Архив

Земята за насипите на Дунав мост-2 стигна до... Брюксел

В писмо до правителството, получено от ЕК в средата на август, се казва, че трябва да бъде упоменат начинът за решаване на проблема със земните насипи на обектите от прилежащата на Дунав мост-2 инфраструктура. Това трябва да стане с писмо, с което в края на септември българското правителство ще поиска разрешение от ЕК за модификация на меморандума за средствата за съоръжението. Новината съобщи във Видин министърът по управлението на европейските средства Томислав Дончев.
Проблемът със земните маси стои от началото на строежа. За да си осигури пръст за насипите, испанската фирма ФСС – изпълнител на проекта, купи ниви в близките до строежа села Антимово и Кутово. Но още първите иззети количества земни маси предизвикаха проверки на РИОС-Монтана и спиране на изземването. Оказа се, че за такъв вид дейност е нужна концесия. ФСС поска да му бъде дадена, но не получи отговор. На седмици сме от решението на проблема със земните маси, заявиха главният мениджър на проекта инж. Алберто Бергара и заместниците му инж. Хулио Руис и инж. Рафаел Уерга при срещата си с министър Дончев.
Някои от насипите вече са направени. Но от фирмата не отговориха откъде са взели пръстта. Няколко местни фирми предлагат да доставят цялото нужно количество, но не е ясно дали това ще бъде решението.
При посещението си на строежа през февруари т.г. министър-председателят Бойко Борисов определи срок за завършване на моста юни 2011 година. Тогава той и колегата му – премиерът на Румъния Емил Бок, си обещаха да се срещнат през следващия юни на моста. Сега министър Томислав Дончев обяви, че последният срок за завършване е краят на 2011 година, като за 2012 година ще останат някои несъществени допълнителни работи.
На моста от началото на август, когато Дунав спадна, се работи доста усилено. Върху стълбовете до острова в реката се монтират части от връхната конструкция, а четирите стълба в плавателната част са с различна степен на завършеност. Най-напреднала е работата по стълб 9, където се монтират защитните елементи. Съоръжението приближава румънския бряг.
Испанските мениджъри на проекта съобщиха, че досега са изпълнени 55% от планираните строителни работи. В същата степен са усвоени и предвидените за проекта средства. Забавяне има, но то може да бъде наваксано. Изостава строежът на някои обекти от инфраструктурата, които са възложени на местни фирми подизпълнители. Надлезите по трасето са завършени 80%, но сградите и пътните трасета – 35%.
Целта ни е не да поставяме нови срокове, а да скъсим максимално времето до завършването, каза Томислав Дончев. Не защото ЕК иска това от нас, а защото на нас ни е нужен този мост.
Министър Дончев потвърди, че испанската фирма е поискала увеличение на средствата, предвидени за моста. В момента комисия разглежда искането и оценява извършената работа и вложените средства. Оскъпяване на съоръжението от първоначалната цена ще има, но то трябва да бъде минимално и да не засегне държавния бюджет, заключи министър Дончев.