КСБ

Иновациите и новите технологии в строителството бяха тема на конференция на КСБ и в. „Строител“

Ключово изказване на събитието направи еврокомисар Мария Габриел

Емил Христов

 

Ренета Николова

Възможностите за развитие на строителния бранш в България и дигитализацията в сектора бяха обсъдени на конференция, организирана от Камарата на строителите в България (КСБ) и в. „Строител“. Форумът „Предизвикателства и възможности в сферата на строителството – ролята на иновациите, новите технологии и уменията“ се проведе в „София Балкан Палас“. Събитието бе открито от инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на КСБ, арх. Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството, Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община, и инж. Светослав Глосов, почетен председател на КСБ и председател на Съвета на настоятелите на Фондация „Български строител“.

Еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел направи ключово изказване.

Участие в конференцията взеха и Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столичната община, Калин Маринов, зам. главен директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на иновациите и растежа, Ники Кузи, CEO EIC Manufacturing South-East, Мария Накова, ръководител на „Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) в сектор строителство“, Ангелина Бонева, зам. главен директор ГД „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ в МРРБ, Добромир Василев, директор на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ, Галина Симеонова, главен директор на ГД „Оперативна програма „Околна среда“, Иван Попов, зам. изп. директор на Изпълнителна агенция „Програма за образование“, Мартина Кръстева, началник-отдел „Професионална квалификация“ в КСБ.

Сред участниците в събитието бяха зам.-председателите на КСБ инж. Иван Моллов и инж. Любомир Качамаков, който е и председател на ОП на КСБ – София, Лю­бо­мир Пейновски, председател на УС на ЕЦИХ в сектор строителство и председател на СД на „Строителна квалификация“ ЕАД, инж. Благой Козарев, председател на Комисията по професионална етика към КСБ, арх. Иван Несторов, изп. директор на Камарата, представители на фирми, членове на КСБ, на научната общност, на синдикални и други организации.

„Радвам се, че след като миналата година проведохме едно много успешно събитие с еврокомисар Габриел, днес правим втора конференция, посветена основно на предизвикателствата и възможностите в сферата на строителството и по-специално – на ролята на иновациите, новите технологии и уменията”, заяви председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев в началото на форума.

„Ние разбираме, че цифровият и екологичен преход са бъдещето и като Камара искаме да сме максимално полезни и да подкрепим фирмите, за да могат да се справят с това, което предстои. Направили сме първа сериозна стъпка в това отношение със създаването на „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство“, чийто инициатор, учредител и координатор е КСБ, а партньорите по него са единадесет“, заяви още инж. Илиян Терзиев.

„Важно е да се направи нова стратегия не само за иновации в технологията на строителството, а и да се намери друг икономически механизъм за развитието на инженерната инфраструктура, за да може съвместно строителният бранш и държавата да имат по-голямо поле за изява и възможност за строителство и да има по-качествен краен продукт“, сподели на свой ред министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. На форума той коментира, че ще направи всичко възможно да се предвидят средства за индексиране на договорите в строителството, които да бъдат включени в Бюджет 2023 г.

„Искам да благодаря на КСБ и в. „Строител” и да Ви поздравя, че надграждаме събитието, защото тази конференция обединява строителния сектор с представители на европейско, на национално и на местно ниво, и всеки път добавената стойност е, че си говорим за конкретни неща“, заяви в ключовото си изказване на форума еврокомисар Мария Габриел.

„Ако ми позволите да направя едно сравнение – за последните 3 големи срещи, които сме имали, говорехме за Европейски иновационен цифров хъб. Той вече е реалност. Миналата година си говорихме за евентуално предстояща иновационна програма и ключови проекти по „Хоризонт Европа“. Ще споделя с Вас, че те вече се изпълняват“, посочи тя.

  Подробен репортаж за форума очаквайте в следващия брой на в. „Строител“.