Новини

Вицепремиерът Алексиев: Над 2 млрд. лв. годишно се спестяват с мерките на служебното правителство за облекчаване на трафика по границата с Турция

Над 3.5 млрд. лв са спестените средства на българската икономика от цените на горивата

Мерките, които служебното правителство предприе за облекчаване на трафика по границите, водят до спестяване на 2 млрд. лв. годишно на български, турски и европейски фирми. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, след като заедно с  посланика на Република Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок и вицепремиерът Иван Демерджиев откри новите ленти за превозни средства на товари при специален температурен режим между България и Турция, съобщиха от пресцентъра на МТС.

Той посочи, че през 2022 г. през граничен пункт Капитан Андреево са преминали около 1 млн. тежкотоварни камиони. Това прави общата ни граница с Турция една от най-натоварените в света.

„Когато започна работа служебното правителство, това, което видяхме на границата бяха изчаквания от порядъка на 6-7 дни. Работихме усилено, целенасочено и с разум и в резултат на различните организационни мерки престоят бе намален до ден и половина – два. С отварянето на новите ленти за хладилни камиони, изчакването ще бъде до 8 часа“, коментира Христо Алексиев.

С такива стъпки трябва да се работи, за да може на базата на доброто ни партньорство, да бъдем полезни не само на икономиките на нашите страни, но и на Европейския съюз, категоричен бе той.

Христо Алексиев и посланик Секизкьок подписаха и Меморандум за разбирателство между България и Турция за нова железопътна връзка по направление  Ямбол - Елхово - Одрин.

Документът предвижда изграждането на нов граничен железопътен преход с цел облекчаване на товарния трафик и улеснено преминаване между двете държави. Прединвестиционните проучвания са започнати през март тази година. Вече са водени и разговори с ЕК за финансова подкрепа. Общият граничен пункт ще бъде в района на Лесово.

“След предприетите мерки от страна на служебното правителство за овладяване на цените на горивата и постигната разлика с повече от един лев надолу, в българската икономика се спестиха средства в размер на 3.5 млрд. лв.”, коментира още вицепремиерът Алексиев. Потреблението на нашата страна на горива на годишна база е 3,5 млн. тона, в момента горивата в България са най- евтините в цяла Европа, което ни прави изключително конкурентоспособни, допълни той.

Проектите, които стартирахме по транспортна, дигитална и енергийна свързаност трябва да бъдат продължени, за да може България да се позиционира като силен и основен фактор в региона, посочи вицепремиерът Христо Алексиев.