Йорданка Фандъкова: София затвърди позициите си на лидер в икономиката на страната

Надявам се и през тази година да организираме заедно с КСБ и в. „Строител“ съвместната ни изложба по повод Деня на строителя

Прочетена: 545

Ренета Николова

Г-жо Фандъкова, каква е равносметката Ви за изминалата 2018 г.? Кои постижения на Столичната община (СО) бихте отличили, за какво не Ви достигна времето?

През изминалата година София затвърди позициите си на лидер в икономиката на страната. Столицата е с най-висок БВП на глава от населението (2.3 над средното за България), с принос от 40% към националната икономика и привлича половината от чуждите инвестиции в държавата. Развитието на редица международни бизнес компании в областта на аутсорсинга и сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) показва тази тенденция. София се нареди в престижния Топ 10 на световните градове за започване на стартъп и е притегателен център за все по-големи компании в ИТ сектора.

Coca-Cola откри официално новия си Център за развитие на интелигентните технологии в София, като инвестицията е от близо 1,4 млн. лв. Това е вторият по големина ИТ център на компанията в света, който се нарежда след Технологичния център в Атланта, САЩ. Веригата супермаркети Lidl избра София за четвърта локация в Европа, където да отвори високотехнологичен ИТ център за развойна дейност. Компанията избра България сред другите европейски страни заради висококвалифицираните ИТ специалисти и динамичното развитие на сектора у нас. Другите развойни центрове на компанията са в Германия, Испания и Румъния.

В средата на годината Financial Times обяви решението си да създаде свой Технологичен център в столицата. Основаната в Сингапур Acronis – международен лидер в киберсигурността и предлагането на хибридни облачни решения, започна да работи и в София. Офисът на компанията в столицата е ключов център за научноизследователска и развойна дейност в Европа. Един от големите инвеститори в ayтcopcинг индycтpиятa y нac – канадската ТЕLUS Intеrnаtіоnаl Еurоре – през април м.г. официално откри новия си офис също в столицата и обяви намеренията си за разрастване. Водещият в света гepмaнcки пpoизвoдитeл нa aвтoмoбилни кoмпoнeнти Веhr-Неllа Тhеrmосоntrоl също оповести намерението си да инвестира в увеличаване на производствения си капацитет в България с пускането на пета поточна линия към предприятието си в Икономическа зона „София – Божурище“.

Това са част от примерите за успешни бизнеси, които свидетелстват за добрата бизнес среда, и особено за наличието на образовани хора в сферата на ИКТ технологиите. Тази среда се дължи и на вложенията, които правим в публична инфраструктура, в модернизация на градския транспорт и разширяване на метрото, от една страна, и от друга, на работата ни с бизнеса чрез Общинската агенция за инвестиции.

София беше домакин на Дигиталната асамблея на ЕК и бяха проведени Балкански хакатон и конференции като DigitAll Bulgaria и Startup Europe Summit. Всичко това е показателно за развитието на ИТ сектора в София. Само за 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България – той категорично е не само най-бързо развиващият се, но и този, който създава нови работни високоплатени места. Повече от 40 хил. души в София са заети в ИТ индустрията, а в столицата работят 90% от технологичните компании в страната.
През 2018 г. СО реализира мащабна инвестиционна програма във всички сфери. Кои бяха по-значимите проекти?

Много са проектите, които са ключови за града. Продължихме най-мащабната модернизация на подземния и надземния градски транспорт от десетилетия. През 2019 г. метрото на София ще достигне 48 км, а само преди 10 години беше 10 км. Пуснахме първите 20 електробуса в града и продължихме с доставката на нови автобуси на природен газ, които отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6. С това изпълняваме и една от основните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух. Разширяването на метрото и по-удобен и комфортен градски транспорт е наша водеща задача в мерките за по-чист въздух.

Възстановяването на големите паркове на София и изграждането на нови също е наша цел в последните 10 г.

