Архив

Прелюдия към съвършенство... в обществения интериорЧовек прекарва огром-на част от времето си извън дома. В най-активните часове от денонощието обикновено се намира в офиса, в ресторанта, в клуб, в салон за красота... Именно затова е изключително важно да изпитва удоволствие от прекараното време в обществения интериор. А защо не и да става свидетел и реален участник в изкуството на вътрешния дизайн.
Стайл клъб салон от „Дъглас Уолъс Архитектс”
Идеята на изпълнителния директор на дъблинския салон за красота е помещението да представя напълно нова концепция за интериор, която тотално да разрушава границите в дизайна на този тип обекти. Така художниците от „Дъглас Уолъс Архитектс” раждат напълно нов стил в салоните за красота, който взема от пънка, японската анимация, ню уейва, мемфиса, класическия дизайн и всичко това обединено с много въображение и пречупено в иновативните тенденции на XXI век. Пространството определено прелива от модерност, която е толкова нова, че дори липсва в съвременните класации. Въображението на авторите е „полудяло” и резултатът от творенията им е транспортиране в центъра на стила, модата и шоуто, където клиентът е главният герой.
Нещо повече, в салона се усеща чувството на приказната атмосфера от „Алиса в страната на чудесата”, където тя е в образа на пънк рокерка. Определението за обстановката е „истински бонбон за окото”, като мотивите едновременно „се бият” и работят в синхрон, цветове, които никога не биха си подхождали, някак си пасват, а формите и очертанията, които не си принадлежат, „живеят щастливо” едни до други. Изобретателността в решенията стига дотам, че накъдето и да се обърне човек, става свидетел на ново преживяване, сякаш попадаш на ново място, в различно време.
Независимо дали всеки би го признал, Стайл Клъб салон е изключителен дизайнерски проект, с най-висок стандарт на детайла и завършека, където, щом влезе човек, дори и да не оцени интериорната гениалност, няма как да не се усмихне. Истината обаче е, че в него се наблюдава изтънченост, красота и баланс. И това са дизайнерски успехи, които не се постигат лесно.
Ролс дизайнът на Чикара Оно
„Мекотата на материите и устойчивостта на архитектурата” е концепцията в атрактивната инсталация на японеца Чикара Оно от дизайнерско студио „Сината”, която той създава за магазин на Diesel в Токио. Идеята на твореца с неконвенционално мислене е да подскаже красивата връзка между архитектурното изкуство и модния дизайн. Именно затова той използва в интериора спускащи се от тавана и усукващи се като платове при пода алуминиеви ленти, върху които лейбълът представя облеклата си. Характерното за този материал е, че притежава едновременно качествата на мекост и твърдина. Той е много тънък и може да се огъне с ръце, но въпреки това е по-устойчив от плат или хартия. Изтегляйки и навивайки тези дълги ивици алуминий в пространството на магазина, дизайнерът на проекта създава съвършени гъвкави форми, внасящи противоположните и допълващи се усещания за изящност и здравина, за статичност и динамика.
Нощният клуб на Томас Алиа
Нощен бар „Рейна Бруя” е новото творение на дизайнера Томас Алиа, взривяващо Мадрид. Всичко в него е гениална комбинация между цвят, извивки и светлина за постигане на постоянно променящо се пространство.
Ефектът в интериора на нощния клуб не е случаен. Томас Алиа е носител на Националната награда за интериорен дизайн и е един от най-известните модни корифеи в Испания. Той притежава способността да постига съвършената хармония при смесването на етнически и традиционни предмети с авангардни материали, като магически пречупва визията им през призмата на специално подбрана светлина.
Хотел „Мисони” с луксозен италиански интериор
Растящата любов между модата и хотелската индустрия е доказана за пореден път с откриването на индивидуалния хотел „Мисони” в Един-
бург, Шотландия. Хотелът е дело на италианската модна къща, известна с ярки тъкани и богати плетива.
Уникалният хотелски интериор представлява визуална атака на цветове, енергия и ретро шик, която провокира концепцията за вкус, но винаги успява да остане от правилната страна на пищността. Финото италианско модно усещане и богато въображение намират своето проявление в ярките цветове, зигзаг мотивите, пищните огледала и грамадните декорации. И определението за вътрешното решение на пространството е едно: „действително произведение на лукса”.
Иновационният парк
„Витус Беринг”

Новата сграда на Университетския колеж „Витус Беринг” в Хорсенс, Дания, е проектирана като пряко продължение върху тухлената основа на съществуващата от седемдесетте години на миналия век структура на колежа, но е коренно различна и уникална.
Отличителната пристройка има динамичен и иновативен характер. Движението на фасадите се вижда в бляскавите ивици, които се простират към небето по шестте етажа на сградата и създават впечатлението на спираловидно редуване. Наклонените форми на колежа улесняват маршрута за бягство при пожар и аварии.
Основният вътрешен етажен план на сградата е отчетливо и гъвкаво оформен. Акцент в него е стълбището, изпълнено в зелен фиброцимент, което се вие в обединяващия атриум. Половината от кръглите прозорци образуват просторна покривна тераса с красив изглед към Хорсенския фиорд.