ОП на КСБ – Разград, определя три основни проблема пред бранша

Критериите в търговете, отношенията между главен изпълнител и подизпълнител и липсата на квалифицирани кадри са темите, към които фирмите от региона очакват да се насочи вниманието на Камарата

Прочетена: 159

Мартин Славчев
Ренета Николова

Изп. директор на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Мирослав Мазнев проведе работна среща с ръководството на Областното представителство (ОП) на КСБ в Разград. Тя се състоя в комплекс „Стара Плиска“. На нея бяха обсъдени актуални въпроси, вълнуващи фирмите от областта – критериите в търговете, отношенията между главен изпълнител и подизпълнител, липсата на квалифицирани кадри и др. От страна на ОП на КСБ – Разград, участваха председателят на ОП инж. Георги Изворов, инж. Михаил Драганов – член на УС на КСБ и на Областния съвет на ОП, Светослав Петров – член на ОблС на ОП, председателят на Контролния съвет (КС) на ОП Минчо Христов и членовете на КС инж. Атанас Атанасов и Цветан Иванов, както и други представители на местната структура. На срещата присъства и гл. редактор и прокурист на вестник „Строител“ и ПР на Камарата Ренета Николова с екип на браншовото издание.
В началото инж. Мирослав Мазнев предаде на членовете на ОП на КСБ – Разград, поздрави от председателя на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев и неговото желание проблемите на членовете на КСБ по места да бъдат чути, за да се търсят начини за тяхното решаване.

„Взехме решение за провеждане на подобни срещи с Областните представителства, на които в по-неформална обстановка можем да обсъдим постигнатото до момента, както и актуалните въпроси и трудностите пред строителните фирми от областта, да направим равносметка на изминалата година и да говорим за това, което ни предстои оттук нататък“, каза инж. Мазнев.
Председателят на ОП на КСБ – Разград, инж. Георги Изворов приветства участниците в срещата. Той информира присъстващите за резултатите от проведения в края на януари Управителен съвет на Камарата в Стара Загора и за решенията на Общото събрание в София, състояло се през февруари.

„На Общото събрание на КСБ за председател на Камарата бе избран човек с дългогодишен опит и с авторитет –инж. Илиян Терзиев, и то единодушно“, посочи инж. Изворов. Той даде думата на члена на УС на КСБ инж. Михаил Драганов да представи основните проблеми, с които местните фирми се сблъскват.

„Пазарът е фрагментиран, критериите и провеждането на търговете остават сред основните проблеми. Не е нормално фирма, регистрирана месец преди даден търг, да го печели с най-висока цена благодарение на заявен срок на изпълнение с един ден по-кратък от останалите участници“, каза инж. Драганов. Работата на най-ниски цени унищожава бранша, допълни той. Като друг важен за фирмите проблем инж. Драганов определи взаимоотношенията главен изпълнител – подизпълнител и апелира Камарата с всички средства, с които разполага, да се намеси за регулиране на тези отношения. Инж. Изворов добави, че на Общото събрание новоизбраният председател инж. Терзиев е заявил, че големите компании без по-малките фирми не могат да извършват пълноценно своята дейност. „Основният проблем идва от финансовите параметри, при които подизпълнителите работят. За доброто развитие на бранша трябва да се определи някаква рамка, по която това да се случва”, заяви още ОП председателят.

Изп. директор на Камарата инж. Мазнев благодари на колегите си от Областното представителство на Камарата в Разград за поканата да присъства на работната среща.

„Ръководството на Камарата оценява това желание открито да се дискутират наболелите за бранша проблеми. Именно по време на подобни срещи можем да разговаряме по конкретни въпроси и да търсим общи начини за действие. Защото силата на Камарата на строителите в България е в това да бъдем обединени”, каза инж. Мазнев. „Ниските цени, на които се работи, са сериозна трудност за строителните фирми в България. Видяхме какво стана със сградата, която се запали в Лондон. Там топлоизолацията е правена за около 250 паунда на кв. м, а ние я изпълняваме за 45 паунда. Материалите и техниката са същите като тези, които и ние използваме. Единствената разлика е работната ръка и получаваните заплати. За това според мен трябва да се повишат цените на строителния продукт, а оттам и възнагражденията на работещите в бранша. По този начин ще задържим и квалифицираната работна ръка да остане да живее и да работи в България”, сподели инж. Мазнев.

