Архив

Оставката на Дянков искат от Лекарския съюз

Оставката на министъра на финансите Симеон Дянков искат от Българския лекарски съюз (БЛС), които скъсаха подписаното споразумение с правителството. Лекарите си тръгнаха гневни от заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество. Председателят на БЛС Цветан Райчинов сподели, че споразумението, което е подписано между Съюза и държавата, има една-единствена цел - да бъдат спрени лекарските протести.
„Длъжен съм да кажа, че ако това споразумение не беше подписано, щяхме да бъдем обвинени в лични политически и не знам какви други цели и в това, че ни предлагат, а пък ние отказваме. Министър Дянков е крайно време да пътува зад океана. Този човек определено е вреден за цялата страна",
каза Райчинов след напускането на заседанието на НСТС.
Той потвърди, че в бюджета са заложени 50 млн. лв. по-малко за болниците, отколкото през настоящата година. От своя страна финансовият министър заяви, че парите за здравеопазване ще останат за здравеопазване. Той обясни, че щом споразумението е скъсано, всички точки в него отпадат. В общи линии остава предишният закон, посочи Дянков. Той заяви, че са консултирани бюджетите на НОИ и НЗОК, така че те „вече могат да продължат пътя си през Министерския съвет към Народното събрание”.