Архив

Ново строителство за новото поколение

Премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по строителството на Столичната община Ирина Савина тържествено прерязаха лентата на нова детска градина „Слънце”, построена върху проблемен терен в кв. „Стрелбище", който общината все още опитва да си върне като собственост в съда. Борисов припомни скандала от 2008 г., когато той беше кмет на столицата, отбелязвайки, че аферата по случая е разкрита, финансирането за сградата - осигурено, за да може днес откриването на детската градина, филиал към ЦДГ 127, да е факт.
„Обещали сме на хората и стриктно и точно изпълняваме обещанията си. Преди мен над 40 детски градини бяха приватизирани и съсипани. Сега виждате, че не минава седмица да не откриваме прекрасни съоръжения. Кухни, спални, плувни басейни, спортни салони...”, заяви министър-председателят. Борисов каза, че на останалата част от въпросния терен ще се издигне и училище, за строителството на което вече има 2 млн. лева.
Кметът на София Йорданка Фандъкова честити на родителите новата придобивка, подчертавайки факта, че столицата има чисто нова градина, с над 100 места, точно сега, когато тече класирането на децата. „Непрекъснато откриваме нови места. Просто имайте търпението. Допреди три години детските градини се закриваха, докато сега се строят нови”, отбеляза Фандъкова. Тя се обърна към премиера с думите: „Благодарности към г-н Борисов за това, че аз имам възможност да откривам неща, които той е започнал, и да уверя, че ще запазим този темп на работа”.
Празникът беше почетен с водосвет и продължи с разнообразните изпълнения и представление на талантливите деца от „Стрелбище”, които получиха подаръци, поднесени от осемкратния носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев.
Строител на детската градина е фирма „Трейс София” ЕАД, a фирма „Софинвест” ЕООД също отбелязва активно участие в цялостния строителен процес. Сградата е първата изцяло нова постройка за 2010 г., предназначена за детска градина. Капацитетът й е за 4 групи деца с общо 100 места. Разгънатата застроена площ на двуетажното здание се простира на 2834 кв. м, помещенията разполагат с 918 кв. м чиста площ. Освен задължителните зали - за занимания и почивка и кухненски блок, са оформени и многофункционален физкултурен салон и модерен детски басейн. Градината има и просторен двор с детски площадки и красиво озеленяване.