Според него главният изпълнител трябва да участва с 30 – 50% в дейностите по реализация на обекта. „Това означава той реално да присъства на строителната площадка, да следи и да управлява процесите”, заяви инж. Мирослав Мазнев. Той подчерта, че подизпълнителите не би трябвало да се обявяват предварително, а да могат да бъдат включени срещу представени документи пред надзора и възложителя на всеки етап от изпълнението на обекта. Подизпълнителите трябва задължително и да са регистрирани в ЦПРС. „По този начин ще се избегне включването им под скрита форма като доставчици, наемодатели и др.“, обясни изп. директор на Камарата.

„Управителният съвет на КСБ иска да водим диалог с фирмите членове през Областните представителства. Ще очакваме от Вас информация за работата на местно ниво, за това какви разрешения се издават и кои са изпълняваните проекти. Изпращайте Вашите сигнали, въпроси и предложения. По този начин ще имаме обратна връзка и ще можем да обръщаме повече внимание на проблемите, с които се сблъскват колегите от различните региони в страната”, каза още изп. директор на КСБ.

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че всички фирми, кандидатстващи в дадена обществена поръчка самостоятелно или в консорциум, задължително трябва да са вписани в ЦПРС. Коментирана бе нуждата от актуализиране на нормативната база, касаеща строителния бранш, както и че трябва да има унификация на тръжните документи. Инж. Мирослав Мазнев припомни, че с помощта на секция „Хидротехническо строителство” към КСБ са изработени стандартизирани типови документи, необходими за изпълнението на търговете по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020”.

„Унификацията на тръжните документи е много важна тема, която касае целия бранш. По този начин ще се избегнат и налаганите финансови корекции в някои от случаите”, заяви председателят на ОП на КСБ – Разград, инж. Изворов.

„Всички тези въпроси трябва да се поставят за обсъждане пред институциите от КСБ. Комуникативността и търсенето на опорни точки са много важни за решаването на проблемите на бранша. Трябва да има количествено измерение на качествените показатели. Така винаги може да се стигне до истината. За всяка трудност има път за решаване. Просто трябва да го намерим заедно”, каза инж. Мазнев.

В дискусията се включи и главният редактор и прокурист на в. „Строител” Ренета Николова. Тя приветства откровения начин на провеждане на разговорите и гарантира, че обсъжданите теми ще бъдат отразени на страниците на браншовото издание.

Като заключение в края на работната среща инж. Георги Изворов заяви, че е оптимистично настроен от проведените разговори с изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев и от споделените идеи. „За първи път от доста време представител на ръководството на Камарата говори толкова точно и с познаване на нашите проблеми. Мисля, че можем да постигнем много неща, работейки заедно по този начин”, заяви инж. Изворов.

Инж. Георги Изворов, председател на ОП на КСБ – Разград: Получи се добра дискусия 

Доволен съм от проведената работна среща. Радвам се, че на нея присъстваха изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев и главният редактор и прокурист на в. „Строител” Ренета Николова.
Получи се добра дискусия и се чуха интересни идеи. Стигнахме и до някои конкретни предложения. Надявам се и занапред да работим и да има конструктивен диалог между централното ръководство на Камарата и Областните представителства.

Инж. Михаил Драганов, член на УС на КСБ и на Областния съвет на ОП на КСБ – Разград: Усеща се нов подход в управлението на КСБ

Удовлетворен съм от начина, по който протече събитието. Усеща се нов подход в управлението на Камарата на строителите в България (КСБ). Най-важното от проведената дискусия бе, че си говорихме за вътрешните взаимоотношения между фирмите членове на КСБ.

Обнадеждени сме от нещата, които каза изп. директор инж. Мирослав Мазнев. Бих искал да му благодаря, че уважи нашето малко Областно представителство, тъй като рядко имаме възможност да провеждаме срещи на такова ниво от Камарата. Използвам случая да пожелая успех на новото ръководство на КСБ!
Удовлетворен съм от начина, по който протече събитието. Усеща се нов подход в управлението на Камарата на строителите в България (КСБ). Най-важното от проведената дискусия бе, че си говорихме за вътрешните взаимоотношения между фирмите членове на КСБ.

Обнадеждени сме от нещата, които каза изп. директор инж. Мирослав Мазнев. Бих искал да му благодаря, че уважи нашето малко Областно представителство, тъй като рядко имаме възможност да провеждаме срещи на такова ниво от Камарата. Използвам случая да пожелая успех на новото ръководство на КСБ!

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.03.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: