Архив

Пускат частично движението по автомагистрала „Люлин”

„До 20 дни трябва да пуснем движението по една от естакадите на автомагистрала „Люлин” - пътя за Гърция при възел Даскалово“, това заяви министър-председателят Бойко Борисов при поредната си проверка на строителните работи на автомагистрала „Люлин” при пътен възел Даскалово. Целта е да бъде пуснато движението за зимния сезон в посока Благоевград–Кулата по възможно най-доброто трасе, а допълнителните работи ще се правят догодина. „В края на ноември трябва да е готово на биндер. Тунелите вървят добре, за изолациите на мостовете промениха технологията, след като нашата лаборатория ги замери, че не са добри, и сега ще слагат пет пъти по-скъпа изолация”, уточни той. От направената инспекция стана ясно още, че по всяка вероятност износващият слой на автомагистрала „Люлин” ще се прави следващата година.
„И в най-лошите си сънища не сте мислели, че ще дойда аз“, обърна се към изпълнителите на проекта Борисов. „Поне още три години са щели да правят тази магистрала“, допълни той. Премиерът изрази надежда, че ще бъдат усвоени 145 млн. евро до края на годината, предвидени за автомагистралата по програма ИСПА.
Бойко Борисов съобщи още, че е разговарял с турския си колега Реджеп Ердоган по повод хода на строителството на магистрала „Люлин”, осъществявано от фирмата „Мапа Дженгиз”. Борисов е заявил пред него, че ако фирмата не се справи, повече турска компания няма да бъде допусната. По време на инспекцията премиерът беше придружен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, експерти от МРРБ и от агенция „Пътна инфраструктура”.