Красен Кралев: През ранната есен може да открием „Арена Бургас“

Искаме да помогнем на клубовете и федерациите да намерят частни инвеститори

Прочетена: 192

Мартин Славчев

Министър Кралев, 2018 г. беше доста успешна от гледна точка на развитието на спортната инфраструктура в страната. Кои са най-важните проекти, които бяха изпълнени през изминалата година?

Последните няколко години работим много усилено в тази посока, и то не само в изграждането на големи обекти, ами и в реконструирането на съществуващите тренировъчни зали.

Домакинствата на състезания от най-висок ранг носят много позитивни послания за България. Важно обаче е да осигурим места с добри условия, където да тренират спортистите. Най-много се радвам за Зимния дворец, защото успяхме да го направим със средства в пъти по-малко от тези, които бяха прогнозирани. Ремонтът е много важен за подготовката на нашите атлети от зимните спортове. Амбицията ни е да има осигурен бюджет, който да спомогне заледяването там да продължи през цялата година. Защото не може да тренираш състезателите само 6 месеца, както и в леката атлетика не може да ги готвиш само лятото. Понеже нямахме достатъчно зали за подготовка, след като открихме „Асикс Арена“, вложихме много усилия и в реконструкцията на Зимния дворец.

Ремонтирахме и две закрити атлетически писти в Пловдив. През 2018 г. обновихме залата „Иван Ханджиев“ в Русе, която бе използвана за тренировъчна дейност по време на Световното първенство по волейбол. Там ще се готвят и местните волейболисти. Ремонтирахме тенис кортовете на „Левски“ в Борисовата градина. Завършихме обновяването на една уникална зала във Варна – „Владислав“, която е строена преди повече от 40 години. Игрището в нея е с размери 35х70 м. Там вече има отопление, нови съблекални, настилка, постави се осветление, покривът беше поправен. В момента там тренират варненски тенисисти, както и отбори по футзал и хандбал. В залата има и стена за скално катерене. Направихме и функционално помещение за тренировки по бокс в Двореца на културата и спорта (ДКС). Това беше съвместна инвестиция на Министерството на младежта и спорта и ДКС. Обновихме залата за волейбол в Перник, както и тази по художествена гимнастика на стадион „Раковски”. Последната придобивка за столичани е новата ледена пързалка на стадион „Юнак“. Видях колко много хора се радват съоръжението, защото спомените им от детството са свързани с това място. Надявам се, че сега ще заведат и своите деца там. Ремонтирано беше спортното училище във Варна, а в София и Пловдив също се планира обновяване на инфраструктурата.

Кои обекти ще бъдат реализирани през 2019 г.?

През 2019 г. ще започнем ремонт на закритата писта в Добрич. Тя е втората (освен „Асикс Арена“), която има овал от 200 м. Знаете, че залата в Добрич дълго време беше единствената, която обезпечаваше нуждата на нашите атлети. Вече ще имаме по едно съоръжение в Източна и Западна България, които да предоставят необходимите условия за провеждането на тренировки. Голямата ми амбиция е стадион „Академик“. Много пъти съм го споделял пред Вас, защото смятам, че мястото трябва да стане национален център за лека атлетика в България заедно с „Асикс Арена“. „Академик“ може да бъде стадион само за лека атлетика. Ще ни трябват около 5 млн. лв., за да направим трибуните, да излеем писта и да сложим осветление. Този стадион може да се ползва през уикендите и да приеме някои от срещите на софийските отбори във Висшата лига. През останалото време атлетите може да тренират там на спокойствие, да имат своя дом.
Залата в Кърджали ще се превърне в модел за изграждане на малки съоръжения с капацитет до 1200 души. В Пловдив, Кюстендил, Добрич, София, Перник, Полски Тръмбеш, Варна, Айтос, Белово и в много други градове се правят ремонти и се изграждат малки спортни обекти, които да обезпечават тренировъчния процес на атлетите.

През ранната есен може да открием „Арена Бургас“. Беше доста трудно, но мисля, че се справихме. Положихме много усилия с документацията. Всеки лев, който е вложен в нея, си заслужава.

Ще стане изключително красива. Капацитетът на основната зала е 8000 души, по-малката е за 1500, което прави това съоръжение наистина уникално за България. Големият плюс е, че ще може да го ползваме за домакинство на състезания по лека атлетика. Там ще има също една писта, овал с 6 коридора, каквито са световните стандарти. Тя е поредната перла в короната от зали, които направихме.

За момента приключваме с изграждането на подобни обекти, защото наистина държавата няма как да поеме грижата за повече толкова големи съоръжения. Направихме много реконструкции на стадиони. Би трябвало да продължим с тази дейност.

Новият Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) беше обнародван в Държавен вестник. Какви са основните разлики в сравнение със стария нормативен акт?

Обнародваният закон променя изцяло философията на досега действащия ЗФВС. В него има множество нови моменти, които регламентират отдаването и стопанисването на спортната база. Искаме да помогнем на клубовете и федерациите да намерят частни инвеститори. Клубовете трябва да могат да изградят качествен продукт, за да се инвестира в тях. Това се позволява в новия закон. Без частния капитал не могат да се случат нещата. Искаме да се обърне повече внимание на колективните спортове, защото те обединяват нацията.

Кои бяха най-значимите успехи на българския спорт през изминалата година?

2018 г. е най-успешната година от много време насам. Имаме изключително добро представяне на голяма част от спортовете, които традиционно са носили медали за България. Най-значимото ни постижение, което бих подчертал през годината, е представянето на младите ни атлети на младежката олимпиада в Буенос Айрес. Вижда се, че сме направили много сериозна крачка във възстановяването на пирамидата в българския спорт. От една олимпиада нашите спортисти спечелиха толкова, колкото от предишните две. Не само 10-те медала са радващи. От 24 атлети 17 са класирани в топ 6, което показва, че имаме още 7 таланта, които са били много близо до спечелването на отличия. Аз съм оптимист за българския спорт, защото идва една мощна млада вълна от атлети, която предстои да ни радва през следващите олимпийски цикли. Трябва да имаме предвид и факта, че класирането за младежки олимпийски игри става много по-трудно, отколкото от обикновените, тъй като квотите са по-ограничени. Попадането ни там категорично показва, че сме част от световния елит.

Големи успехи за България донесе и феноменалната година на българската състезателка по троен скок Александра Начева. За първи път България има заявка за силен атлет при хвърлянията – Валентин Андреев. При художествената гимнастика ансамбълът завоюва редица отличия на Световното и Европейското първенство. От 17 години насам и в индивидуалното вече имаме не само 1 състезателка, а цели 3, които успяха да спечелят сребро при отборните изпълнения. В борбата също имаме европейски и световни шампиони. Тайбе Юсейн няма загубена среща. Биляна Дудова бе на косъм от световната титла. Борците се върнаха там, където им е мястото. При бокса имаме 3 европейски титли. В бадминтона сестри Стоеви станаха европейски шампионки.

Мирела Демирева скочи за първи път 2 м, и то по категоричен начин. Голяма изненада и в каратето – Ивет Горанова успя да пребори по пътя си към бронза най-добрите състезателки в нейната категория. В джудото очаквам много скоро скок напред. Видяхме, че веднага след промяна на ръководството във федерацията имаше чудесно представяне на Ивайло Иванов, който спечели най-рейтинговия турнир с ранг G4.

Какви шансове имаме според Вас в групата за Европейското първенство по футбол през 2020 г.?

Жребият е наистина интересен. Виждаме, че без да имаме кой знае какви големи звезди, които да играят в силните европейски първенства, отборът като колектив се представя много добре. През изминалата година постигнахме престижни победи. Това показва, че имаме реални възможности. За нас ще са важни мачовете не само с Чехия, но и с Черна гора, който е интересен отбор и може да вземе точки от всеки един от фаворитите. Смятам, че можем да преодолеем Чехия и Черна гора. Важно е да не допускаме грешки срещу някои от по-леките противници. Англия безспорно е фаворитът в групата. Те са много интересен тим с чудесно представяне на Световното първенство в Русия. Ще бъде предизвикателство да се изправим и срещу тях. Ако нашият отбор показва това постоянство, както в Лигата на нациите, ако продължават да играят толкова сплотено като колектив, вярвам, че и сега имат своите шансове за класиране на Европейското първенство през 2020 г. Мисля, че жребият е поносим и имаме повод за оптимизъм.

Реална ли е съвместната кандидатура на България, Сърбия, Румъния и Гърция за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г.?

Мисля, че е напълно реална. След среща с министрите на останали страни сме наясно, че все още нямаме стадионите за това нещо. Но Русия също нямаше необходимата спортна инфраструктура, преди да получи домакинство. Най-важното нещо е, че това беше ясен политически знак от лидерите на четирите държави, че Балканите са намерили начин да живеят в синхрон, да имат сходни проекти и че заедно ще защитават икономическите си и политическите си интереси. Идеята дойде от премиера на Гърция Алексис Ципрас. Президентът на Сърбия Вучич пък предложи, ако не успеем да спечелим това домакинство, да кандидатстваме за Европейско след това. Най-важното е, че през този период ние ще можем да си изградим инфраструктурата. Имаме летища, магистрали, хотели, които да поемат феновете. Ще ни трябват 4 стадиона за по 40 000 зрители. Поне два от тях трябва да са в София, като може да се реконструира сегашният национален стадион. Но все още сме далече от тези планове. В момента сме в проучвателен етап. Оптимист съм и бих желал да опитаме, защото при всички случаи това ще бъде нещо добро за България. Но категорично ще имаме нужда от нови стадиони.

Какво ще пожелаете на българските спортисти, а и на всички хора, занимаващи се със спорт, за новата 2019 г.?

Искам да пожелая на българските спортисти да са здрави и да имат късмет, защото за един спортист това е най-важното. На всички наши сънародници – да бъдат здрави, много щастливи, да има любов в семействата им, да бъдат позитивни и да не спираме да вярваме в себе си. Не трябва да бъдем толкова скептични към собствените си умения. Направихме чудесно председателство на Съвета на ЕС. Убеден съм, че българите можем и ще продължаваме да се справяме добре!

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.01.2019. Категория Интервю. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: