Архив

100 години дипломатически отношения между България и Испания

100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания бе отбелязана в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” на 10 май. Прекъснати през 1946 г., те са възобновени през 1970 г. на равнище консулско и търговско представителство, а от 27 януари 1977 г. са издигнати на ниво посолство.
Едва след началото на демократичните промени в България отношенията между двете страни започват да се развиват интензивно и да се изпълват с истинско съдържание. България получи голяма подкрепа от испанската страна при започване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.
Проф. д.и.н. Иван Илчев, ректор на СУ, откри тържеството и изнесе интересни данни за съществуващи контакти между двете страни още през XVI в. Той спомена и за Димитър Димов, който като преподавател в СУ е бил на специализация в Испания през 30-те години на XX век. Отбеляза и голямата подкрепа, която България е получавала от Испания, особено за присъединяването ни към ЕС.
Рафаел Алварадо - председател на организационния комитет за честване на 100-годишнината, поздрави присъстващите, като отбеляза, че от 1990 г. в Аулата редовно се отбелязва поредната годишнина, организирана от специалността „Испанска филология” към ФКНФ на СУ, с подкрепата на Посолството на Испания и с участието на МВнР.
Поздравления бяха поднесени и от доц. д-р Милена Попова – ръководител на Катедрата по испанистика и португалистика, която благодари на Испания за голямата подкрепа, която получава от Испания и от посолството.
От името на министъра на външните работи приветствие бе прочетено от  Василий Такев, директор дирекция „Европейски страни” на МВнР.
Н.Пр. Хорхе Фуентес Монсонис-Виялонга проследи в речта си 100-годишната история на дипломатическите отношения и благодари за готовността, с която катедрата работи за разпространението на испанския език и испаноезичната култура.
С цялата си културна дейност Посолството на Испания и Отделът по образователните въпроси, както и Институтът „Сервантес” в София допринасят за популяризиране на испанския език и култура у нас. Специалността „Испанска филология” към ФКНФ на СУ „Климент Охридски” също получава постоянна подкрепа от испанска страна – лектори, стипендии за преподаватели и студенти, книги, учебни помагала.