Председателят на УС на КСБ и изп. директор разговаряха с участници в проект „УМЕн“

Прочетена: 66

Мирослав Еленков

Председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев и изп. директор на организацията инж. Мирослав Мазнев се срещнаха с ученици от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“, които бяха на обучение в немския град Ерфурт по проект „УМЕн“ на КСБ. Младежите разговаряха с ръководството на КСБ в присъствието на директора на СГСАГ „Христо Ботев“ инж. Доротея Дончева.

„Аз съм възпитаник на това училище. Тук съм получил изключително важни знания и умения. След тази подготовка нямах проблем с висшето си образование“, каза пред учениците инж. Терзиев. Той представи накратко Камарата на строителите в България и дейността й. Инж. Илиян Терзиев подчерта, че КСБ обединява строителния сектор в страната.

„Аз също съм възпитаник на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия и наистина чувството, което изпитвам към учебното заведение, е много особено“, заяви от своя страна инж. Мазнев. „След време и Вие ще оцените, че тук получавате нещо, което другите учебни заведения не могат да Ви дадат. Всеки, прекрачил прага на тази сграда, става част от голямото строителство“, посочи изп. директор на КСБ.

„Работата на строителя е горда, но трудна. Аз съм преминал през всички сфери на строителството и когато пътувам из страната, виждам много обекти, на които съм оставил част от себе си. Това е и най-важното в една професия – да видиш, че трудът ти си е струвал. Затова мисля, че сте избрали правилната професия“, разказа инж. Мазнев. По думите му строителният бранш прави хората доста по-истински, защото нещата се
случват с много труд, усилия и мисъл.

„Когато виждам млади хора като Вас, се радвам, защото виждам, че има бъдеще – кой да мисли и върви напред. Искам да Ви пожелая да не спирате дотук. Трябва да имате стремежа да научите всичко и да бъдете полезни за себе си. Това, което Камарата направи, беше да отвори вратата на познанието към Европа. Затова се радвам, че Вие сте част от екипа, който успя да види как се случват нещата. Защото колкото по-рано получите тази информация, толкова по-скоро може да прецените как да продължите Вашето развитие“, сподели той.

Според инж. Мазнев
СГСАГ „Христо Ботев“ винаги е имала много висок преподавателски потенциал, който възпитава младите хора, така че да бъдат единомишленици не само по време на обучението си, но и да се подкрепят в бъдеще. „Това е много ценно. Камарата също може да Ви помогне, като Ви даде възможността да се докоснете до реалния бизнес. Полагаме всички усилия, за да върнем стажовете. Защото те носят и опита, и уменията. С инж. Илиян Терзиев ще направим така, че всеки, който има желание, ще получи възможност да се запознае с реалната работа. Ние мислим, че това ще е много полезно за Вас“, каза инж. Мазнев. Той изтъкна още, че всеки, който иска да върви напред, има
перспектива за професионално развитие.

„Аз знам какво вълнува децата – растеж и възнаграждение. Според мен строителството е секторът с едни от най-високите заплати у нас. Убеден съм, че докато завършите, възнагражденията в страната ни ще бъдат изравнени с тези в Западна Европа“, допълни инж. Илиян Терзиев. Той посъветва младежите, ако желаят да учат висше образование в чужбина, след това да се върнат и да приложат придобитите знания в родината си. Председателят на КСБ обеща, че през това време КСБ ще има задачата да сътрудничи на правителството със своята експертиза за
подобряването на строително-инвестиционния процес.

Инж. Илиян Терзиев и инж. Мирослав Мазнев поискаха да научат плановете на учениците как и къде ще се реализират, след като завършат средното си образование. Всички възпитаници на СГСАГ „Христо Ботев“ посочиха, че искат да се запознаят с перспективите, които ги очакват в страната. Те обясниха, че след посещението си в Германия вече имат представа как нещата се случват в чужбина, но моделът не им допада. Причината е, че след като завършат образованието си, младите хора трябва да се обвържат в дългосрочен план с местна фирма. От друга страна, учениците от строителния техникум споделиха, че най-сериозното им притеснение за бъдещето е, че след като завършат образованието си в чужбина, те няма да бъдат оценени в България.
Ръководството на КСБ и учениците, заедно с тяхната директорка инж. Доротея Дончева, обсъдиха възможността и да посетят Камарата на строителите, за да могат децата да се запознаят с процесите и работата, която се извършва в организацията.

Припомняме, че над 30 ученици от строителни гимназии от 6 града в страната се включиха в триседмично практическо обучение в Германия. Децата от ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас,
ПГСАГ „Лубор Байер“ – Стара Загора, ПГСА „Никола Фичев“ – Плевен, ПГСАГ „Ангел Попов“ – Велико Търново, СГСАГ „Христо Ботев“ – София, и ПГСАГ – Пазарджик, придобиха знания на тема „Изолация на нови и съществуващи сгради с фокус върху външната изолация“. Инициативата е в изпълнение на проект „УМЕн“. Той е разработен от Камарата на строителите в България (КСБ) по програма „Еразъм +“, мярка КД1 „Мобилност на обучаеми и учители в професионалното образование и обучение“.

Проектът има за цел да надгради знанията, професионалните умения и компетенции на младите строителни специалисти по отношение на европейските тенденции в сферата на полагането на висококачествени външни изолации. Наред с това да внесе европейски практики в сферата на енергийно ефективното строителство и да отговори на нарастващата потребност от квалифицирани кадри в тази област. За КСБ, в качеството си на браншова организация, темата за професионалното образование е стратегическа. Чрез изпълнение на проекта Камарата се стреми да повиши качеството на средното образование чрез въвеждане на практика в чужбина, която ще помогне на младите специалисти да усвоят модерните технологии за енергийно ефективно строителство и ще ги подготви за успешно адаптиране към пазара на труда.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.05.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: