Архив

Русенският университет с нов корпус

Нов корпус на русенския университет „Ангел Кънчев” беше открит от премиера Бойко Борисов и еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан след приключване на участието им в конференцията, посветена на Дунавската стратегия. „Новият корпус има 13 хил. кв. м РЗП. Включва 54 учебни зали с 2900 места, 2 аули с 340 места, 8 компютърни зали, 32 кабинета, разширение на университетската библиотека с 1100 кв. м, изложбена зала, просторни фоайета. Това е една модерно обзаведена, климатизирана и компютъризирана зала, която ще даде своето отражение върху качеството на обучение на нашите над 11 хил. студенти”, заяви в речта си при откриването ректорът проф. д.т.н. Христо Белоев. Изграждането на корпуса е започнало преди 25 години, през 1986 г., от тогавашния ректор проф. Митьо Кънев. Впоследствие, поради липса на средства, строежът е замразен за почти десетилетие.
Министър-председателят Бойко Борисов определи Русенския университет като един от най-добрите в страната. „Искам вие, които завършвате тук, вашите професори и преподаватели така да ви подготвят, че в следващите години, когато влезете в управлението на страната и от вас се излъчи премиер, да не ви се налага като на мен да се пазарите за асфалт”, каза той в приветствието си към студентите. Според еврокомисаря по регионална политика, който също присъства на откриването, изграждането на нов корпус на един университет e най-добрата инвестиция, която може да се направи. „Това е инвестиция в младите хора и в бъдещето. Надяваме се, че от тук ще излязат много студенти, които ще са от полза на Русе, на България и на цяла Европа”, заяви той.
Русенският митрополит Неофит отслужи тържествен водосвет, а на еврокомисаря Хан и на премиера Борисов беше връчен кристалният знак на университета.