Друга ключова задача и проекти са цялостната реконструкция на улици и булеварди, като за поредна година се фокусирахме върху кварталите. Противно на впечатлението, че работихме само по ул. „Граф Игнатиев“, ремонтирахме основно около 40 важни за града улици и булеварди и десетки квартални обекти от пътната мрежа във всички райони на София. Ще спомена само някои от по-големите – първият основен ремонт на участък от бул. „България” от изграждането му, обновяване на бул. „Васил Левски” – от кръстовището с бул. „Патриарх Евтимий“ до паметника на Васил Левски, пореден етап от разширението на бул. „Тодор Каблешков”, рехабилитация на бул. „Арсеналски”, бул. „Христофор Колумб“, Източна тангента, бул. „Монтевидео”, който модернизирахме и разширихме, така че сега имаме изцяло нов булевард. Завършихме основния ремонт на ул. „Цар Самуил“, както и на ул. „Резбарска“, ул. „Гюешево“, ул. „Хемус“ и др. Важното е, че специалната ни програма за обновяване на квартални улици продължава и през 2019 г.

През 2018 г. продължихме и с инвестициите в образованието с ремонти и строителство на детски градини и училища, чрез които осигуряваме по-добра среда. Миналата година открихме пет детски градини в районите „Младост“, „Витоша“ и „Красно село“. Започнахме и първата цялостна модернизация на 13 училища и 13 детски градини.

Наскоро представихте проектобюджета на СО за 2019 г. Кои ще са основните приоритети в дейността Ви?

Работата за качеството на въздуха, строителството на метрото и модерния градски транспорт, на детски градини и училища, цялостните ремонти на улици и булеварди, възстановяването на парковете и изграждането на нови. Това са ключовите приоритети, които променят качеството на живот. Те са устойчиви и ни помагат да имаме ясни цели и да виждаме резултати. Благодарение на това, че години наред си вършим работата целенасочено, вече може да се усети от хората мащабът на направеното.
За мен като кмет е важно, че това се констатира и от водещите международни институти, в чиито класации столицата на България все по-често влиза на челни места. В последното изследване на Financial Times, което следи преките чуждестранни инвестиции, София е сред най-атрактивните локации за международни инвестиции в следващите 2 години.

Какви са плановете по отношение на развитието на пътната инфраструктура?

Тази година инвестираме в транспорт и транспортна инфраструктура общо 447,9 млн. лв. Най-големият ни транспортен и екологичен обект е метрото, като до края на 2019 г. ще пуснем първите 8 км от третия лъч. Участъкът, който ще въведем в експлоатация, е от бул. „Владимир Вазов“ в район „Подуяне“ през „Оборище“, „Орлов мост”, центъра, НДК, през Александровска болница до „Красно село“. От 2009 до 2019 г. ще са пуснати и построени почти 40 км метро – от обща дължина на мрежата около 48 км. Това е част от огромната промяна на столицата, която не само ни прави модерен град, но променя качеството на живот на хиляди хора.

В бюджета за 2019 г. сме осигурили финансиране за строителството на общо 12 км от третия лъч в размер на 306,5 млн. лв. – от тях 82,5 млн. лв. е финансирането от бюджета на Столична община и 224 млн. лв. от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020“. През първата половина на 2020 г. ще пуснем движението и по втория етап от линия 3, който в момента изграждаме – 4 км с 4 метростанции – от кв. „Красно село“ през жк „Овча Купел“ до Столичния околовръстен път (СОП) при кв. „Горна баня“. При СОП се изгражда буферен паркинг и обща спирка с жп линията София – Перник.

22 млн. лв. ще бъдат отпуснати през т.г. допълнително и за покупката на 10 нови метровлака. Мотрисите са на обща стойност 88 млн. лв. и ще бъдат доставени в рамките на 3 години. С тях новите влакове за третата метролиния в София ще станат общо 30.

