За капаните, които крие отдаването под наем

Прочетена: 17702

Адв. Христо Трандев

За капаните, които крие отдаването под наем

 

Адвокат Трандев, напоследък зачестяват случаите, в които некоректни наематели създават редица проблеми на наемодателите си. Не плащат сметки, не плащат наем, изнасят се, без да са уредили задълженията си. Стига се и до драстични случаи, в които собственикът не може да влезе в имота си, защото ще бъде обвинен в самоуправство. Какво може да направи човек, за да защити правата си в тези случаи?

Преди всичко трябва да се има предвид, че когато се сключва договор за наем и отдаваш свой имот на някой наемател, най-съществено е да провериш и да установиш дали този човек е подходящият, на когото трябва да предоставиш имота си. Обикновено хората сключват договори с непознати хора, дори с такива, които трудно могат да бъдат издирени по адресна регистрация. Липсват добре направени договори за наем с визирано обезпечение при неизпълнение като например плащане на депозит в размер на 2-3 наема предварително.
На практика проблемите са в две насоки. Първата е, когато при нарушение на договора от страна на наемателя той трябва да бъде отстранен от имота, т.нар. опразване на имота. И второто е как собственикът да събере парите от неплатени наеми, неплатени разноски за консумативи – ток, вода, телефон и евентуални обезщетения за повреди по жилището.
По съществуващата съдебна процедура има няколко начина за опразване. Най-разпространен е исковият ред – бързо производство или обикновен общ исков процес пред съдилищата. Това означава обаче, че ако искате да заведете бързо производство по чл. 410 от ГПК, при най-добрия случай изваждането на наемателя не може да стане по-рано от 3 месеца. И то при условие че не се обжалва първоинстанционното решение. Това е оптималният вариант. В това бързо производство за опразване на нает имот не може да предявите претенции за заплащане на наем и разноски, защото бързото производство е свързано само с опразване.
Другото производство, стандартният, общият исков процес е по-дълъг. Преимуществото е, че там може да потърсите и заплащане на евентуални вреди по апартамента, обезщетение за неплатени наеми и накрая да осъдите неизправния наемател да напусне. Това, което според мен се е наложило в последните няколко години при едни по-стриктни наемодатели, е да заверят нотариално договорите си за наем. Което дава възможност по моя преценка при оптимална бързина на съда, адвоката и на частния съдебен изпълнител в рамките на месец, месец и половина наемателят да бъде изваден от имота. Това в общи линии е най-добрият начин и това, което лично ние препоръчваме на нашите клиенти, които отдават имоти, предимно магазини в центъра. Съветваме ги да работят по този начин с нотариална заверка, с депозит в рамките на около два месечни наема, които биха покрили вредите на наемодателя за неплатени наеми или неплатени консумативи или евентуално някакви вреди по имота.

 

Не се ли оказва, че всъщност законът е написан така, че защитава тотално правото на наемателя. Наемодателят е поставен в ситуация да не може да влезе в собствения си имот, принуден е да води съдебни дела, да си къса нервите…
Законът не е съобразен със социалните взаимоотношения, които възникнаха в последните 10-15 години с отпадането на жителството в големите градове, с развитието на икономиката, с новото строителство… Не е предвидена процедура, по която прекратяването на договорите и опразването на жилищата да стават по един по-бърз и енергичен начин. Дори и да тръгнеш да съдиш някого по исков ред, иска се предявяване по постоянното местожителство на ответника. Например ако някой от Варна е наемател на моя апартамент в София и няма адресна регистрация на него, а има постоянен адрес във Варна – на адреса на моето жилище, където вече живее като наемател, реално не може да бъде намерен.
И ще се принудя да водя дела във Варненския районен съд, за да опразня апартамента ми в центъра на София! Просто някои неща не са съобразени в закона.

 

Добре, но какво може да се направи?
Хората трябва да имат предвид няколко неща, когато дават жилището си под наем. Първо би трябвало да поискат от лицето, което ще бъде наемател, да си направи нова адресна регистрация в общината по т.нар. настоящ адрес – в жилището, в което е наемател. Това дава възможност лицето да бъде откриваемо. Защото по действащия ГПК призовките се връчват по настоящ адрес. Второто нещо, което трябва да се направи, е да се получи депозит в определен размер, например за 2 вноски предварително. Ако приемем, че съдебната процедура ще приключи за 2-3 месеца, то този депозит е абсолютно реален. Ако обаче наемателят няма финансовата възможност да предплати, то ние трябва да преценим дали да поемем риска или не. Третото, което е най-важно, че е необходима промяна относно отговорностите на брокерските фирми. Сега те действат като посредници с цел единствено да свържат наемателя и наемодателя и да получат някакво възнаграждение в рамките на един или на два месечни наема. Това е абсолютно неправилно, непрофесионално и противоречи на добрите европейски търговски практики.
Докато за застрахователни брокери или кредитни посредници има определени изисквания – ценз, лицензи и т.н., то за брокерите на недвижими имоти няма такива критерии. И в общи линии целта на един такъв брокер, без да обиждам многото добри професионалисти, които познавам, единственото е да следи в интернет какво се търси и какво се предлага. В другите страни от ЕС не е така. Добрите практики са брокерската фирма или компания да подбират подходящи хора както за наемодатели, така и за наематели. И ако трябва да вземете жилище в Лондон, там ще трябва да представите удостоверение, че работите, какви доходи имате, ще поискат гаранция, удостоверение от банката, че притежавате поне една минимално определена сума в банката. Във Виена брокерската фирма ще ви накара да попълните формуляр, в който ще посочите къде работите, какви възнаграждения получавате, ще поискат най-различна друга информация. Но във всички случаи сключвате договор за наем едва когато се извърши проверка от фирмата. Във Франция, при условие че удостоверите, че имате доход 1000 евро на месец, не може да си вземете апартамент за 800 евро с уговорката, че ще живеете по-пестеливо с 200 евро. Просто ще ви предложат да наемете друг апартамент, примерно до 300 евро. А при нас какво се получава? Пристига наемателят Х с нула доходи и казва, че някъде работи… Това не се проверява, той няма регистрация, получава един ключ, нанася се. Наемодателят е щастлив, прибира един-два наема и оттук нататък започва драмата.
Според мене брокерските фирми трябва да интервюират наемателя и наемодателя, да разберат кой какъв доход има, къде работи, как ще се плаща този наем. Трябва да извършат проверка, да се свържат по телефона с работодателя, да разберат какъв е този човек, на постоянен договор ли е, или е нает за един месец… И когато наемодателят трябва да пусне някой да живее в апартамента му, да има избор от две или три възможности – дали да бъдат студенти, дали да бъде строителният работник, който е дошъл за един месец по граждански договор, или пък някой друг. Ако наемателят е някакво търговско дружество или търговец – няма никакъв проблем да се провери в търговския регистър съществува ли такова дружество, какви са му финансовите отчети, въобще работи ли това дружество. Така че не трябва да прехвърляме цялата тежест върху несъвършенството на процедурата по опразване, а трябва да намерим оптималния баланс между бързото опразване въз основа на нотариално заверен договор, добрата брокерска компания, която ще подбере подходящия човек, и нашата алчност – да не се стремим към най-високия наем, а към най-подходящия човек за получаване на наема продължително и безпроблемно.

