КСБ

КСБ и фонд „Земеделие” подписват рамково споразумение


Представители на УС на КСБ се срещнаха с ръководството на фонд „Земеделие”. „Обсъждахме нашите работни взаимоотношения. От тяхното ръководство ни бе предложен рамков договор за съвместна дейност. В изпълнението на този договор ние ще предоставим десет експерти, които да направят спешна оценка на 66 проекта по Програмата за развитие на селските райони, които касаят строителството. Така разширяваме дейността си, като наши експерти вземат участие в този процес.” Това заяви след срещата изп. директор на КСБ инж. Иван Бойков. „Интересът на Камарата е колкото се може повече проекти да се осъществяват и разплащат, за да може да работят нашите фирми. Малките и средните фирми в КСБ често задават въпроса какво правим за тях, тъй като повече се вдига шум за магистрали и големи фирми. Напротив, ние много работим и в тяхна полза. Този пример е показателен – 66 проекта означават 66 търга за строителство. Целта и идеята е да станат 1000 до края на тази и през следващата година и да има работа за фирмите по места. От друга страна, създадохме секция за малки и средни предприятия в КСБ. Там също започна активна работа, проведоха се първи срещи между ръководството на тази секция и държавни агенции. Очакваме оттам да развием сериозна дейност в полза на тези предприятия. Има европейски програми, както и доста възможности да се строи. Едни от големите усилия на КСБ през следващата година са именно в тази посока – създаване на добри условия за малкия и средния бизнес в страната, който страда най-много от липсата на пари”, добави още изп. директор.

Това означава ли, че ще има експерти на КСБ в търговете по обществени поръчки, които да следят законовото им провеждане?
Това са нещата, които ние предлагаме. Особеното там е, че търговете се правят от общините. С тях засега много трудно се работи, тъй като има специфични интереси. Трудно напасваме експертите си в техните комисии. Пътят обаче е точно този - да можем да създаваме еднакви условия за всички участници. И в бъдеще масовите поръчки ще бъдат чрез общините. Те са основните бенефициенти у нас. И понеже често ме питат какво прави КСБ за нашите строители. Ето го отговора – това са неща, които имат ясни и практически измерения, ясно финансиране и ясни цели.

През седмицата имахте среща и с директора на НИНКН арх. Йорданка Кандулкова. Каква беше целта?
С нея говорихме по доста сериозни неща, касаещи този малко популярен раздел в нашата дейност – реставрацията на паметници на културата. Знаете, че там има сериозни проблеми, които произтичат от това, че  много малко архитекти са специализирани в тази насока. Едно от изискванията в нашия закон е да вкараме тези фирми в регистъра и  те да извършват реставрационни дейности. Между другото много хора не знаят, но там има десетки милиони левове европейски пари за усвояване, а много малко се прави от държавната администрация в тази посока. Така че говорихме и по двата раздела. Разбрахме се да подготвим споразумение за съвместна дейност. В най-скоро време трябва да се организира курс за архитекти, за да може след 6-8 месеца да имаме нови попълнения, които да са обучени, да могат да се назначат в нашите фирми и да работят по реставрации. Тепърва предстои тази сфера да се развива, там интересът е огромен. Това, което виждаме в ЕС, е, че много средства се отделят за реставрация на сгради, центрове на градове, паметници на културата. При нас все още тази дейност остава в периферията. И там планираме много активна дейност през следващата година.