Интервю

Инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на Столичната община по направление „Обществено  строителство“:През пролетта започва мащабен ВиК проект за 9 населени места

Отворени сме за нови съвместни инициативи с КСБ, които да допринесат за развитието на града ни

Инж. Джоргов, в края на активния строителен сезон за 2021 г. сме. Кои бяха големите проекти в столицата и на какъв етап на реализацията си са?

Бих искал да подчертая, че въпреки предизвикателствата, с които беше белязана отминаващата 2021, в направление „Обществено строителство“ изпълняваме успешно предварителния ни годишен план. Един от най-големите обекти бе основният ремонт по бул. „Николай Коперник“ в участъка от бул. „Шипченски проход“ до бул. „Гео Милев“. Това реално е вторият ремонтиран участък по този булевард и беше изцяло завършен и пуснат в експлоатация в средата на август. Там извършихме цялостна реконструкция на инженерните мрежи – топлопреносна, водопроводна, канализационна и отводнителна, и изградихме ново улично осветление. И може би най-важното за хората, които живеят в близост до тази част на трасето, е, че изградихме изцяло нов паркинг с около 70 места, който може свободно да се ползва. В началото на септември пуснахме в експлоатация друг важен обект – реконструирания бул. „Тодор Каблешков” между бул. „България” до ул. „Луи Айер”. Трасето в тази му част е изцяло обновено в пълен профил с по три ленти в посока от бул. „България“. Предстои да завършим допълнителните дейности, които включват изграждането на ул. „Костенски водопад“ от бул. „Тодор Каблешков“ до ул. „Шарл Шампо“, с което кръстовището ще функционира синхронизирано с това на ул. „Боянски водопад“. Пускаме за движение изцяло ремонтираната ул. „Първа българска армия” в участъка й от ул. „Мара Бунева” до р. Суходолска. Сега се изпълняват финални асфалтови дейности в пътното платно в отсечката от ул. „Нешо Бончев“ до ул. „Мара Бунева“. Изграждат се инженерни мрежи по тротоарите, след което ще се завърши и настилката им. С това ще финализираме първия етап от ремонта, който предстои да продължи до бул. „Илиянци“. Работим и върху основно обновяване на моста над река Искър по пътя от кв. „Курило“ към кв. „Изгрев“, като плановете са той да приключи в началото на следващата година. Искам да напомня, че в последните три години обновихме изцяло 9 моста, а за други 8 са изготвени проектите за рехабилитация. Работим приоритетно и по проектите за основен ремонт на мостови съоръжения в Панчарево, Бистрица, „Княжево“ „Красно село“ и „Овча купел“.

Как върви изпълнението на бул. „Цар Борис Трети“? Какво се планира през 2022 г.?

През пролетта стартирахме големия проект за обновяване и модернизация на трасето на един от най-използваните столични маршрути – този на трамвай 5. Това е първият мащабен ремонт там от 1988 г. Обектът е разделен на два участъка – от ухо „Съдебна палата“ до ухо „Бъкстон“ и от ухо „Бъкстон“ до ухо „Княжево“. До края на 2021 г. планираме да извършим над 70% от дейностите в първия участък и сега, в началото на декември, тези планове изглеждат съвсем реалистични. Към момента вече са изцяло завършени двете локални платна на бул. „Македония“, релсовият път е положен по ул. „Алабин“ от бул. „Христо Ботев“ до ухо „Съдебна палата“. Изцяло завършена е контактно-кабелната мрежа по ул. „Алабин“. Финализираме дейностите при ухо „Съдебна палата“ и продължаваме по северния тротоар на ул. „Алабин“. Работим приоритетно вътре в кръстовището на пл. „Македония“, което поради сложността и спецификата ще се реализира на няколко етапа. Успоредно с това се оформя трамвайната линия при бул. „Македония“. През пролетта на 2022 г. предстои да завършим изцяло участъка от ухо „Съдебна палата“ до пл. „Руски паметник“. Едновременно с това вече няколко месеца успоредно се действа и по втория подетап от обекта – от пл. „Руски паметник“ към ухо „Бъкстон“. Към момента вече са ремонтирани кръстовищата на бул. „Тотлебен“ и бул. „Пенчо Славейков“ пред „Пирогов“, както и на бул. „Цар Борис III“ и бул. „Ив. Гешов“. В края на ноември започнахме и кръстовището с ул. „Софийски Герой“, като трябва да приключим напълно там и да освободим движението до края на декември.

А по отношение на Втора и Четвърта зона от централната градска част какво се случва и какво предстои?

