично за стила си – с голяма доза сарказъм и черен хумор, Макдона разсъждава върху онова, за което не се говори; за онова, което мислим, когато сме насаме със себе си. Резултатът е една пародия на ирландския тероризъм.
Три века Ирландия и Британия са в постоянен конфликт, заради който стотици хора проливат кръвта си. Три века ирландската съпротива, ирландският тероризъм са атрибут на националната самоиндентификация. А на финала на пиесата Макдона се осмелява да напише стряскащия въпрос „Значи целият този терор е бил напразен?”...
Предпремиерните представления на „Смъртта на котката, или лейтенантът от Инишмор” са на 19 май, 30 май и 28 юни. С официалната премиера на спектакъла трупата на Модерен театър ще открие и предстоящия театрален сезон през есента. В ролите ще видите Владимир Пенев, Иван Бърнев, Маргита Гошева, Стефан Спасов, Явор Бахаров, Ованес Торосян, Благой Бойчев и Милко Йовчев.

„Смъртта на котката, или лейтенантът от Инишмор” е третото заглавие на прочутия ирландски драматург Мартин Макдона, което влиза в репертоара на Модерен театър след постановките „Самотният запад” и „Пухеният”. Спектакълът представя на зрителите разобличаването на мита за ирландския тероризъм. Убита е черната котка на лейтенант Порик – терорист, който се възприема като борец за свободата на Ирландия. Това е било единственото същество, към което избухливият убиец е изпитвал нежни чувства. Онези, които са виновни за смъртта на котката, се страхуват да му кажат истината, просто защото им се живее. Затова и трябва да измислят начин да замажат положението, а резултатът е кръв, насилие, изстрели и любов. Пиесата е изградена върху кървавия британско-ирландски конфликт. Типично за стила си – с голяма доза сарказъм и черен хумор, Макдона разсъждава върху онова, за което не се говори; за онова, което мислим, когато сме насаме със себе си. Резултатът е една пародия на ирландския тероризъм.Три века Ирландия и Британия са в постоянен конфликт, заради който стотици хора проливат кръвта си. Три века ирландската съпротива, ирландският тероризъм са атрибут на националната самоиндентификация. А на финала на пиесата Макдона се осмелява да напише стряскащия въпрос „Значи целият този терор е бил напразен?”...Предпремиерните представления на „Смъртта на котката, или лейтенантът от Инишмор” са на 19 май, 30 май и 28 юни. С официалната премиера на спектакъла трупата на Модерен театър ще открие и предстоящия театрален сезон през есента. В ролите ще видите Владимир Пенев, Иван Бърнев, Маргита Гошева, Стефан Спасов, Явор Бахаров, Ованес Торосян, Благой Бойчев и Милко Йовчев.