Индексация сега!

FIEC коментира повишаващите се цени на строителните материали с представители на ЕК

На онлайн среща между ръководството на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) и представители на отдел „Строителство“ на дирекция „Растеж“ в Европейската комисия (ЕК) бе обсъден проблемът, поставен в писмо от FIEC до ЕК относно повишаването на цените на строителните материали. В срещата участва инж. Лю­бо­мир Качамаков, вицепрезидент на FIEC и председател на ОП на КСБ – София. „Оказва се, че всички държави в Европа имат сходни трудности с увеличаването на цените. Ето защо бе организирано това събитие, за да се чуе мнението на строителите. ЕК иска не просто да бъде информирана, но и да се заостри вниманието към този проблем и свързаните с него последствия“, сподели след срещата инж. Качамаков.

Той уточни, че позицията на FIEC е, че основните причини за повишението на стойностите на материалите са пандемията и „зелената“ сделка, и даде пример, че се очаква поскъпване на доставката на дървесина, тъй като е екологичен материал.

„Цената на стоманата е увеличена от 20% до 50% във всички държави, на изолациите е между 10% и 20%, а на полиетиленовите тръби – в порядъка на 20% – 30%. Проблемът, за който говорим от доста дълго време в България е, че няма индексация на цените и реално това води до загуби, особено за проектите в изпълнение. Те ще бъдат поети от строителите и това ще доведе до сериозни трудности за повечето от тях“, обясни инж. Качамаков. По думите му специфичното в сектора е, че в строителния процес има страшно много участници, сред които са и доставчиците, които за един обект може да са десетки, може да са и стотици. „В малко браншове нещата стоят по този начин – ние сме зависими от много хора и от нас зависят много хора“, подчерта вицепрезидент на FIEC.

Той обърна внимание, че най-важният въпрос е дали повишаването на цените е временно, или ще бъде постоянно. „От FIEC заявихме в нашата позиция, че за увеличаването на стойностите на строителните материали вероятно има някакъв резон, но считаме, че има и много спекула. Не можем да приемем например вдигане на цените на изолациите, когато липсват конкретни аргументи защо се налага това. Искаме, макар че ще бъде трудно в условията на пазарна икономика, все пак да има някаква регулация, за да не се достига до това безконтролно повишаване на цените“, заяви инж. Любомир Качамаков.

Вицепрезидентът на FIEC добави, че браншът приема повишението на цените, което е свързано със затруднените доставки заради пандемията, но много от бизнесите, занимаващи се с логистика, работят на двойни или тройни цени. „Докато ние губим пари, те печелят, тъй като нашите договори са твърди“, изтъкна инж. Качамаков.

От FIEC изразяват разбиране, че Европейската комисия трудно би могла да се намеси на пазара, но въпреки това настояват да се намери решение на проблема. „Най-малкото в бъдещите проекти, които ще бъдат финансирани от ЕС, може да се заложи клауза за индексация на цените. Това, което виждаме в момента, не е прецедент и е напълно възможно да се повтори в следващите години. Затова е добре сега да се разработи система за индексация, която да вдъхне сигурност и да даде спокойствие и на двете страни – инвеститори и строители. В момента много компании в Европа са изправени пред трудното решение дали да продължат обектите си, или да прекратят договорите“, каза в заключение инж. Любомир Качамаков.