Интервю

Луиза Тодини, президент на FIEC: Държавните компании на трети страни правят дъмпинг в Европа

Луиза Тодини е президент на FIEC от юни 2010 г. Тя е дъщеря на покойния инж. Франко Тодини, собственик на компанията „Todini Costruzioni Generali” и носител на ордена Cavaliere del Lavoro. Луиза Тодини започва кариерата си през 1985 г. в семейната фирма. Работи първоначално в дирекция „Човешки ресурси”, а по-късно оглавява вътрешния департамент „Право”. Между 1994 и
1999 г. тя е член на Европейския парламент, а от 1999 до 2005 г. председателства „Todini Costruzioni Generali”.
В момента оглавява холдинговата компания „Todini Finanziaria” и е вицепрезидент на Италианската агенция за насърчаване на промишлеността към Министерството на икономическото развитие.
Тодини е носител на множество награди, включително на награда за предприемачески постижения и на отличието „Златна тухла”, което се дава в областта на недвижимите имоти за най-добър инфраструктурен проект, връчено й лично от кмета на Рим. Тя активно допринася и за редица благотворителни инициативи, подпомагащи населението в Етиопия и Индия.
Фирмата на баща й, която днес е една от най-големите компании в Европа, е започнала дейността си само с един човек – самият Франко Тодини, и през 1965 г. получава първата си регистрация в италианския национален строителен регистър. През 1970 г. оборотът на компанията вече надвишава 50 млн. евро и собственикът решава да премести централата от Перуджа в Рим. Дейността, концентрирана първо в Италия, започва да се разширява и в края на 80-те години вече е на интернационалното поле, продължавайки да увеличава интересите си в страните от Източна Европа, Северна Африка и Южна Америка. Така фирмата постига стойност на продукцията си близо 500 млн. евро и резерв около 1 млрд. евро. През март 1999 г. „Todini Costruzioni Generali Spa” получава сертификат за системата си за „Управление на качеството” в съответствие със стандарта UNI EN ISO 9001 и през юли 2008 г. получава сертифициране на своята система за „Управление на околната среда” в съответствие със стандарт UNI EN ISO 14001. Компанията изпълнява големи инфраструктурни проекти в области като пътища, железопътни линии и летища.


Г-жо Тодини, позволете ми първо да попитам как прекарахте в България, имахте ли време да разгледате София и нейните забележителности?
Вече познавам София, била съм тук няколко пъти и винаги ми е приятно да идвам. Имате красиви здания и неслучайно сте на пето място в класацията на ЮНЕСКО за културни забележителности. Когато се срещнах с министър-председателя Бойко Борисов в кабинета му в Министерския съвет, от прозореца той ми показа древната красота на столицата. Съхранените археологически паметници наистина са много красиви. По време на престоя си в България делегатите от FIEC посетиха и
Пловдив.

Както споменахте, вие, заедно с председателя на КСБ инж. Светослав Глосов и с изп. директор инж. Иван Бойков бяхте приети от премиера Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в Министерския съвет. За какво разговаряхте по време на срещата?

Имахме удоволствието и шанса да се срещнем с министър-председателя за делови разговор, защото той трябваше да пътува заедно с правителствена делегация. Важното обаче е, че при първото посещение на Европейската федерация на строителната индустрия в България споделихме тревогата за нелоялната конкуренция на компании, собственост на трети страни извън ЕС и субсидирани от тях. С премиера Бойко Борисов обсъдихме и трансевропейската пътна мрежа – всички сме на мнение, че да се влагат пари за транспорт, е дългосрочна инвестиция, а не разход. Затова решихме да поискаме от Европейската комисия да предостави нужните инвестиции за трансевропейската пътна мрежа.

Какви са важните решения, които ЕК трябва да вземе за участието на трети страни в европейските пазари?

Комисията трябва да провери участието на трети страни, особено на техните държавни компании. Това са фирми, получаващи помощи от съответните страни, макар че в Европа не е възможно да има подобна практика. Те участват в даден търг и го печелят чрез нелоялна конкуренция, правейки дъмпинг. Такива фирми трябва да бъдат наясно с правилата в ЕС и да ги спазват. Всички международни изпълнители работим по целия свят и не можем да бъдем протекционисти. Ако приемем компании, които не са европейски, да работят тук, те трябва да спазват правилата в съюза. Ако ние отидем извън Европа, ние също ще уважаваме техните правила.

Но не всички страни извън ЕС са отворени за европейски строители.

Така е, но ако ние сме отворени, те също трябва да отворят пазарите си. Ако ние имаме правила, те трябва да ги спазват, а ние - техните при равни условия. Това изглежда много просто, но въпросите трябва да бъдат поставени в ресорните комисии към Европейския парламент. Понякога наистина се чувстваме самотни като инициатори, но щом сме европейци, Европейската комисия трябва да работи за нас.

Какви бяха другите въпроси, които обсъдих­те с делегатите?

Разговаряхме за енергийната ефективност на сградите. В период на финансова криза разбираме, че за строителството е от значение да инвестира в енергийно ефективни и екологично съобразени сгради. Но разбира се, на върха стои финансирането. Ние се борим да имаме повече проекти за публично-частно партньорство. Готови сме да вложим собствен капитал в проектите, но това трябва да направят и държавите и общините. Най-важното е да вървим напред с приоритетите на трансевропейската пътна мрежа. България е много заинтересувана от това. Бюджетът за мрежата е 30 млрд. евро и трябва да сме наясно колко много са те в днешното трудно време.
България е стратегическа страна, тя е мостът между стара и нова Европа. Както и министър-председателят добре разбира, проектите и парите от Европа ще идват, ако има национална програма и национални средства за тях.

До какви решения стигнахте по време на конгреса?
Не стигаме до крайни решения, а до предложения. От Европейската комисия ние искаме защита срещу дъмпинга. Има и политически смисъл в провеждането на конгреса в България. Вие сте страна от Източна Европа и в този смисъл като нова страна за ЕС сте много важни партньори.

Как националните политики могат да спомог­нат строителството да излезе по-скоро от кризата?

Като засилят публично-частното партньорство. В този момент то може да бъде от изключително значение за обществеността. Мисля, че цяла Европа има бюрократичен проблем. По време на криза трябва да изчистим правилата, от които ние, като строители, не се нуждаем. Трябва да опростим бюрокрацията.

Каква е ролята на Камарата на строителите в България в дейностите на FIEC?
Камарата на българските строители участва много активно в редица работни групи, комисии и подкомисии, което е много важно за националните строителни структури. Това е първият конгрес в България, който КСБ организира блестящо, надявам се, не и последният.