 

А в случай че наемодателят сам тръгне да упражнява правото си да извади наемателя не по надлежния съдебен ред?
Това е самоуправство, престъпление от общ характер.

 

Но той все пак иска да влезе в собственото си жилище?
Независимо от това самоуправството е престъпление по Наказателния кодекс, който забранява да упражняваме правата си не по предвидения ред. А в действащото законодателство опразването се извършва по съдебен ред.

Какво се случва, когато имаме наематели, които изчезват и оставят огромни сметки неплатени?
Хората в тези случаи са принудени да плащат натрупаните чужди сметки – за парно, за електричество, за топла вода, режийните, т.е. сметките на недобросъвестния, който освен това е оставил апартамента ти в лошо състояние. Затова при по-продължителен договор, който е в рамките на година или повече от 6 месеца, ако става дума за зимния отоплителен сезон, препоръчително е партидите в „Топлофикация” да бъдат прехвърлени на името на наемателя.

 

Има ли, адвокат Трандев, клаузи, които можете да препоръчате, когато се сключват договори за наем, които да дадат гаранция, че наемодателите ще могат да се защитят?
Няма универсални лекарства, защото така или иначе това е в областта на гражданското право и там се цели да има известна равнопоставеност между страните.
Не можеш да искаш от наемателя примерно да си плати наема за три години напред. Това е абсурдно. Но това, което може да се направи, е да се изисква задължителна регистрация по настоящ адрес. Задължително депозит по преценка на наемодателя, който би покрил разходите му за два месеца неплатен наем плюс и за консумативите. Както и да бъдат включени възможности за прекратяване на договора при неплащане на примерно един наем. Или два, не повече. Договорът да е изготвен от юрист и нотариално заверен. Това са задължителните неща, които ще ни спестят нервите в момента, в който се констатира, че нещата не са коректни, и трябва да се върви към приключване на договора.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.03.2012. Категория Интервю. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

7
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ток
Guest
Ток

А как да изгоня такива дето нямат договор със собственика? Плюс това не плащат наем , и са навъртели 900лева вода които са платени от собственика.

Станка Петрова
Guest
Станка Петрова

А как да постъпи УС на ОС след като във входа е настанено семейство без регистрация, без сключен договор за наем,с 6 невръстни деца,които нанесоха маса вреди на общите части и постоянно нарушават реда

anonim
Guest
anonim

При мен наеха офис от фирма ИЗИ Консулт която ползваха помещението 2 месеца и не платиха 1 лев.

Наемодател
Guest
Наемодател

Като цяло законите са супер тъпи, какъвто е и народът. Лошото е, че това е манталитета на българина. ТЪП, СЕЛСКИ НАРОД! Дребни селски тарикати, дето се чудят как да те прецакат. Аман от простотия! Да, късам си нервите с един такъв селяк!

Anonymous
Guest
Anonymous

Predlagam da se napravi sait s imenata na nekorektni naemateli,koito pone da ne badat dopuskani v drugi jilishta.

Наемател
Guest
Наемател

И аз се питам защо все наемателя е виновен?!?! Последният път наемодателката прекрати договора почти година преди изтичането му. Като дойдохме в жилището заплатихме стара сметка за ток, без да й търсим пари. Как да се регистрираме след като тя трябва да се съгласи и да дойде с документите за собственост в общината, но това ни бе отказано… А и най-вече ме мъчи въпроса как така с минимална заплата 340 лв в българия, няма по-евтини наеми от 250 лв ?!?! Кой им дава право за дупкии съборетини да искат подобно нещо?!?!

Владислав Жеков
Guest
Владислав Жеков

Хубаво е всеки да знае правата си,а какво ще кажем за некоректните наемодатели?
Аз лично се сблъсквам с такива.Последният случай е със неплатени сметки от предишни наематели.Питам се защо аз трябва да обирам негативите като плащам стари сметки и си искам парите????Друго много важно от миналата година има закон със който наемодателите трябва да регистрират наемателите във общината,аз исках такова нещо но уви няма кой да иде до общината……Глупаво е да се обвинява едната страна когато виждаме какво е положението в държавата,всички са равноправни само на хартия.А тези които дават парите??Къде са??


%d блогъра харесват това: