Всички трябва да уважават договорните си задължения

Прочетена: 24

Улрих Петцолд е адвокат от 1985 г. През 1989 г. се присъединява към Федерациите на строителните индустрии. Заема длъжностите зам.-директор на европейските международни изпълнители и зам.- директор на Международния департамент на Германската федерация по строителство. Член е на Консултативния комитет за откриване на процедури за обществени поръчки на Европейската комисия. Участник е в Европейския икономически и социален комитет CCIC и председател на настоятелството на „Build IT Berlin“. Присъединява се към FIEC през 1989 г. като директор, отговарящ за офиса в Брюксел. Генерален директор е на организацията от 1994 г.Г-н Петцолд, доволен ли сте от посещението си в България?
Да, много. Това, което винаги съм искал да видя и разбера, е как се работи в България. Ние познаваме нашите колеги тук и те са сериозни хора. Виждам, че те са приели организацията около предстоящия конгрес на FIEC много сериозно. Мястото, което са избрали за провеждането му, е абсолютно сполучливо. Сигурен съм, че с подготовката, която предстои да се реализира, ще осигурим успешен конгрес на нашата организация през следващата година тук, в София.

Спокоен ли сте вече, че конгресът на FIEC в София през 2011 г. ще премине успешно?
Не съм имал никакви притеснения за това. Познавам българските си колеги и им вярвам. Оценявам техните възможности за организация на форум от такъв ранг. Разбира се, ще стана напълно спокоен тогава, когато конгресът приключи. Докато все още има организационни мероприятия, ще има напрежение, но не съм разтревожен. Всичко ще мине на добро равнище и аз съм абсолютно сигурен, че няма да имаме проблеми.

Какво очаквате от КСБ като домакин на събитието?
Очакванията ни са както от всички други наши домакини. От една страна, това е равнището на организацията от логистична гледна точка. Разчитаме българските домакини да покажат на гостите от Европа вашата страна, да усетят вашето гостоприемство и начина, по който се работи в България. Чарът на този конгрес е, че той се провежда всяка година в различна страна. Така всяка държава има възможността да покаже на участниците как работи, как се насърчава строителството. „Такива сме като хора и така ние представяме нашата страна”, е посланието, което се предава.

Какви препоръки дадохте на вашите български партньори?
Организаторите работят професионално. Няма кой знае какво да се прави още, освен няколко финни настройки тук и там. Конгресът на FIEC е по-различен от обикновените събития, които се организират по разнообразни поводи. Той има семейна атмосфера и е хубаво това да се знае. Избраната сграда притежава всички необходими възможности, част от техническото оборудване е там, друга – предстои да се инсталира, така че няма кой знае какво още да се прави. Ние просто споделяме опита си от предишни конгреси, защото каквото и да се подготви, винаги ще има нещо, което ще протече различно от начина, по който мислим. В повечето случаи участниците в конгреса не разбират, че се е случило нещо различно от планираното.

В световен мащаб усеща ли се вече краят на кризата?
В световен мащаб не знам. Относно строителството в Европа страните са в различни ситуации и са управлявани различно в отделните моменти на кризата. Изглежда, че в някои държави има положително развитие. Онзи ден забелязахме, че на местата, в които се използват структурните фондове на ЕС за финансиране, се наблюдава подем в инфраструктурата и на строителството. Това е логичният извод. В други страни, като Германия например, строителството се увеличава, което може да се свърже с развитието на германската индустрия. В държави като Испания, Португалия и др., които бяха сериозно засегнати от кризата, ситуацията все още е доста сложна. Строителите, естествено, търсят възможности да се адаптират. Все още не можем да твърдим, че кризата е свършила.

Наскоро бе обсъждано дали FIEC трябва да алармира за забавените плащания. Какви са вашите препоръки в това отношение?
Закъснелите плащания носят много минуси за всички. В строителния сектор имаме два проблема. От една страна, това е времето, за което клиентът приема поръчката. Следващата стъпка е плащането, след като поръчката е приета. Клиентът, който не иска да плаща, винаги използва някакъв претекст, отнасящ се до качеството на работа например. Въпросът е какво може да се направи, за да се промени това положение. Уважаването на задълженията по договорите, които имаш, има по-скоро морален, отколкото законов аспект. Ако трябва да ходите в съда, за да защитавате правата си, това ще отнеме много време. Въпросът е как може да накараме хората да спазват поетите ангажименти. Това е, което искаме да постигнем! Необходим е закон, за да може публичната власт, държавата да плаща според сключените договори. Новата ни директива в това отношение ще помогне. Аз призовавам всички да изпълняват задълженията си, защото колкото по-бързо клиентът плати, толкова по-бързо ще бъде изплатено по веригата на подизпълнителите, доставчиците и т.н. И те от своя страна ще се издължат с данъците си.
Според българския бизнес проблемът със забавените плащания у нас се корени още в самите договори. Можем ли да почерпим добър опит от Европа?
Ако се запознаем детайлно с изследванията по тази проблематика, ще установим, че има голяма разлика в страните, разположени на север и на юг. В държавите в Северна Европа разплащателните периоди са по-кратки и ефективни от повечето страни в Южна Европа. Това означава, че има още много да се работи в тази посока. Смисълът е, че ако погледнем страните с по-къс разплащателен период, основното не е, че периодът е по-къс, а спазването на директивите, на договорите, на законите е по-стриктно. Да изпълняваш задълженията си, не е трудно, но просто трябва да се прави. Логично е да се опитаме да накараме хората „просто да го правят”. В Европа има добри примери, които може да бъдат следвани. Най-добрият пример обаче е да се уважават поетите задължения. Неспазването  (някои смятат, че им носи позитиви в краткосрочен план…) затормозява цялата система.
България е най-засегната от кризата и отчита най-голям спад в строителството. Какви съвети ще дадете на българските си колеги?
Бих призовал нашите колеги да продължат да инвестират. Страни, които искат да спестят средства, намаляват своите инвестиции. Ние смятаме, че това е грешно. Трябва да се спестява от административните и другите непроизводствени разходи, а не от инвестициите. Именно инвестициите са двигател на бъдещото развитие, и то не трябва да бъде жертвано. Въпреки че бюджетната дисциплина е много важна, икономиите трябва да се правят в други области, а не това да бъде за сметка на инвестициите. Но едно е ясно – компаниите, които работят качествено и имат сериозен производствен и човешки ресурс, дори и в тази ситуация ще имат повече договори от тези, които имат лоша професионална репутация. Сериозните фирми, утвърдените на пазара, са по-добри, имат знание и капацитет и по-лесно ще печелят поръчки. Въпреки че статистиката отчита сериозен спад, големите фирми всъщност увеличават печалбите си. Сериозните компании, които са се доказали с качеството на работата си, ценят здравословната и безопасна работна среда, по време на криза биват предпочитани. Клиентът иска да бъде сигурен, че давайки пари, ще получи качествена услуга в замяна.

При предишната ни среща споменахте, че сериозна тема на разговор по време на конгреса на FIEC през 2011 г. ще бъде проблемът с присъствието на държавни предприятия от трети страни на европейския пазар. Какви други теми ще бъдат обект на дискусии?
Разбира се, че ще има общи разговори и ще бъдат обсъдени всички въпроси, които засягат строителния сектор, включително и закъснелите плащания. Социалните въпроси, образованието, здравословната и сигурна работна среда, финансирането, специалните фондове на ЕС, които председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу предложи да финансират трансевропейските мрежи и т.н. Всички жизненоважни за бранша теми ще бъдат разисквани и по време на конференцията, както и в допълнителни срещи.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.12.2010. Категория Интервю. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: