Красен Кралев: Новият Закон за спорта ще спомогне за цялостната реформа в системата

Изпълняваме проекти за близо 7 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“

Прочетена: 150

Мартин Славчев

Министър Кралев, вече втори мандат сте начело на Министерството на младежта и спорта (ММС). През този период бяха реализирани редица спортни инфраструктурни проекти. Кои са най-значимите от тях?

За нас всеки един обект е ценен, защото сме наясно колко много труд стои зад него и колко е важен за хората, които го ползват. Сред най-мащабните ни проекти е реконструкцията на зала „Фестивална“, вече „Асикс Арена“, от която зависи зимният сезон на лекоатлетите. След сериозен ремонт зала „София“ стана истинско бижу. Поставихме ново табло и подменихме терена на Националния стадион „Васил Левски“. Там вече има и допълнителни камери с висока резолюция 4К, приближаващи образа 36 пъти, т.е. не остава „сляпо място” на съоръжението. Комплекс „Академика 4 км“, където има плувен басейн, също претърпя сериозно обновяване. Направихме различни подобрения (на терена и осветлението) на 11 стадиона, и продължаваме. Десетки са по-малките обекти, които изградихме и реновирахме. Изключително много се гордея с програмата ни за подпомагане на българския футбол.

Радвам се, че мога да съобщя, че на официална церемония на 21 юли ще бъде открита многофункционалната спортна зала „Арена Шумен“. Модерното съоръжение е с капацитет от 1500 седящи места и с възможност за монтиране на допълнително още около 900. Обектът отговаря на всички изисквания на спортните федерации за провеждане на състезания по волейбол, баскетбол, футбол, хандбал и др. На терена е поставена сертифицирана паркетна настилка, доставено е и оборудване. В сградата има още кафене, фитнес, сауна и парна баня, шест съблекални, помещения за треньори и съдии, зала за пресконференции, места за журналисти за директно предаване на събития, помещения за допинг-контрол и медицински кабинет. На партера са изградени подходи за хора с увреждания. Направен е и паркинг с 300 паркоместа.

Какви инвестиции в спортна инфраструктура са планирани до края на годината и през следващата? Кои търгове се очаква да стартират ?

В момента одобрени за финансиране са проекти за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на спортна зала „Иван Ханджиев“ в Русе, ремонт на зала по лека атлетика в Пловдив, както и на водна спортна база „Бриз“ във Варна, изграждане на многофункционално спортно игрище в Айтос, обновяване и модернизация на базата на тенис клуб „Левски-София“, реконструкция на закритата лекоатлетическа писта на стадион „Осогово“ в Кюстендил. Общата стойност на тези инвестиции е 1 215 241,11 лв. Продължава ремонтът на Зимния дворец, който ще е готов за зимния сезон, и изграждането на „Арена Бургас“. Планираме реконструкция на закритата писта за лека атлетика в Добрич.

С кои проекти се гордеете най-много?

За момента това са „Асикс Арена“ и програмата ни за ремонт на футболните стадиони. Гордея се и с факта, че с помощта и на премиера Бойко Борисов състоянието на спортната база в България се подобри значително. От 2009 г. досега в изграждането и реновирането на спортна база са инвестирани над 350 млн. лв.

Какви ще бъдат основните приоритети на ММС до края на 2018 г. и какво предстои през следващата година?

Основен приоритет сега ни е приемането на новия Закон за физическото възпитание и спорта, който ще спомогне за осъществяване на цялостната реформа в системата. Той беше приет на първо четене в Народното събрание. В момента е във фаза обсъждане в работна група на ресорната парламентарна Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта преди второ четене.
Естествено, ще продължим с реконструкцията и изграждането на спортна база. Трябва да работим и за развитие на науката в спорта. За това и методично оборудваме с нова апаратура дирекция „Координация и контрол на спортната подготовка” към ММС.

Освен със средства от бюджета, какви други инструменти използвате за набавяне на необходимото финансиране за изпълнението на проектите?

Основният механизъм, който използваме за привличане на средства там, където не ни достига ресурс, са т.нар. ЕСКО договори. Техният предмет е осъществяването на мерки за повишаване на енергийната ефективност, при което инвестициите и възнаграждението на изпълнителя се изплащат въз основа на реализираните икономии на енергия. Така бяха извършени част от ремонтите на зала „София“, „Асикс Арена“, комплекс „Академика 4 км“. Това е практика и при течащия ремонт на Зимния дворец.

В момента Министерството на младежта и спорта изпълнява и проекти за близо 7 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“ за ремонт и реконструкция на държавните спортни училища в София, Варна и Русе.

Споменахте новия Закон за физическото възпитание и спорта. Какви са предвижданите промени?

За пръв път в него се дава възможност спортната инфраструктура да бъде отдавана дългосрочно и по този начин да стане привлекателна за частния капитал. Този вид инвестиции се връщат много бавно и е изключително важно срокът за отдаването на спортните обекти да бъде по-дълъг, за да има интерес от предприемачите. Нормативът дефинира и видовете клубове – за развитието на един и сходни видове спорт или многоспортови по обединяващ принцип. Предвижда се изискване спортните клубове да бъдат членове само на една федерация. Изрично е дадена възможността за създаване на студентски спортни клубове, които могат да се подпомагат финансово от висшето училище и от Министерството на образованието и науката.

Новата уредба на спортните федерации предвижда издаването на безсрочен спортен лиценз и засилен последващ контрол върху федерациите, притежаващи лицензи. Различна е регламентацията и на обединените спортни клубове, които са сдружения на поне три спортни клуба на територията на една административна област и се създават специално за ползване и управление на спортни обекти и съоръжения. За пръв път на законово ниво се предвижда взаимодействие между институциите в системата на училищното и висшето образование и Антидопинговия център с цел повишаване на информираността на подрастващите относно превенцията при употребата на допинг и вредни за здравето субстанции и методи.

Проектозаконът предвижда обособяването на самостоятелна глава, регулираща допинговия контрол и борбата срещу употребата на допинг в спорта. Нормативът изчерпателно посочва лицата, които са спортно-педагогически кадри – спортно-педагогическите специалисти и треньорските кадри.

Предвиждат се промени и в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия и приемането на нов Закон за футболното хулиганство. Какви мерки ще бъдат предприемани и ще се подобри ли по този начин протичането на спортни мероприятия в стра­ната?

В момента се обсъждат промените в сега действащия Закон за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, който да влезе за гласуване в Парламента още преди старта на новото първенство. Паралелно с готвените изменения, продължава работата и по новия закон, за прецизирането на който ще съдействат и представители на УЕФА. Предлаганите промени включват точно дефиниране на термина „спортно хулиганство“, повече правомощия за МВР при налагане забрана за посещения на спортни срещи. Заложени са и по-сериозни глоби при извършване на противообществена проява по време на спортно мероприятие. Толерантността към спортното хулиганство от страна на ММС е нулева.

Изключително важно е обаче нормативните изменения да бъдат обмислени и да се въведат по начин, който гарантира реален ефект. Трябва също така много ясно да си дадем сметка, че законът, който често за съкращение наричаме „Закон за футболното хулиганство“, всъщност се отнася до всички спортни мероприятия, не само до футболни мачове, където съществува най-висок риск. Затова трябва да има разграничаване на изискванията за различните спортни прояви, какъвто е подходът и в Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасността, сигурността и обслужването при спортни прояви. Ключово е с новия норматив да се засили личната отговорност. Затова предстои много сериозно обсъждане на начина, по който да се персонализират билетите за мачовете. Трябва също много точно да бъдат формулирани правата и задълженията на стюардите. Още през май всички политически сили се обединиха около важността от въвеждането на спешни промени в действащия закон и изработването на нов. Убеден съм, че ще успеем да се справим с този сериозен за спорта проблем.

В какви събития, свързани с Българското председателство на съвета на ЕС, взе участие ММС?

Българското председателство в сферата на младежта и спорта беше изключително успешно. Нашето правителство е първото, което постави младежкото развитие в центъра на председателството си. В национално представително проучване на „Алфа Рисърч“ се отчита, че според българските граждани напредъкът в сектор „Младеж“ е на второ място, веднага след темата за Западните Балкани. Приемането на досието „Европейски корпус за солидарност“ пък поставя страната ни на водещо място в сектор „Младеж“. Всяка следваща законодателна инициатива в сферата ще се определя от експертното мнение именно на България, като първата, която постигна успешни преговори и затваряне на законодателното досие.

В рамките на Председателството бе организирана и Европейска младежка конференция с 250 участници от ЕС, Западните Балкани и Източното партньорство. По време на мероприятието се изготвиха и първите Европейски младежки цели. Те бяха предоставени на ЕК като директна препоръка към следващия програмен период за Европейската стратегия за младежта. Проведена бе и среща на генералните директори за сектор „Младеж“ на държавите членки на ЕС, на която се обсъди бъдещето на Еразъм+.