До края на октомври се приемаха оферти по обществената поръчка за избор на изпълнител за обособените позиции, съответно за Зона 2 и Зона 4 от Централна градска част. Плановете, свързани със Зона 2, обхващат изграждане, възстановяване и обновяване на улица „6-ти септември“ от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Славянска“ и улица „Цар Шишман“ от ул. „Ген. Паренсов“ до пл. „Народно събрание”. Всички отделни подобекти трябва да са готови през 2022 г. Важно е да подчертаем, че изпълнението им ще бъде поетапно – няма да бъдат затваряни повече от 3 кръстовища едновременно. Дейностите в Зона 4 (обособена позиция 2) са за изграждане, възстановяване и обновяване на пл. „Народно събрание”, бул. „Цар Освободител”, част от бул. „Васил Левски”, пл. „Васил Левски”, част от ул. „Московска”, част от ул. „Г. С. Раковски”, пл. „Ал. Невски”, част от ул. „Париж”, част от ул. „Оборище”, градините около храм-паметника „Ал. Невски”, храм „Св. София”, пред Синодалната палата и около паметника на Иван Вазов. Тук срокът за подобектите ще бъде 300 дни, като всички трябва да приключат най-късно през 2023 г. И също ще се изпълняват поетапно.

Как оценявате готовността за поддръжка на пътната мрежа за зимния сезон? Може ли да се прогнозира какъв финансов ресурс ще бъде необходим?

Зимната подготовка на инфраструктурата е важен фактор за опазването на общото й състояние и затова ние всяка година предприемаме мерки и в 24-те района. Вече извършихме аварийни и планови ремонти на износващия се пласт асфалтобетон по основните булеварди и улици. С цел да не се възпрепятства трафикът в светлата част на деня сме организирали групите да работят основно късно вечер. Отделно към настоящия момент на по-голямата част от основните улици и булеварди вече е извършено заливане на пукнатини с битумна паста. Поддържащите фирми имат дежурни екипи, които са в готовност за бърза реакция. До края на зимния сезон ще продължим да изпълняваме ремонти с топла асфалтобетонова смес, когато времето го позволява, а при влошаване на метеорологичните условия - със студен асфалтобетон. Финансовият ресурс за поддръжка в есенно-зимния сезон не е точно фиксирана сума, защото зависи от температурните амплитуди, както и от работата, която сме свършили през пролетта и лятото.

На какъв етап на подготовка са проектите, които ще се финансират с инвестиционния заем, който общината трябва да вземе? Кои от тях се предвижда да стартират през 2022 г.?

В нашето направление работим приоритетно по всички обекти от заема, като планирането на отделните дейности е максимално оптимизирано. Реконструкцията на бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „България“ до ул. „Луи Айер“ вече приключи, остава ни частта по ул. „Костенски водопад“ до ул. „Шарл Шампо“. Вече имаме сключен договор за инженеринг за изпълнението на ул. „Източна тангента“, като проектът е във финален етап и предстои през 2022 г. да се изпълни от Северната скоростна тангента до бул. „Вл. Вазов“. Обявили сме обществени поръчки за разширението на бул. „Ломско шосе“ и рехабилитацията на тунела по бул. „Царица Йоанна”. Имаме проекти и за бул. „Тодор Каблешков“ в участъка от ул. „Луи Айер“ до ул. „Емилиян Станев“, както и за пробива от ул. „Сребърна“ до бул. „Симеоновско шосе“. За последния предстои избор на строител. Обявихме и търг за инженеринг за бул. „Копенхаген“ от ул. „Самоковско шосе“ до бул. „Ал. Малинов“, за пробива на бул. „Рожен“ от надлеза над жп линията до Северната скоростна тангента и за надлеза по ул. „Адам Мицкевич“ при кв. „Бакърена фабрика“. В началото на следващата година предстои и поръчката за реконструкцията на бул. „Скобелев“ и тунела при НДК. Ще проектираме трамвайната линия по бул. „Ал. Стамболийски“, както и ще готвим идеен проект за Зеления ринг на столицата. За голяма част от обектите процедурите за придобиване на терените са приключили. Отчуждаването все още продължава за участъци в продължението на бул. „Тодор Каблешков“ от реките Дреновичка и Боянска бара до бул. „Черни връх“, на ул. „Филип Кутев“, за доизграждането на Източната тангента от бул. „Вл. Вазов“ до бул. „Ботевградско шосе“ и за изграждането на бул. „Копенхаген“.

Какъв размер на капиталовата програма предвиждате за следващата година? Кои ще бъдат основните проекти?

За следващия строителен сезон планираме значими инфраструктурни проекти, между които са строителството на ул. „Източна тангента“, продължението на бул. „Тодор Каблешков“ и ул. „Филип Кутев“, бул. „Ломско шосе“ и тунелът към кв. „Люлин“. Средствата за част от тях ще бъдат целеви - от заема от Европейската инвестиционна банка. В допълнение към това плановете ни са да разширим последния останал стеснен участък от ул. „Опълченска“ (между бул. „Тодор Александров“ и бул. „Сливница“). Това ще включва и изграждане на отливен канал, и реконструкция на инженерните мрежи, като в момента е в ход обществена поръчка. Ще продължим със следващите етапи от бул. „Първа българска армия“ (до бул. „Илиянци“) и ул. „Н. Коперник“ (в продължението и на ул. „Ат. Узунов“ до ул. „Калиманци“). В плановете ни е заложен и дългоочакваният ремонт на ул. „Кукуш“. Там предстои сключване на договор за строителството. Отделно е готов и актуализираният проект за ул. „Народно хоро“ в кв. „Овча купел“ и е в ход тръжна процедура за поетапния ремонт на бул. „Чепинско шосе“. Не на последно място ще движим и изпълнението на големите обекти, които реализираме по оперативни програми – модернизацията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III” и реконструкциите на подобектите в двете централни зони, за които стана дума по-рано.

 Един от приоритетите на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова е изграждането на нови детски градини и училища. Какво от предварително заложеното беше изпълнено и какво ще се случва през 2022 г.?

Строително-монтажните работи на 11 обекта от програмата за строителство на детски градини и ясли са приключили. Към настоящия момент са сключени договори за проектиране, инженеринг и строителство за 29 обекта, от които 13 са в процес на изграждане, а за 16 се изготвят инвестиционни проекти. Съвсем наскоро открихме напълно новата детска градина в район „Овча купел“ за 150 деца. Строим ново заведение в „Горна баня“ и вече имаме договор за разширението на забавачката в „Суходол“. В „Овча купел“ сме в много добра координация с районния кмет, а това е важно.

През 2022 г. по отношение на ВиК какво се предвижда? Какви средства и в кои райони ще бъдат инвестирани?

През пролетта ще започнем мащабен проект за осигуряване на инфраструктура за отвеждане и пречистване на отпадни води в 9 населени места. Проектът ще се реализира с финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020” и като част от него се предвижда и реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателната станция за питейна вода в с. Кубратово. В рамките на проекта ще бъдат обхванати кварталите „Кръстова вада – изток“, кв. „Симеоново“, кв. „Драгалевци“, кв. „Суходол“, кв. „Обеля“, кв. „Бенковски“, три квартала в Банкя, с. Иваняне и Нови Искър. Отделно от това ще продължим със строителството на ВиК мрежите на жилищни блокове, попадащи в кв. „Горна баня“. Ще завършим и започнатите в края на тази година обекти. Знаете, че през ноември стартира вторият участък от Гл. клон 1 по ул. „Никола Крушкин – Чолака“ от ул. „Сребърна“ до кръстовището с бул. „Тодор Каблешков“. До края на годината при благоприятно време ще стартираме и строителството на ВиК мрежите по ул. „Справедливост“ и по част от ул. „367“ в кв. „Модерно предградие“. Там предстои да бъдат изградени близо 450 м канал и още толкова водопровод.

Какво да очакваме във вътрешнокварталните улици и тротоарите?

В Бюджет 2022 г. смятаме да заложим на първо място средства, които ще обезпечат текущите ремонти и плановата поддръжка на инфраструктурата, което ще включва както основните булеварди, така и вътрешноквартални улици. За набавянето на тази сума ще ползваме различни финансови механизми. В допълнение предвиждаме основен ремонт и изграждане на вътрешноквартални улици, за които има готови проекти. Примери са ул. „Флора“ в „Манастирски ливади - изток“, ул. „Сашо Николов – Сладура“ в кв. „Лозенец“, ул. „Йордан Радичков“ в „Кръстова вада“, ул. „Емилиян Станев“ в „Триадица“, ул. „Добри Желязков“, улиците „Зайчар“ и „Средна гора“ във „Възраждане“ и ул. „Добруджански край“ в „Красно село“.

 Как ще продължи съвместната Ви дейност с КСБ и по-специално с най-голямата регионална структура - тази в София?

Столичната община има установено дългогодишно успешно партньорството с Камарата на строителите в България, в резултат на което се реализират различни важни проекти. Ние в Столичната община сме отворени към нови инициативи, които да допринесат за развитието на града ни. Знаете, че за работата по строителните обекти най-важно е качеството и именно затова ние в ролята ни на възложител на широк диапазон строителни дейности пряко разчитаме на развитието на качествени и квалифицирани кадри за целия български строителен бранш.

В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество и броени дни преди настъпването на новата какво ще пожелаете на нашите читатели?

Пожелавам на Вас и Вашите читатели една силна и спорна Нова година! Нека и в трудните моменти не губим вяра и с търпение и усърдност да продължаваме да съграждаме път към истински важните за нас житейски цели.