Интервю

Инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на София по „Обществено строителство“: Работим всички започнати обекти на територията на СО да бъдат завършени успешно

Столичната община ще предложи индексация на строителните договори с до 15%

Инж. Джоргов, какво предвижда Столичната община (СО) в строителната си програма тази година. Ще има ли промяна в обема на средствата, които ще се инвестират в сравнение с 2022 г.?

Истината е, че ние не знаем кога ще имаме приет общински бюджет. Няма да се изненадам това да се случи чак през лятото. Дотогава ние няма да разполагаме с 1/12 част от миналогодишния бюджет, както се случва, ако няма приета финансова рамка, а със средствата, които сме изразходвали за съответния период на предходната година. Т.е., ако през януари 2022 г. в направление „Обществено строителство“ сме похарчили 5 млн. лв., за януари 2023 г. може да използваме същата сума. Въпреки това ние предвиждаме средствата в направление „Обществено строителство“ за настоящата година да бъдат в същия размер като 2022 г. Причината е, че беше изтеглен заем за подобряване на пешеходната инфраструктура, така че в тази насока ще бъдат инвестирани по-голям обем пари.

В процес на приключване са процедурите, свързани с доизграждането на бул. „Тодор Каблешков“ и ул. „Филип Кутев“. По първото трасе остава да бъдат отчуждени 2 имота, като очакваме това да стане факт до пролетта, когато ще имаме и избран изпълнител, и издадено разрешение за строеж. Тези два обекта са приоритетни, тъй като са част от третия градски ринг. На практика с реализацията на двата пробива се създава възможност да се тръгне от бул. „България“ и да се стига до кръговото кръстовище при 4-ти километър на бул. „Цариградско шосе“, като се заобикаля централната градска част. Имаме осигурено финансиране за тяхното изпълнение.

Заедно с това ще се работи по реализирането на втория етап от ремонта на трасето на трамвай 5 към кв. „Княжево“. Създадена е организация на дейностите – спряно е движението от Софийския околовръстен път (СОП) до кв. „Княжево“. В началото на февруари ще започне работа по трасето под СОП до бул. „Овча купел“. Идеята е да се работи на няколко фронта и да се приключи през лятото. Предложихме на изпълнителя индексация на стойността на договора с 15%. Столичната община е сред малкото големи възложители, която въпреки че няма приет бюджет и разполага с ограничени средства, ще предложи индексация на строителните договори с до 15%. Не можем да набавим сумата, която се получава при прилагане на формулата в Методиката за индексация, защото не разполагаме с такива финанси. На практика по проект с осигурени средства се работи лесно, ние имаме добро финансово управление. Говорихме с всичките си контрагенти и 90% от тях са съгласни на нашето предложение за 15% корекция на стойностите на строителните договори. Надяваме се преходните ни обекти, които са със стари договори, да бъдат продължени. Ще довършим контрактите за текущ ремонт.

По план до края на януари ще обявим обществена поръчка с изцяло нов проект за ремонт на бул. „Александър Стамболийски“ в частта от бул. „Константин Величков“ до Западен парк. В момента проектът се съгласува. Той ще се финансира от заема, който Столичната община взе за ремонти и изграждане на булеварди и трамвайни трасета. Така че имаме осигурено финансиране.

Разширението на бул. „Копенхаген“, който е част от третия градски ринг, също е приоритет за 2023 г. С него ще се създаде удобна връзка. Очакваме до месец или два да има избран изпълнител, като проектът ще се реализира на инженеринг. Разполагаме с доста пълен идеен проект, което ще позволи сроковете за проектиране да са кратки. Остават ни още около 5-6 имота за отчуждаване, поради което смятаме от средата на годината да успеем да стартираме дейностите.

Друг обект, по който ще се работи, е започналото през 2022 г. обновяване на тунела на бул. „Царица Йоанна“ към жк „Люлин“. СМР се осъществяват с добри темпове, изпълнен е релсовият път на трамвая, който преминава през съоръжението. Към края на февруари очакваме да бъдат приключени всички дейности.

През годината ще продължи и разширението на бул. „Ломско шосе“ - втори етап. Това е един от големите ни преходни обекти. На него има един участък, за който нямаме разрешение за строеж поради проблеми със собствеността. До месец се надявам всички спънки да бъдат преодолени, да разполагаме с необходимите документи и да стартираме строителните дейности по цялата дължина на булеварда.

Какви нови обекти планирате да бъдат реализирани през 2023 г.?

