УАСГ, КСБ и ЕнЕфект откриха нов учебен център за енергийна ефективност

Прочетена: 156

Елица Илчева

На мястото на стар магазин за консумативи на партерния етаж в новия корпус на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) беше отворен Учебно-демонстрационен център за енергийна ефективност и ВЕИ в сградите. Той е изграден в изпълнение на проекта Train-to-NZEB (Обучение по почти нулево енергийни сгради), в който Камарата на строителите в България (КСБ) е основен партньор заедно с Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект и университета. Финансиран е по програмата на Европейския съюз „Хоризонт 2020“ и е част от мрежа от 5 подобни учебни лаборатории. Останалите са в Румъния, Турция, Украйна и Чехия. Те имат за цел да създават условия за специализирано практическо обучение на изследователи и проектанти, инвеститори, ръководители и изпълнители в строителството, представители на централни и местни власти и не на последно място – журналисти.

В церемонията по откриването, на която присъстваха близо 100 души, ангажирани с темата, заедно с домакините от УАСГ и инициаторите от КСБ и ЕнЕфект с официални приветствия се включиха и представители на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) и Българската Асоциация за изолации в строителството (БАИС). Като положителен знак бе прието присъствието на много строителни фирми, доставчици на материали и компоненти, и центрове за професионално обучение, които изявиха желание за сътрудничество и съвместна организация на обучения.

Председателят на УС на КСБ инж. Николай Станков първи поздрави гостите, като подчерта, че обучението на специалисти в сектор „Строителство“ винаги е било приоритет за Камарата. „Пред бранша в днешно време стоят много предизвикателства и едно от тях е изграждането на високо енергийно ефективни сгради. Това е и европейска политика, поради което нуждата от квалифицирани кадри днес нараства. При това не говорим само за строителни работници, но и за проектанти и специалисти от всички сфери на инвестиционния процес. И мисля, че няма по-добро място за центъра от УАСГ, където се развива науката“, заяви инж. Станков.

Д-р арх. Здравко Генчев, изп. директор на ЕнЕфект, изказа благодарност на КСБ за партньорството в тази и други инициативи и напомни, че най-мащабната програма за подобряване на квалификацията на строителния сектор – инициативата BUILD UP Skills, се е зародила през 2011 г., като Камарата и НАПОО участват от самото начало и така се възползват от опита на всички страни.

„Все още не можем да кажем какъв ще бъде ефектът за университета от функционирането на центъра. Ще усетим това, когато обученията започнат. Но това е проект, в който се включихме след сериозен анализ, и вярваме, че мястото, което предоставихме за поредна среща на теория и практика, е най-подходящо. Факт е, че този център е първият, изграден по толкова иновативен начин. А темата за енергийно ефективното строителство отдавна е в дневния ред на университета“, каза ректорът на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков.

Напомняме, че проектът Train-to-NZEB се изпълнява от международен консорциум с участието на 12 организации от 7 страни (България, Германия, Ирландия, Румъния, Турция, Украйна и Чехия) под общата координация на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект (България). Програмите за обученията и демонстрационното оборудване и модели са изработени от ЕнЕфект с подкрепата на Институт Пасивна къща – Германия, и Академия Пасивна къща – Ирландия, където се проведе обучението на преподаватели. Те на свой ред успешно са обучили над 8000 проектанти и 2000 строителни специалисти. Също така е разработена и интернет платформа за дистанционно обучение, която е достъпна и на български език.

Новият учебно-демонстрационен център освен обучение ще представя съвременни технологии, изделия и материали, предназначени за строителството на почти нулево енергийни сгради с ВЕИ. Учебните програми пък са изключително разнообразни – от международните сертификационни схеми на Институт Пасивна къща – Германия, до такива за придобиване на квалификация по част от професия и кратки демонстрационни курсове. Засегнати са всички свързани теми, като изолационни системи, дограми, вентилация с рекуперация, въздухоплътност, съвременни системи за отопление и охлаждане, ВЕИ, обновяване на съществуващи сгради и много други.

Участниците в церемонията по откриването отчетоха факта, че въпреки общото разбиране за острата необходимост от активно обучение на строителните специалисти от всички равнища по темите, свързани с енергийната ефективност и ВЕИ, все още реализирането им е трудно и са нужни повече усилия от всички заинтересовани страни за повишаване на интереса към подобен тип квалификационни курсове.

С развитото международно партньорство и спечелените нови европейски проекти в областта се очаква центърът да се превърне в средище за обмен на знания и умения за проектирането, изграждането и експлоатацията на сгради с много висока степен на енергийна ефективност, които отговарят на стандартите на следващите десетилетия.

Откритите за регистрация курсове можете да намерите на адрес www.busenerpro.com/trainings, а допълнителна информация за европейските проекти, с чиято подкрепа се осъществяват обученията, на www.busenerpro.com и www.train-to-nzeb.com.

Д-р арх. Здравко Генчев, ЕнЕфект: Изключително важно е да се образоват колкото е възможно повече хора

Арх. Генчев, каква е визията Ви за бъдещето на центъра след приключването на европейския проект, по който е изпълнен?

По проекта ще се работи поне още година и половина. Но целта не е да се крепим на европейски пари, а да създадем пазар тук. Обявените курсове са на пазарна основа, макар че докато текат проектите, заплащането ще е символично. Центърът не е направен да печели, а за да изпълни целта си – да обучи колкото е възможно повече хора. Но за да се издържа и след спиране на финансирането, таксите ще трябва да покриват разходите.

Сред всички разработени до момента проекти от ЕнЕфект и КСБ кои бихте отличили като най-успешни?

Отличават се разработената пътна карта в строителния сектор, 12-те напълно нови учебни програми за енергийна ефективност, обучените стотици специалисти в строителството и разбира се, основаният виртуален център за знания, който днес придобива своята материална реализация. Имаме водещо участие и в магистърската програма „Енергийна ефективност в строителството“.

Това не е първият Ви проект, насочен към нискоенергийно строителство, едва ли ще е и последният.

Да, съвсем скоро спечелихме европейско финансиране за програма, която подкрепя част от новата тематика – за обучения по обновяване на съществуващи сгради.

Какво е новото?

Много важно е да се направи така, че зданията да се обновяват стъпка по стъпка. Ако сега са клас „С”, да може да се подобрят до „В” и т.н. В световен мащаб има готови решения за това.

Един от най-острите проблеми днес е необходимостта от нови знания и умения, които да подпомагат непрестанно променящите се цели. Защото стремежът е към напълно енергийно независими продукти, които да се адаптират към актуални и дори недостатъчно известни днес очаквания.

Стори ми се интересно, че сред хората, които са възможни потребители в центъра, има и такива извън сектор „Строителство“.

Да, така е, искаме да подготвим много хора, включително и такива, които не работят в сферата на строителството. Например важно е да обучим журналисти, да ги въведем в темата за почти нулево енергийните сгради. Защото тя не само че не е популярна, но и по нея се говорят неща, които нямат нищо общо с действителността.

Смятам, че обучението е ключово и за високообразованите специалисти. Включително и в университетите малко се знае, и това не е упрек, просто животът се движи изключително бързо.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 31.05.2017. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: