Кйетил Тонинг: Изборите за ЕП през 2019 година ще бъдат крайъгълен камък в развитието на Европа

Три са основните приоритети в дейността на FIEC - дигитализацията на бранша, квалификацията на кадрите и лоялната конкуренция

Прочетена: 47

Всяка година FIEC публикува доклад и за 2017 година той показва, че размерът на индустрията в Европа е повече от 1300 млрд. евро. Това представлява много сериозен процент, ако го разпределим върху брутния вътрешен продукт на ЕС като цяло. Заради кризата, започнала през 2008 година, и проблемите, които възникнаха впоследствие в доста от европейските страни, частните инвестиции бяха драматично намалени. Това доведе до пренебрегване на възстановителните и рехабилитационните дейности на съществуващата инфраструктура. Всичко това ни показва, че трябват нови инвестиции в този сектор. Първите признаци на възстановяване се забелязаха през 2014 година, разбира се, с разлики между отделните държави. През 2017 година браншът отчете 3,5% ръст. Въпреки признаците за всеобщо подобряване обаче, процесите не са хомогенни навсякъде в ЕС. Понякога се казва, че западните страни се справят по-добре от източните. А причината е в разликата на стартовото ниво, както и в липсата на достъп до капитали, ниското ниво на квалификация, липса на дигитализация и т.н. Всичко това въздейства върху приоритетите, които си поставя Европейската федерация на строителната индустрия. Няма да се спирам на всичко, но ще обърна внимание на три основни неща. На първо място това е дигитализацията или цифровизацията. В тази индустрия имаме нужда от много драматично отваряне на вратите, фигуративно казано, към цифровизацията. Защото мощното развитие на IT сферата не може да не се отрази и при нас. Разбира се, заинтересованите страни са много и в този смисъл трябва да можем да се възползваме от всички възможности, които предлагат институции, като Амазон например. Организацията ни издаде един манифест за дигитализацията, който ще разпространим скоро и на национално ниво в страните на нашите организации членки.

На второ място са уменията, професионалната квалификация. Много фирми вече се изправят пред трудностите с кадрите. Независимо дали е Източна или Западна Европа, тези затруднения съществуват, което значително въздейства на развитието на сектора. Как можем да се справим с проблема? Като се инвестира в обучение и всякакви форми на образоване и на придобиване на умения, необходими на пазара на труда, както и умения, свързани с дигитализацията. Когато говоря за обучение и образование, не говоря само за началното обучение. Говоря за учене през целия живот.

И на трето място е конкурентоспособността и лоялната конкуренция. Работим в един отворен пазар, в който имаме относително високо ниво на придвижване, на мобилност на работна ръка. Но в Европа това се базира на реципрочност и на справедлива конкуренция. Имаме съответното европейско законодателство, което касае държавната помощ, касае и обществените поръчки. Трябва да бъдем много внимателни, ако тръгнем да търсим работна ръка от държави извън ЕС, като Китай например, защото става дума за оцеляването на нашата индустрия. От друга страна, трябва да правим всичко възможно да се борим срещу неправомерните трудови практики, да гарантираме здравето и безопасността на работещите на строителните обекти.

Поглеждайки напред за периода от 2021 до 2027 г., смятам, че перспективата за развитието на този бранш тепърва предстои да бъде разгледана, защото е необходимо да се включат редица аспекти, като напр. „позеленяване“ на нашия сектор. Тук трябва да имаме предвид и главните предизвикателства пред ЕС, като миграционния поток и сигурността на границите ни. Считам, че посредством Кохезионния фонд може да се преодолеят социалните разлики между Изтока и Запада на Европа. Предстоят избори за ЕП през 2019 година. Смятам, че те ще бъдат крайъгълен камък в развитието на Европа, защото виждам различни посоки – Брекзит, миграционната криза и т.н., които подкопават принципните постановки на ЕС. Гражданите с право обвиняват висшия ешелон на Съюза за неспособността да се справи с тези предизвикателства. Какви са възможностите и ограниченията на европейското ръководство? Сигурен съм, че ако се затворим на национално ниво, това няма да бъде от полза за нас. Отварянето и поддържането на статуквото на отворен пазар може да бъде от полза, но само и единствено чрез защита на правата на всички участници. В реализирането на нашите цели като представителна организация за строителния бранш на европейско ниво ние имаме нужда от подкрепа и разбиране от всички наши членове.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.10.2018. Категория Интервю. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.