Такъв е проектът за ул. „Чепинско шосе“. Там преди коледните празници стартира разчистване на терена и беше открита строителната площадка. Това е важен обект за северните райони на София.

В момента се извършва проектиране на ул. „Челопешко шосе“. Надявам се в срок до 2 месеца да имаме договор за проектиране и строителство за разширението на бул. „Рожен“ и дейностите да стартират възможно най-скоро. Предвижда се новото трасе на булеварда да тръгва в източна посока от стадион „Локомотив“ и да достига до Северната скоростна тангента.

Ключов обект за 2023 г. е метрото. Продължаваме да работим по изграждането на трите метростанции и тунелите между тях. Дейностите на този участък от третата линия на метрото се изпълняват в срок. Изместена е инженерната инфраструктура и се работи по тунелите и станциите. Надяваме се тази година да започне строителството и на участъка от метрото през кв. „Слатина“, който е изключително важен. Когато двете трасета станат факт, третата линия ще бъде достатъчно натоварена и ще има финансови приходи от нея. Тоест проектът е ключов за София не само като транспортна връзка, но и от финансова гледна точка.

Споменахте, че тази година продължава ремонтът на трасето на трамвай 5. Ще бъдат ли рехабилитирани и други линии?

Планирано е да се направи ремонт на тунела на НДК, през който минават трамвайни линии. По бул. „Копенхаген“ е предвидено продължаване на трамвайното трасе, като то ще стига до МС „Младост III“, където ще бъде обособено и трамвайно ухо.

В ход е процедурата за избор на изпълнител на ремонта на трамвайното трасе по бул. „Княгиня Мария Луиза“ от Лъвов мост до Централната жп гара. В едната част са включени за обновяване и пътните платна, както и тротоарите в района на ул. „Клокотница“.

Работим също по актуализирането на проекта за ремонт на бул. „Джеймс Баучер“. Там трамвайното трасе е в много лошо състояние, както и паважната настилка, която ще се запази по предложение на Столичната община. Средствата са осигурени от заема за изграждане на булеварди. Идеята ни е февруари да имаме готов проект в работна фаза и да започне подготовка на документацията за обявяване на обществената поръчка за избор на изпълнител.

 

Как ще продължи ремонтът на втора и четвърта зона от Централната градска част?

Обектите бяха проверени от министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Имахме разногласия, но той ни помогна, за да се удължи договорът за безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Беше ясно, че няма да успеем да се справим в срока, който беше заложен. Колегите от МРРБ погледнаха експертно и вече имаме подписан анекс към договора.

Искам да подчертая, че жълтите павета, върху които се акцентира в общественото пространство, са 1,25% от площта на целия ремонт на Зона 4, в останалите части се работи активно. Имахме проблем с осигуряване на доставките на материалите, но те вече са налични и сме достигнали 40% на изпълнение на проекта. От тук нататък всичко зависи само от строителите.

На какъв етап е изграждането на ВиК инфраструктурата с финансиране от ОП „Околна среда 2014-2020“?

Стартирахме дейностите в кварталите „Кръстова вада“, в „Бенковски“,  „Обеля“ и „Суходол“. Може би през февруари ще започне строителството и в кв. „Драгалевци“, където очакваме да е най-трудно. Предстои да дадем начало и на СМР в Банкя.

С колегите от „ОПОС 2014-2020“ работим изключително добре. Малко по-рисков обект, за който обаче сме оптимисти, че ще се справим, е надграждането на Софийската пречиствателна станция за отпадни води край Кубратово. Причината е, че при него между 80 и 90% от дейностите са свързани с доставки на оборудване, което ще се поръча от водещи производители. Доколкото знам - от Норвегия и Швеция. Предстои заявяването на оборудването като параметри.

Миналата година един от акцентите в дейността Ви беше обновяване на вътрешнокварталните улици. За 2023 г. къде предвиждате да работите?

През 2022 г. Столичната община ремонтира основно 5-6 трасета. Няколко районни администрации също реализираха такива обекти. За 2023 г. ни се иска поне 10 улици да бъдат реконструирани.

През последните 2 години въпреки инфлацията и проблемите сме успели да ремонтираме по около 500 хил. кв. м пътни платна. Надявам се, ако не да увеличим тази квадратура, то поне да я запазим.

 

Какъв обем от тротоари ще бъдат обновени на територията на СО? Известно е, че тези дейности ще бъдат реализирани от районните администрации, но има ли яснота къде ще се работи, готови ли са с проекти?

