КСБ

Предизвикателствата пред средното образование

Участници от 32 отбора се състезаваха в 4 категории. Спечелилите първо място във всяка от категориите са:


1. „Облицовки и настилки”- Иван Атанасов – ПГСАГ, гр. Варна
2. „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи” - Елена Димитрова – ПГСАГ, гр. Пловдив
3. „Зидарии” - Агоп Гарабедян и Иван Маринов – СГСАГ, гр. София
4. „Сухо строителство” - Венцислав Тепелиев и Йордан Йорданов - ПГСАГ „Лубор Байер”, гр. Стара Загора

_________________
Стълпотворението от ученици, преподаватели, мениджъри и родители пред и в зала 6 на Международния панаир в Пловдив беше през целия ден и с много, много настроение. Това може да говори само за едно - професионалното образование в България явно е стъпило на солидна основа и от година на година завоюва нови позиции, съизмерва се с изискванията на бизнеса и твърдо застава зад стремежите на младото поколение на България.
Представете си едни 1000 заинтересовани от Панорамата на професионалното образование в България, събрани на едно място. Перфектно организирани щандове за всяко училище, демонстрации на умения и придобити качества, нонстоп музикални изпълнения от съответните училища по изкуствата и усмивки, усмивки…
И когато в огромната панаирна палата си пробиете път до най-голямата резервирана площ, тази на средните училища по строителство, архитектура, геодезия, озеленяване, и усетите от пръв поглед организацията на пловдивското Областно представителство на КСБ и на неговия председател Пламен Иванов, разбирате, че специализираното образование върви по прав път и е намерило своята ниша.
В палатата бяха изложени паната с техническите проекти от „Аз мога да строя“, конкурс по идея на ОП на КСБ - Пловдив. Голям интерес проявиха представителите на Министерството на образованието, младежта и науката, директори и преподаватели от средни училища в цялата страна. Проектът определено получи широк обществен отклик. А Областното представителство беше премирано от МОМН с грамота за цялостен принос в подготовката и развитието на младите хора по различните строителни специалности.
Със съдействието на „Оргахим” АД - „Деко Профешънъл”, „Кнауф България” ЕООД, „Ксела България” ЕООД - „Ytong” Областното представителство беше предоставило възможност за едно истинско състезание между гимназиите от строителния бранш. Практически състезателите показваха придобити умения от целия спектър на изучаваните професии – като се започне от зидарството, премине се пред познаването на безкрайните модификации на мазилките и боите, през теракотата и фаянса и се стигне до облицовките и озеленяването – всичко беше приготвено с вкус, умение и желание младите хора да покажат и да надминат себе си.
И те точно това направиха. В условията на истинско състезание пролича и феърплеят между 32-та отбора. Момчетата и момичетата си помагаха, насърчаваха се, подхвърляха си шеги. Бяха усмихнати.
„Не е важно кой ще победи! Важното е да измерим знанията и уменията на бъдещите строители, да оценим мотивацията на преподавателите и учениците, да открием слабостите в образователната система и след анализ да направим предложения за тяхното преодоляване.”, категорични бяха и участници, и преподаватели.
Е, важно е да знаем и имената на победителите, на тези, които и знаят, и могат. Защото утре те ще седнат на студентските банки в УАСГ или ще станат технически ръководители на новите строежи. Отсега – успех! И на добър път!