Вадим Поспелов: С общи усилия ще постигнем много

Имаме прекрасни взаимоотношения с българските си партньори

Прочетена: 99

Ренета Николова

Емил Христов

 

Г-н Поспелов, разкажете ни малко повече за вас и вашата работа. Знаем, че сте учен.

Не съм строител, не съм юрист, дори не съм бизнесмен. Аз съм учен. Ръководител съм на генетическо направление, също така се занимавам с разработването на медицински препарати за лечение на онкологични заболявания и диабет. Автор съм и на четири метода за профилактика. Въпреки това ми се иска да оставя и нещо друго след себе си. Това е и причината да се реша да се занимавам с такива прекрасни проекти. Не съм държавен чиновник, просто съм човек, за когото това е важно, и ще продължа да го правя.

За нас ще е много интересно да разберем каква е историята на фонда „Закон, справедливост и милосърдие”.

През първата година, когато той се появи, нашата цел бе да го развием, така че той да е в помощ на хората. „Закон, справедливост и милосърдие” е създаден за защита на социалните права на служителите в съдебната система на Русия. Като основни задачи си поставихме да улесним достъпа им до медицинска помощ и санаториално лечение. Отделно ние съдействаме за изграждането и финансирането на рехабилитационни и здравни центрове, болнични заведения, старчески домове. Допълнително фондът развива и благотворителни инициативи.

Самото му създаване се случи, след като лекарите и децата от Калмикия се обърнаха към президента на Русия с молба да им окаже помощ със завършването на строежа на клиниката там. Говорим за детски център. Тогава на нас като организация се даде задачата изцяло да завършим проекта. Ние успяхме да го пуснем в експлоатация през първата година от нашето съществуване и беше приятно да видим лицата на щастливите малчугани. Решихме, че строителството също може да се превърне в част от основната ни дейност. Също така оказваме помощ и на децата от семействата, пострадали в Крим, в Комсомолск на Амур, когато реката излезе извън коритото си. В общи линии се стараем да сме там, където на хората им е трудно, за да им помогнем.

Освен това фондът сам разработва определени методики на лечение. В Русия имаме много сериозно развита медицинска база. Договорили сме се с мащабни медицински институти. Това ни помага да оказваме помощ много бързо. Разполагаме със 17 филиала в Русия. Можем да оказваме подкрепа по места, а при по-сложни случаи да изпращаме пациенти в Москва или в Санкт Петербург.

Как се решихте да инвестирате в Сапарева баня?

Историята за избора на точно това място за строителство е много интересна. Първото ми посещение тук беше през зимата преди три години. Нямахме намерение да се отбиваме в Сапарева баня, но така се получи, че моите приятели ми споделиха, че това е един интересен град. Пристигнахме тук и чухме, че има лечебна вода. Бяхме изморени, пътувах­ме с автобус и когато отседнахме в Сапарева баня, веднага разбрахме, че мястото е уникално. Събудихме се отпочинали и в отлично настроение. Спогледахме се и бяхме на едно мнение, че тук трябва да има център, въпреки че до този момент никога не бяхме водили разговори в тази насока. Важно е да отбележа, че никой нищо не ни беше предлагал до този момент. Така ние се решихме и проведохме разговор с кмета на града инж. Сашо Иванов. След като видяхме интереса от негова страна, обсъдихме идеята и в Русия и я одобрихме. Това решение не беше лесно. Обмислихме много внимателно кой е правилният начин да създадем този революционен балнеоложки център.

От този момент нещата се развиха много бързо. Проучихме какво ще е необходимо да се достави тук от гледна точка на технология. Преценихме, че проектът ще бъде наистина грандиозен и определено първи по рода си на Балканите. Мястото е повече от отлично, имайки предвид, че тук има такова количество термални води.

Също така подгот­вих­ме много сериозно начало на проекта от медицинска гледна точка, след това преминахме към проектирането.

Проектът „Преображение” е за изграждане на балнеокомплекс, който включва център за рехабилитация, профилактика и генетични изследвания. Разкажете ни какво ще е специфичното в него?