Имаме яснота къде ще се работи. В решението на Столичния общински съвет (СОС) е записано поне 30% от средствата да бъдат дадени на районите администрации. Голяма част от дейностите ще реализира СО, тоест ще си разделим работата с районите, защото когато работим заедно, постигаме резултат, тъй като сме в изключително добра стиковка. Заедно изработихме списък с обекти, които ще обновяваме и строим, направени са и предпроектните проучвания.

Трябва да се преодолеят доста неща – на места имаме регулационни процедури, на други трябва да се отчуждават частни имоти, за да може да се изпълнят съоръженията. Не липсват и обжалвания от страна на собственици. Заедно с районните администрации имаме гъвкав подход и при възможност веднага ще стартираме дейности.

Какво се предвижда през 2023 г. по програмата на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова за изграждане на детски градини? Каква е равносметката Ви за свършеното по нея през 2022 г.?

В началото, докато програмата започне да се изпълнява, имаше затруднения, тъй като не всички районни администрации на София свършиха работата, която им беше възложена. През 2021 г. в експлоатация бяха въведени 11 нови сгради, а през миналата година още 15 обекта, или за 2 г. имаме 26 изцяло нови здания.

В момента се работи едновременно по 17-18 сгради, а още толкова се проектират. Желанието на СО е навсякъде, където е възможно, да стартират дейностите. Убеден съм, че към края на 2023 г. тази програма ще приключи успешно.

Срещаме проблеми по отношение на осигуряване на финансирането за СМР. През 2021 г. и през 2022 г. основно изразходвахме парите, които ни бяха отпуснати с две постановления на Министерски съвет от лятото на 2020 г. - едното за 15 млн. лв., другото за 50 млн. лв. Колегите, които са работили тогава и на ниво СО, и на ниво държава, са били наясно, че тези средства са необходими както за строителство и оборудване, така и за придобиване на земята, която е отредена за изграждане на забавачки. Има терени, които обаче са частна собственост. Понякога стойността на такива обекти достига до 2-3 млн. лв., което от своя страна е пречка за стартиране на строителство на детски градини. Затова е позволено в самите постановления парите да се изразходват и за придобиване на земя. За добро или лошо, тези средства свършиха и вече всичко се разплаща от бюджета на Столичната община. Направили сме постъпки пред МС, Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката да ни отпуснат още пари. Описали сме какво сме свършили и какво предстои да се направи.

При положение че 25% от българите са в София, имаме нужда от помощ от държавата, за да може да продължим да работим със същите темпове. В столицата идват и все повече млади хора с деца, защото тук намират добре платена работа. Съответно непрекъснато местата в детските градини се оказват недостатъчни. Правим каквото можем и към момента програмата върви успешно.

 

В ход е ремонтът на Театър „София“. На какъв етап са дейностите?

Проектът се изпълнява с европейско финансиране, средствата са осигурени от „ОПРР 2014-2020“. Строителството върви много добре. Действа се на няколко фронта. Доста от монтажните работи са изпълнени, като изолацията на покрива, инсталациите са направени частично. Предстои да се обяви обществена поръчка за оборудването на културната институция. Надявам се и там да се справим в заложения срок.

Искам да подчертая, че през 2022-ра, която беше година на война и на висока инфлация, когато на строителите не им излизаха сметките – ние не само че не спряхме да работим, но и постигнахме обем на строителните дейности като през 2021 г. Гордея се с това постижение. Костваше ни много усилия – може би хората не го виждат и не се оценява, но за нас това е голямо постижение.

 

Казахте, че СО е сред малкото общини, която ще предложи индексация на всички строителни договори с 15%. Как това се приема от Вашите контрагенти?

Имаме договори, за които, като се приложи формулата в Методиката за индексация, се получава корекция от 70%. В закона е разписано, че може да се прави промяна до 50%. Ние се стараем да бъдем откровени и честни и винаги сме имали добър диалог с всички изпълнители. Обяснихме им, че не разполагаме със средства. За да се случи все пак индексация, възприехме позицията на управляващите органи на оперативните програми, които ще подпомогнат процеса с до 15%, тъй като това е свободният финансов ресурс.

Решихме всички обекти в Столичната община да бъдат поставени под общ знаменател. СОС гласува единодушно да се направи индексация на всички обекти с 15%. Много от фирмите заявиха, че оценяват положително нашето предложение. Те си смятат разходите, но и евентуалните неустойки, ако не изпълнят проектите. Компаниите разбират нашата позиция и мисля, че повечето са съгласни с нас. Ние така или иначе нямаме повече средства. Работим всички започнати обекти на територията на СО да бъдат завършени успешно.