Новини

Електрически челен товарач LiuGong - максимална ефективност и екологичност

Дизел или електричество? Ето как отговаря на този въпрос LiuGong, един от водещите китайски производители на строителна техника: 

“Ако изберете наша земекопна машина с електрическо задвижване, можете в рамките на 5 години да намалите разходите си за експлоатация с до 70% и за поддръжка с до 50%. А благодарение на 5-годишната гаранция (10 000 моточаса) клиентите няма за какво да се тревожат. “Официален представител и сервиз на LiuGong България е Земекоп ЕООД.

През 2014 г. LiuGong започна разработването на земекопна техника с изцяло електрическо задвижване, базирано на тягови батерии и електромотори. Четири години по-късно прототипите са готови, а през 2020 г. китайската компания представи първите си електрически модели - челен товарач и мини багер. След това през май 2022 г. стартираха продажбите на първия в Света серийно произвеждан електрически товарач от среден клас - LiuGong 856HE МАХ. Днес компанията разработва електрически мини челни товарачи, по-големи багери, еднобандажни валяци и др.

LiuGong 856HE МАХ е изключително модерна машина с работна маса 21 т, товароподемност 5,8 т и стандартна кофа от 3,5 куб. метра. Задвижва се от синхронни електромотори с постоянни магнити, захранвани от три пакета литиево-желязо фосфатни батерии (с общ капацитет 423 кВтч) от водещия световен производител CATL. С едно зареждане може да се работи почти 12 часа при леко натоварване и 8 часа и половина при тежко. Има възможност за бързо зареждане на батериите за по-малко от 2 часа на зарядна станция с мощност 240 кВт.

В същото време машината разполага със система за рекупериране на енергия и самозареждане на батериите по време на работа, която пести с до 20% енергията получена от външната зарядна станция и реално удължава времето за експлоатация с едно зареждане. За поддържане на оптимална работна температура на батериите инженерите на LiuGong са разработили система за интелигентно термично управление.

Електрическият челен товарач LiuGong 856HE МАХ предлага не само нулеви локални емисии на изгорели газове и много по-тиха работа, но и редица други преимущества. Например електрическата пропорционална трансмисия е свързана директно към електромотора за движението и се управлява от модерна система, която е собствена разработка на LiuGong. Това интелигентно решение осигурява оптимален въртящ момент с минимум разход на енергия и подобрява трансмисионната ефективност с над 20% в сравнение с конвенционалните машини.

Работната хидравлика също е разработена на най-съвременно ниво. Изцяло електрическото й задвижване елиминира някои слабости на дизел-хидравличната система и подобрява управляемостта, реализирайки по-голяма хидравлична мощност при 10% икономии на енергия.