За изграждане и ремонт на основни улици и булеварди предвиждаме около 47 млн. лв. за 15 големи обекта – разширението на бул. „Филип Кутев“, последния участък от бул. „Монтевидео“ при новата метростанция, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ (от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“), пробива на бул. „Петър Дертлиев“, Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до Северна скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата, бул. „Първа българска армия“, бул. „Президент Линкълн“, ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“, ул. „Житница“, реконструкция на бул. „Скобелев“ и транспортния тунел на НДК, основен ремонт на ул. „Кукуш“, ул. „Йосиф Щросмайер“, ул. „Коперник“, ул. „Атанас Узунов“ и рехабилитация на зоните на централна градска част.

Предвидена е рехабилитация на бул. „България“. За целта са отделени 6,5 млн. лв. За изграждане на велоалеи в града са заложени допълнително 3 млн. лв. Общо 15,7 млн. лв. – с 8 млн. лв. повече от определеното до момента, ще бъдат осигурени за основен ремонт на улици и мостови съоръжения през 2019 г.

Заложили сме общо 38 млн. лв. за ремонт и поддръжка на улици на територията на цялата община, а 4,5 млн. лв. ще инвестираме в изграждане на улично осветление.
Предстои да пуснем и изцяло новото тролейбусно трасе от кв. „Манастирски ливади“ до „Люлин“. Над 17 млн. лв. ще вложим в основния ремонт на две ключови трамвайни трасета – по бул. „Цар Борис III“ и по ул. „Каменоделска“.

Продължава модернизацията на градския транспорт. Какво предвиждате в това направление?

Продължаваме инвестициите в нови автобуси. Предстои да пуснем още 112 нови превозни средства на природен газ, с първите 30 от тях ще обновим линии 72, 84 и 184. През 2019 г. 90% от автобусите на линия в София ще са нови и с Евро 6. Преди десетина години средната възраст на автобусите беше 20 г., движеха се „Икарус“-и и автобуси, произведени през 1978 г., през 2019-а средната възраст на автобусите ще е под 6 г. С общинското дружество „Столичен автотранспорт“ инвестираме около 100 млн. лв. в нови автобуси. Столичният електротранспорт закупува нови електробуси, като се очаква до есента да бъдат доставени 15.

Отделно осигурихме 32,8 млн. лв. за 13 нови нископодови трамвая.

Един от приоритетите в дейността на общината е превръщането на София в зелен град. Какви дейности ще реализирате през 2019 г. за постигане на тази цел?

За чистота, възстановяване и поддържане на паркове, градски градини и междублокови пространства отделяме 167 млн. лв.

129,2 млн. лв. е бюджетът за чистота, или с 6 млн. лв. повече от миналата година, които ще насочим към повече миене, машинно метене и събиране на едрогабаритни отпадъци. От тях 8,6 млн. лв. са за поддръжка на зелените площи.

В инвестиционната програма залагаме 17,7 млн. лв. за рекултивиране на старите сметища в кв. „Суходол“, в с. Долни Богров и за депо „Садината“.

Планирали сме и възстановяване на паркове – ремонт на Западен парк, както и нови алеи и облагородяване на Южен парк, Северен парк, Борисова градина и парк „Заимов“. Отделно 10 млн. лв. ще инвестира общинското дружество „Софийски имоти“ в разширението на парк „Възраждане“ и изграждане на първия аквапрак, за който е подписан договор с изпълнителя.

С над 600 хил. лв. продължаваме реконструкцията на зоологическата градина.

Предвиждаме закупуване на мобилна автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух. Ще стартираме и изграждането на мрежа от 22 сензора, които ще могат да се следят в реално време и ще допълнят информацията от Националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух. В последните години все повече граждани и институции се убедиха в това, че трябва да работим заедно, за да подобряваме качеството на въздуха. В началото на миналата година поисках законодателни промени в две посоки – едната беше стандарт за въглищата и горивата, а другата – поставяне на екостикери на автомобилите. Благодаря на Министерството на околната среда и водите за това, че разработи стандарти за въглищата, както и на Парламента и на председателя на Комисията по околната среда и водите в Народното събрание Ивелина Василева, които в края на миналата година приеха изменения в Закона за чистотата на атмосферния въздух, и съответно стандартите. Те целят до продажба да стигат само въглища с ниско съдържание на пепел и сяра. Възложено е разработването и на стандарт за дървата – при тях е важно да не се продават мокри.