Много важно за мен е да подчертая, че природата в този район ни дава уникалната възможност да построим такъв чудесен комплекс. Убеден съм, че сме избрали правилното място. Той ще носи полза както за децата, така и за възрастните. Тук ще идват хора от цял свят. Идеята ни е това да не са само българи или руснаци. Силно се надявам, че хората ще пътуват дотук и ще останат доволни от видяното. Пред нас остава само да реализираме проекта. Тук искам да изкажа благодарностите си към града, който ни прие толкова топло. Признателен съм и на Общинския съвет, и на кмета, които помагаха изключително много тази наша мечта да се сбъдне. За кратко време съвместно свършихме много работа. Мога да ви кажа, че не беше леко, защото лесни неща няма, особено сега, в тези кризисни времена. Рецесията се усети дори и при нас в Русия. Независимо от това точно сега намерихме възможността, силата и финансовия ресурс, за да започнем строителство. Така че да се надяваме да го завършим в установените срокове. Трябва да отбележа, че независимо от всякакви сложности ние успяхме да се движим в график, никога не забавихме нещата и изпълнявахме това, което сме обещали. Това засягаше абсолютно всичко. За мен е от изключителна важност да присъствам по време на всяко важно решение или действие. Единственият път, когато за съжаление не можах да пристигна, бе за символичната първа копка. Тогава поради медицински ангажимент ме представляваше по моя молба г-н Атанас Зафиров. Той е представител на фонда в България. Това беше единственият път, когато не можах да присъствам, през останалото време бях тук  в Сапарева баня.

Полагането на първи бетон на Центъра за рехабилитация „Преображение” съвпада с вашия рожден ден. Виждате ли символика в това?

Да, може да се каже, че символично това е и рожденият ден и на центъра. Това е и подарък за мен.

След като завършим строителството на рехабилитационния център, имаме намерение да го оборудваме с най-новата технология по генетика, по скрининг, по процедури, свързани с диабета, със слединсултни състояния и др. Така Сапарева баня ще се превърне в много важ­но място от медицинска гледна точка. Ще обърнем внимание на въпросите, свързани с диабета, онкологията, възстановяването на човек след травми и най-главното – повишаването качеството на живот. В крайна сметка всеки иска да бъде млад и здрав, така че с този център ще търсим тази предназначеност. Това ще си проличи благодарение на новата методика, която планираме да внедрим.

Предстои много работа, която изисква нашите усилия. Смятаме също така да каним тук наши водещи професори, които ще сформират група за консултации. Ще въведем и социална квота за помощ на децата. Най-радващото за мен е, че много хора са готови да дойдат тук, защото вече са чули за нашите планове. Ние разказахме колко приказно е това място. То има особена енергия и важна роля за това играе водата.

Ето защо благодаря на всички. Надявам се с общи усилия да построим този център. Представям си колко ще е приятно да се плува в басейна, който няма да има аналог. На този етап пазим в тайна някои моменти, но гарантирам, че на всички ще им хареса. Освен това съм убеден, след като попътувах и размених мисли, че това ще бъде не по-лош комплекс от други в Европа, а може би дори по-добър.

Как работите с българските си партньори?

Имаме прекрасни взаимоотношения. В началото беше малко трудно, дори в езиково отношение, но въпреки това се справихме с изникналите предизвикателства. Дори леките затруднения в крайна сметка не ни попречиха толкова много. Така че взаимоотношенията са добри както с Общинския съвет, така и с кмета. Обяснихме подробно на населението какво правим и как ще работим в бъдеще. Те знаят, че няма да ги подведем, защото виждат, че всекидневно Русия се променя.

Смятате ли да инвестирате и на други места у нас?

Това не ни е първото участие в България. Определено мислим в тази насока. След всички успешни наши проекти в Русия решихме, че можем да работим и тук. През изминалата година оказахме съдействие при построяването на Паметника на ген. Йосиф Гурко, който се намира до грандхотел „София”. Помогнахме да се довърши и домът за деца „Олга Скобелева” в Пловдив. Това бе причината през изминалата година да получа наградата „Кудоглу“ за дарител на 2013 г. в Града под тепетата. За мен този приз показва, че сме чути и хората знаят за нашите добри дела. Също така помогнахме и с изграждането на детска площадка пак в Пловдив. Това правим и в Русия. Там, разбира се, мащабите на нашата работа са по-големи. Надявам се, че в бъдеще ще продължим да работим за благото и на двете държави.

Какво си пожелавате за рождения ден?

Надявам се центърът да започне да работи по-бързо и да видя щастливите очи на децата. Тогава наистина ще знам, че съм постигнал целта си.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.02.2014. Категория Интервю. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: