Интервю

Д-р ик.н. Николай Иванов, управител на „Юпитер 05“ ООД, член на УС на КСБ, председател на ББА „Пътна безопасност“: Всяка компания се различава от другата само и единствено по професионалното и личностно ниво на служителите й

За цялата си история „Юпитер 05“ не е спирала дори и за ден да развива нови продукти и производствени мощности

Д-р ик.н. Иванов, в началото на нашия разговор приемете поздравления от екипа на в. „Строител“ по случай 30-годишния юбилей на „Юпитер 05“ ООД. Желаем Ви много нови успехи! Какво е усещането да ръководите толкова успешен, утвърдил се през годините бизнес?

Благодаря Ви за пожеланията, благодаря Ви и за честта, която ни оказахте, като уважихте 30-годишния юбилей на „Юпитер 05“. Думата, с която мога да опиша усещането, е удовлетворение.

Аз съм на 53 г. и през последните 31 години се занимавам с бизнес, ориентиран в една и съща сфера. Това е огромна инерция в начина ми на живот. За добро или за лошо работата заема по-голямата част не само от деня ми, но и от живота ми. Щастлив съм, че се занимавам именно с това и съм напълно отдаден на работата си. Гордея се, че с времето изградихме сплотен колектив от професионалисти, които чувствам като моето второ семейство.

 

По повод годишнината събрахте колеги, партньори и приятели както от България, така и от чужбина в „Гранд Хотел Пловдив“. Както споменахте, екипът на в. „Строител“ също бе сред гостите на тържеството. Кое бе най-вълнуващото, с което ще запомните празничната вечер?

30 години от създаването на фирма „Юпитер 05“ се навършиха на 6 юни 2020 г. Но за съжаление ситуацията, свързана с COVID-19, не ни позволи да отбележим празника тогава и затова го отложихме. След толкова време, изживяно в ограничения, след голямата промяна в живота на всички ни хората жадуват да се върнат към нормалния начин на комуникация. На юбилея силно впечатление ми направи положителната енергия на присъстващите. Всички бяха толкова щастливи и се наслаждаваха на живия контакт помежду си.

Гостите на събитието – колеги, доставчици, партньори и служители, както от България, така и от чужбина, са и мои приятели и за мен и служителите ми беше чест и истинско удоволствие, че ни уважиха с присъствието си.

 

Разкажете ни за историята на компанията. Кога бе създадена тя и кое Ви мотивира да започнете да се занимавате с подобен бизнес?

Навремето, преди вече 31 години, започнах бизнеса с моя баща, който беше железар. От ранна детска възраст съм закърмен и отраснал с металите, те са неразделна част от моя начин на живот и постепенно се превърнаха във вдъхновение за развиване на бизнес. Металите са навсякъде около нас, те присъстват в ежедневието ни и не можем без тях.

 

За 30 г. „Юпитер 05“ ООД се наложи като позната марка не само в България, но и в чужбина. С какви предизвикателства се сблъскахте по пътя?

Перипетиите, които сме срещнали досега, са тези, които съпътстват всеки бизнес от неговия старт по пътя към развитието. Моето мнение е, че всички предизвикателства и препятствия трябва да се посрещат и преодоляват с помощта на основните християнски ценности, като воля, упоритост, търпение, честност, коректност, спазване на обществените и законови правила и норми. Всяка фирма гради името си и доверието към себе си непрекъснато и е хубаво да сме наясно, че нищо не се случва изведнъж, всяко нещо освен професионализъм изисква и постоянство, последователност и търпение.

 

[caption id="" align="alignright" width="488"] С проф. д-р инж. Румен Миланов, член на УС на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“[/caption]

Кое отличава Вашата компания от другите? Споделете с нашите читатели поемате ли нови проекти?

Всяка компания се различава от другата само и единствено по професионалното и личностно ниво на служителите, които работят в нея. От това, колко добри хора са, колко са мотивирани и какви професионалисти са, зависи главно успехът на фирмата.

За „Юпитер Холдинг“ поемането на проекти е ежедневие. За цялата си история ние като компания не сме спирали дори и за ден да развиваме нови продукти и производствени мощности, да посрещаме различни предизвикателства, да работим по нови и все по-големи обекти. През годините всички ние в Република България изживяхме множество стагнации, спадове и възходи, които преминаха през държавата ни, и едно от нещата, които си мисля, че най-много помогна на нашата компания да се съхрани и развие, е, че винаги когато започне финансова, политическа, икономическа или друга криза, ние стартираме нова инвестиция. Точно когато много фирми свиват разходите си и „се снижават пред бурята“, ние влагаме в нови проекти. Основно това ни позволява дори и в най-трудните моменти компанията да запази всички свои кадри.

По какъв начин следите тенденциите в бранша, за да сте винаги в крак с новостите?

Всеизвестно е, че човек се учи, докато е жив. Същото правило важи и за компаниите, защото както споменах, те се състоят и отличават по нивото на своите кадри. Ако дори за миг спреш да се развиваш, да се учиш, да подобряваш своите умения и надграждаш своите знания, то неминуемо тръгваш назад. Ние сме наясно с това и непрекъснато участваме и организираме редица семинари и конференции. Посещаваме множество международни изложения, от които имаме възможност да черпим информация за най-добрите европейски и световни практики.

За съжаление през последната година и половина моите пътувания и тези на служителите ми чувствително намаляха, но както всички останали, така и ние се опитваме да компенсираме ограниченията с онлайн семинари и обучения.

 

Вие сте един от хората в България, които непрекъснато търсят начини да се осигури по-голяма безопасност на пътя. Вашата компания има различни решения за подобряването на тази безопасност, които сте имплементирали на редица трасета в страната. Разкажете ни повече за тях.

Професионалната ми кариера, както и тази на компанията, е в сферата на пасивната пътна безопасност. Преди единадесет години съвместно с десетина мои колеги и приятели, свързани с пътната безопасност, осно­вах­ме Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“. Главната ни идея беше и продължава да бъде да направим нашите знания и умения в сферата достъпни както за обществото, така и за публичната администрация, да привлечем нови членове и да създадем възможности за приемане и усъвършенстване на нормативна уредба, която да позволява в националната пътна мрежа – републиканска и общинска, да бъдат въведени най-добрите европейски и световни практики в областта на пътната безопасност. Идеите и решенията, които сме реализирали през тези години, са множество и те подобриха чувствително пътната безопасност.

Чувствам удовлетворение от постигнатото както в посока развитие и усъвършенстване на пътната безопасност, така и при намаляване ръста на жертвите и ранените при пътнотранспортни произшествия.

 

Вие сте член на УС на КСБ. Кои са най-важните направления, в които трябва да се развива дейността на Камарата?

Подкрепям усилията на ръководството на Камарата за промени в основните закони, касаещи строително-инвестиционния процес, и по-конкретно ЗУТ и ЗОП. Усъвършенстването на законодателството и подобряването на бизнес средата трябва да останат водещи приоритети на организацията. Цифровизацията и новите технологии са друг важен аспект от дейността на Камарата, в който е необходимо да вложим усилия. Работещата комуникация с институциите трябва да се развива в интерес на бранша и обществото. Проблемът с липсата на кадри ще бъде ключов в следващите години и е нужно да търсим нови възможности за неговото решаване.

 

[caption id="" align="alignleft" width="516"] С инж. Стефан Чайков, председател на УС на ББК „Пътища“[/caption]

През годините сте изразявали многократно подкрепата си за в. „Строител“. Какво мислите за ролята на изданието и Вие лично какво бихте искали да четете в него?

Намирам работата на екипа на в. „Строител“ за високоотговорна и изключително полезна за целия строителен сектор. През всичките тези години от създаването си, които вече станаха 12, вестникът успя да се задържи изцяло позитивен и насочен към това да помага на нас, читателите, да подобрим своето професионално ниво и да бъдем информирани.

Зная колко е трудно да се поддържа професионална медия, каквато сте Вие. Наясно съм, че в днешно време всички сме наситени от реклами, пошлост и фалшиви новини, но изданието на КСБ успява на много ниска цена да създава професионален продукт с изключително високо качество.

Желая на целия екип на в. „Строител“ здраве, творческо вдъхновение, стремеж към развитие и все по-широка читателска аудитория.

 

Какво предстои пред „Юпитер 05“ ООД и д-р ик.н. Николай Иванов до края на годината?

До края на 2021 г. на всички ни предстои едно горещо слънчево лято и красива есен в нашата прекрасна страна. Пред мен и екипа ми стоят множество нови обекти, които трябва да завършим качествено и в срок, създаване на нови продукти, търсене на иновативни решения. В момента инвестираме в строителството на два нови цеха в нашите заводи. По този начин, освен че развива нови производствени мощности, фирмата ни се превръща в инвеститор и чрез своите вложения подпомага заетостта на всички свои служители в случаите, когато се очак­ва обемът на работа да спадне заради политическата, икономическата или здравната криза както в страната, така и в света.

Какво си пожелавате за фирмата и за Вас в личен план?

Пожелавам на всички мои колеги, на техните семейства, както и на себе си и моето семейство да бъдем здрави, да бъдем добри хора и да правим само добри неща, за да ни се случват само добри неща.

Реклама