Законът

Нотариус №1 Димитър Танев с орден на Колумбия

За усилията за изграждане на модерен нотариат в България председателят на Съвета на Нотариалната камара Димитър Танев ще получи на редовното общо събрание на Международния съюз на нотариата приза Cruz Orden al Merito Notarial на Република Колумбия. Награждаването ще се състои на тържествена церемония в началото на декември в гр. Картахена де Индиас, Колумбия.
„Това отличие е специално предназначено за личности като Вас, които са пример за признание в контекста на световните нотариати, за Вашите лични, професионални, морални и етични качества като защитник на нотариалните функции и неуморен защитник на общата кауза чрез посвещаване на част от Вашия живот на тази голяма задача и упражнявайки Вашата професия при условията на толерантност и честност. Вашето положение като лидер в Международния съюз на нотариусите и като представител на организацията на гилдията са допълнителни характеристики, които подкрепят това признание”, се казва в официалното писмо от президента на Колумбийския нотариат Алваро Рохас Чери до Димитър Танев.
„Без усилията на всички мои колеги да преобразят начина си на работа аз щях само да си пиша и да си говоря”, коментира специално за в. „Строител” нотариус № 1. Той не скри радостта си от наградата, която предстои да получи в Колумбия, но отдаде дължимото и на колегите си от страната.Кой е нотариус № 1?

Димитър Танев е роден през 1960 г. в София.
Завършил е право и факултативно журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски" през 1988 г.
В началото на кариерата си е бил прокурор и юрис-консулт. От близо 20 години работи като нотариус.
От края на януари 2007 г. той оглавява Нотариалната камара - председател е на Съвета на нотариусите. Дотогава е председател на Контролния съвет на Камарата. Танев е и зам.-председател на Международния институт за история на нотариата.
Един от учредителите и членовете на УС на Клуб - Журналисти срещу корупцията.