Направихме изследване, което установи, че 55 000 семейства в София се отопляват на дърва и въглища. Сега към тях насочваме специална програма за безплатна подмяна на печки на дърва и въглища с отопление на газ, парно, електричество и пелети – според района, в който се намират. Защитихме за София 40 млн. лв. по ОП „Околна среда“, с които да финансираме подмяната. До края на годината ще пуснем формулярите, с които всеки, който се отоплява на дърва и въглища, да заяви готовност да участва. Със средствата, които сме осигурили, ще успеем да подменим старите печки на около 15 000 домакинства. Вече имаме одобрен проект по програмата LIFE на ЕК за подмяна на още около 4000 стари печки. Така ще успеем да сменим начина на отопление на около 1/3 от домакинствата, които използват твърди горива.

В столицата се реализира мащабен проект за обновяване на образователната инфраструктура. На какъв етап е изпълнението му, какви са очакваните резултати и кога трябва да приключат всички дейности?

В последните години образованието е постоянен приоритет. За последните 12 години сме инвестирали около 350 млн. лв. в строителство, ремонти и модернизиране на детски градини, училища и площадки.

Тази година за образование в бюджета на общината сме предвидили 71,2 млн. лв. За образователна инфраструктура ще бъдат отпуснати общо 40,1 млн. лв., което е с 4,5 млн. повече от първоначално предвиденото. През годината ще се изграждат общо 15 детски градини. Вече започнахме 7 от тях. Нови детски градини ще има в „Манастирски ливади“, район „Триадица“, в кв. „Кръстова вада“, район „Лозенец“, в кв. „Курило“, Нови Искър, 2 сгради в район „Студентски“, в район „Овча купел“ и в кв. „Горна баня“, в район „Подуяне“. Реконструкции и разширения на ОДЗ-та заедно със строителство на физкултурни салони сме планирали в районите „Искър“, „Красно село“, в кв. „Павлово“ и кв. „Княжево“ – в район „Витоша“, в „Люлин“ и „Изгрев“.
9,5 млн. лв. инвестираме в реализацията на нови пристройки и физкултурни салони на 12 училища. Продължаваме разширението на Първа английска гимназия. Изграждаме нови сгради с класни стаи към 63 ОУ в кв. „Требич“ и 28 СУ в жк „Красна поляна“. Нови физкултурни салони ще имат 7 училища – 37 СУ в жк „Люлин“, 176 ОУ в с. Негован, 64 ОУ в кв. „Симеоново“, 175 ОУ в с. Мрамор и 100 СУ в район „Сердика“, 30 СУ във „Възраждане“ и Първа английска гимназия. Ще въведем мерки за енергийна ефективност в 79 СУ в жк „Люлин“ и 74 градина в р-н „Подуяне“.
Изпълняваме два проекта по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“ („ОПРР 2014 – 2020“). Единият е за изграждане и цялостни ремонти на 26 училища и детски градини на територията на пет столични района – „Надежда“, „Връбница“, „Красна поляна“, „Илинден“ и „Средец“. Стойността на проекта е близо 64 млн. лв., от които около 58 млн. лв. са от оперативната програма, а останалите са съфинансиране от СО. Включени са 15 училища и 11 детски градини. В 17 обекта строително-ремонтните работи се извършват, а останалите 9 са в процедура по избор на изпълнител. Всички дейности трябва да приключат до края на 2020 г.

Другият проект по „ОПРР 2014 – 2020“ е за ремонт и обновяване на Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ в район „Илинден“ на стойност 1,6 млн. лв. Дейностите в гимназията трябва да приключат през февруари.

През 2019 г. предстои ли стартирането на други проекти с европейско финансиране? Кои ще са те, кога трябва да бъдат обявени търговете?

През 2019 г. планираме провеждането на обществени поръчки, свързани с проекта за строителство на Инсталацията за енергия от отпадъци по ОП „Околна среда“. Ще бъдат обявени два търга: за избор на надзор на проекта и за СМР на инсталацията.

Ще започнем реконструкции и на трамвайните линии по ул. „Каменоделска“ и ще обявим отново процедурата за трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“. Там в момента се преработва участък по бул. „Македония“ със зелено трамвайно трасе и линеен градски парк.

През последната година се отчита ръст на туристите в столицата. Какви дейности планирате, за да се запази положителният тренд?

С всичко, с което развиваме града, действително София продължава да привлича интереса на нови туристи от различни континенти. По последни данни на общинското предприятие „Туризъм“, за първите 9 месеца на 2018 г. броят на чуждестранните туристи в столицата се е увеличил с 6% спрямо същия период на 2017 г. Общият брой на регистрираните гости се е повишил с 3,5% спрямо същия период на 2017 г., или София е посетена от над 1 милион туристи.

В челните места се нареждат туристите от Италия, Германия, Израел, Великобритания, Гърция. Впечатляващ ръст от над 20% има при гостите от Израел. Значително е увеличението на туристи от далечните пазари като Китай (29%) и Япония (16%). За първи път през 2018 г. има сериозно засилване на интереса към София от Литва (9%), Латвия (49%), Естония (72%).

За привличане на нови посетители е разработена версия на китайски език на официалния туристически сайт www.visitsofia.bg, както и самостоятелно мобилно приложение VisitSofia към страницата, осигурено е и присъствие в социалните мрежи.

Популяризираме града си чрез културни събития с участието на световноизвестни български творци като Тео Ушев, който направи инсталация в СГХГ, Соня Йончева, за която по програма „Култура“ бе излъчен филм.

С какво градът ще привлича интерес и с какви дейности ще се представя богатата му археология?

По традиция Столичната община подкрепя знакови археологически проучвания и ще продължи да го прави и през 2019 г. Ще се работи на експедициите на неолитното селище в Слатина, на площад „Св. Неделя“, на масивната вила край с. Мировяне.

София е един от най- старите градове в Европа – създаден е от неолитните заселници по тези земи още в края на 7-мото хилядолетие пр.Хр., т.е. сега столицата живее в деветото си хилядолетие.

Най-известно и проучено е неолитното селище в район „Слатина“, което с право може да се нарече древен град. Забележителни са следите от римската епоха, започнала в първи век сл.Хр. – с масивни структури в центъра на града и около него. Сред сградите най-интересни са тези на площада при църквата „Св. Неделя”, амфитеатърът, базиликата откъм „Западната порта“, където вероятно се е състоял Сердикийският вселенски събор. Забележителни са и следите от Средновековието, когато Средец е вторият по важност град след столицата и е опасан от Софийската Мала Света гора, перлата на която е Боянската църква.

Очаквам да започне експонирането на новооткритата гробница до базиликата „Света София”.

Ще продължат ли срещите Ви с ръководството на Камарата на строителите в България и с най-голямата структура на организацията – ОП на КСБ – София? В какви сфери виждате развитието на сътрудничеството с КСБ?

Очаквам да продължи традиционното ни сътрудничество. Заедно сме обсъждали професионални въпроси, касаещи подобряване на строителната работа и организация на дейностите на обектите в София, с цел да не затрудняваме ежедневните придвижвания в града. Очаквам с КСБ да продължим да обсъждаме проблемите в сектора – особено липсата на достатъчно добре подготвени кадри.

Важна е и подготовката на съвместната изложба, която организираме заедно с КСБ и вестник „Строител“, за нови обекти в София, която се надявам и през тази година да представим.

Какво ще пожелаете на строителите и на читателите на медията през новата година?

На всички пожелавам здраве и успехи.

На строителите – да имат работа и да я изпълняват така, че да се гордеят с нея години наред.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 24.01.2019. Категория Интервю. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: