Архив

България стана част от проекта „Виа Карпатия”


Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев подписа декларация „Виа Карпатия“ за продължаване на най-краткия пътен маршрут по оста север-юг, свързващ Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Гърция, съобщи на сайта си Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). С подписването на документа официално се обявява разширяването на проекта „Виа Карпатия” към Гърция, България и Румъния. Това ще стимулира транзитните превози по оста север-юг между Балтийскo и Черно море. Целта е развитието на пътната инфраструктура в региона и включването й към Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), а с това и икономическото развитие на източните региони на Европейския съюз.
Международният проект „Виа Карпатия” ще даде възможност за по-пълното натоварване на трасето по важните пътни проекти, които страната ни изгражда по маршрута на Общоевропейски транспортен коридор IV, а също и на моста над река Дунав при Видин–Калафат.
По настояване на Румъния и Република България към декларацията са включени две допълнителни отклонения по трасето, съответно към пристанище Констанца и към София - Свиленград - черноморските страни от Транспортен коридор Европа - Кавказ - Азия. Предложението на българската страна за отклонението София - Свиленград цели по-цялостното обхващане на страните от Черноморския басейн в проекта, тъй като маршрутът на отклонението съвпада изцяло с коридор IV.
На пресконференцията след подписването на декларацията в Ланкут, Южна Полша, полският министър Цезари Грабарчик заяви, че проектът е „веществено доказателство за европейската интеграция” и ще улесни транспорта, пътуванията и туризма сред държавите, предаде Асошиейтед прес. Всички министри заявиха, че магистралата ще обслужва икономическите интереси на техните страни, допълва АП.