Българското председателството в сферата започна с международен семинар за борба с допинга, както в професионалния, така и в спорта за всички. Той се проведе през януари и в него взеха участие представители на WADA, Интерпол, Съвета на Европа, ЕК и много антидопингови организации.

По категоричен начин върнахме темата за „уреждането” на спорни срещи в дневния ред на ЕС. По въпроса във Варна се проведоха паралелно две събития – заседание на експертна група „Почтеност в спорта“ към ЕК и съвместно обучение за създаване и развиване на национална платформа за борба с манипулирането на състезания. През юни бях ключов гост-лектор в конференция, организирана съвместно със Съвета на Европа и ЕП в Брюксел на тема „Време е да действаме за Европа срещу спортни манипулации“.

Заедно с колегите от Австрия, която е следващият председател на Съвета на ЕС, работихме активно за решаване на конфликта между ФИБА и Евролигата, които не могат да синхронизират календарите си и това води до недопускане от страна на големите клубове на играчи в националните отбори. Вярвам, че това ще бъде решено още по време на австрийското председателство.
ММС партнира на ЕК в организацията на Европейския спортен форум в София, организиран през март под мотото „Спортът в Европа – инвестиция за бъдещите поколения“.
Друга от приоритетните теми беше утвърждаването на европейските ценности чрез спорта. В тази връзка през юни бе организирана конференция на тема „Спортът за всички като инструмент за интеграция и мост между традиции и иновации“.
По време на Съвета на министрите на ЕС в Брюксел през май бяха приети заключения за промотиране на европейските ценности чрез спорт.

Как оценявате състоянието на българския спорт?

Тази година започнахме добре. Само за последните месеци женският ни национален отбор по волейбол триумфира в Златната Европейска лига, а след това спечели и междуконтиненталната Чалънджър купа в Перу, с което и промоция за Волейболната лига на нациите от 2019 г.

Габриела и Стефани Стоеви завоюваха историческа първа европейска титла за България в бадминтона. В бокса имаме три златни, един сребърен и два бронзови медала от Европейското първенство за жени. Два златни, един сребърен и един бронзов медал спечелихме на континенталния шампионат по борба.

В художествената гимнастика имаме четири медала от Европейското първенство, един от които златен. В щангите имаме три отличия в двубои от Европейския шампионат. Сребро от Европейско първенство спечели джудистът Янислав Герчев. Сребърната олимпийска медалистка в скока на височина Мирела Демирева преодоля за пръв път в кариерата си 2 м.

Радващо е, че продължаваме да раждаме таланти и имаме прекрасно поколение млади спортисти – като ненавършилата още 17 г. Александра Начева, която подобрява рекордите в тройния скок на олимпийската шампионка Тереза Маринова. Наскоро Начева скочи 14,00 м, с което оглави световната ранглиста за девойки до 20 г. и покри норматив за Европейското първенство по лека атлетика за мъже и жени. Естествено, винаги може и повече, но аз съм оптимист за бъдещето на нашия спорт.

Какви цели си поставяте като министър на младежта и спорта до края на мандата?

Иска ми се да мотивираме възможно най-много деца за системни занимания със спорт. Медалите са важни, защото те носят престиж и национална гордост, но аз многократно съм заявявал, че здравето на децата ни е по-важно. Убеден съм, че с все по-добрите условия за различни активности, които предоставяме, и с целенасочената си политика по отношение на детско-юношеския и масовия спорт ще успеем да го постигнем.

Надявам се и на една успешна лятна Олимпиада в Токио през 2020 г. Направихме много сериозна реформа във финансирането на елитния спорт и вярвам, че това ще доведе до положителен резултат.

По отношение на спортната инфраструктура първо трябва да завършим „Арена Бургас“, а след това искаме да направим ремонт на стадион „Академик“, който заедно с намиращата се в близост „Асикс Арена“ да се превърне в един център на леката атлетика. В краткосрочен план тази година е много важна, защото България е домакин на три световни първенства – по волейбол за мъже заедно с Италия, по художествена гимнастика и по гребане за мъже и жени. Това е една прекрасна възможност за пореден път да докажем на света, че сме отлични организатори на състезания от най-висок ранг.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.07.2018. Категория Интервю. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: