Архив

100 думи

Така както си работят нашите строители в условия на криза, въпреки някои високопоставени твърдения, че вече сме излезли от нея... Така както тежката строителна механизация се промъква по отеснялата „дреха” на столицата, а и на големите градове, курортите в планините и по морето... Така, както шофьорите на бетоновозите и тежките камиони всекидневно си късат нер-вите от неразборията по пътищата, така в общественото пространство се промъкна „ново 20”.
Едни законотворци от „жълтите павета” в опитите си да „творят” нови закони искат да върнат историята, разбирай, да качат строителния бизнес на... Молотовки, ЗИЛ-ове, Чепели и ИФИ. Да блокират строителната механизация на фирмите, да пратят на борсата шофьори, монтьори, механизатори и техници... в името на борбата със „сивата” икономика. Точно в тази борба е „зарито кучето”. Най-много изсветляване на бизнеса искат именно почтените строители. Тези, които в сложното време успяват да работят, да пазят квалифицираните си инженери, проектанти, техници и строители.
Когато се готвят нормативни актове, свързани с най-сериозните икономически субекти на държавата, именно законите трябва да се гледат не само от разните му там комисии, мислители и прочие люде. Професионалната гилдия знае най-добре как може да се излезе от „Параграф 22”, дори и в измислен български вариант.