Архив

Дисциплиниращият смисъл на проверките

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че се надява до Нова година хората да могат да ползват автомагистрала „Люлин”. Това той каза, след като инспектира строителството на пътя при третия тунел, посока Перник. Предварително обявеното място на проверката - на пресичането на „Люлин” с Околовръстното шосе, в последния момент беше променено и срещата на журналистите с премиера, с министър Росен Плевнелиев, с неговия заместник Георги Прегьов и с председателя на АПИ Божидар Йотов стана, след като репортерските екипи за първи път масово преминаха по цялото трасе, почти 90% от което е асфалтирано.
Общото впечатление е, че се работи здраво. На импровизирания брифинг, където присъства и президентът на „Мапа дженгиз” Мехмед Назиф Гюнал, премиерът Борисов отново акцентира върху качеството на извършваните строителни дейности. Мехмед Гюнал увери министър-председателя, че ще се справят със сроковете, като единственото притеснение е, че за част от дейностите трябва да има хубаво време. Борисов се пошегува с изпълнителите, че им е поръчал такова време, за да могат да работят и да изпълнят проекта в срок.
В момента на обекта работят около 2000 души. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев изрази убеденост, че няма да изгубим нито лев европейско финансиране по този проект. Министърът отбеляза, че напредъкът на строителните дейности по автомагистралата е 87 процента. Плевнелиев припомни, че за три години преди това са били постигнати едва 33 процента.
„Когато трябва да гоним срок и качество, ние го изпълняваме. Ангажиран е и премиерът на Турция Ердоган. Огромен обем работа сме свършили за 2-3 месеца. Вътре в тунелите могат да работят, и дори да е студено или да вали, времето няма да пречи”, коментира в заключение премиерът Борисов.


Млад работник падна от 20 метра на АМ "Люлин"
Строителен работник падна от 20-метрова височина при строежа на автомагистрала "Люлин". 20-годишният младеж е настанен в реанимацията на пернишката болница с опасност за живота. Според шефката на здравното заведение д-р Вяра Церовска Орлин е с фрактура на черепа, тежка черепно-мозъчна травма, счупено бедро и травма на белия дроб. Пострадалия  е от врачанското село Остров, работи  към една от фирмите подизпълнители на мащабния обект - "Интер 2004".  Строителят стъпил на кофражна плоча, която поддала, и той "полетял" надолу. От началото на строежа на АМ Люлин загинаха четирима работника.