Ръководството на Камарата и ОП на КСБ – Благоевград, дискутираха предизвикателствата пред бранша в областта

Прочетена: 50

Росица Георгиева
Ренета Николова

В сградата на Областното представителство на Камарата на строителите в България – Благоевград (ОП на КСБ – Благоевград), се проведе работна среща между ръководството на КСБ, местната структура на браншовата организация и представители на общината. Домакин на дискусията беше Петър Байкушев, председател на ОП на КСБ – Благоевград. На нея присъстваха председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев, изп. директор инж. Мирослав Мазнев, инж. Стефан Стоев, член на УС на КСБ, зам.-кметът по строителство и сигурност в община Благоевград инж. Емилия Тунева, главният инженер на община Петрич Николай Попов, директорът на Професионалната гимназия по строителство, геодезия и архитектура „Васил Левски“ в Благоевград инж. Евтимка Митева, Ренета Николова, ПР на КСБ и гл. редактор на в. „Строител”, представители на строителните фирми от региона и членове на Регионалния клуб на строителите ветерани – Благоевград (РКСВ – Благоевград).

Председателят на ОП на КСБ – Благоевград, Петър Байкушев

благодари на ръководството на Камарата за възможността да се проведе подобна работна среща с компаниите от област­та, за да се дискутират актуалните за бранша от региона въпроси.

Инж. Илиян Терзиев запозна присъстващите с резултатите от поредицата разговори, които ръководството на КСБ провежда с представители на централната власт – министерства, агенции, парламентарно представените партии и др. По време на тях се поставят всички въпроси, които влияят на дейността на сектора. Сред тях са проблемите в законите, с обжалванията, провеждането на търгове на най-ниска цена, отстраняването на фирми от обществени поръчки заради предложената от тях цена, по-висока от индикативната, липсата на кадри.

„Обсъждаме необходимостта от промяна на законите.

Сред тях са Законът за устройство на територията (ЗУТ) и Законът за обществените поръчки (ЗОП). Според нас ЗУТ трябва да се раздели на две части. По отношение на обществените поръчки – най-сериозният проблем е критерият най-ниска цена. Няма как едновременно да работим евтино, качествено и бързо“, подчерта инж. Терзиев. Той обясни, че ръководството на КСБ си е поставило за задача през настоящата година да изпълни няколко основни за сектора цели – да се прекрати практиката да се отстраняват от търговете фирми, които дават оферти над бюджетната цена, да не се допусне приетата на първо четене в Комисията по регионална политика и местно самоуправление в 44-тото НС промяна в ЗУТ, с която се изменя и чл. 14, ал. 2 от Закона за Камарата на строителите (ЗКС). „Ние настояваме да отпадне възможността, предвидена в чл. 14, ал. 2 – строителни дейности от 5-а категория да се изпълняват от строители, невписани в ЦПРС. В тази връзка предлагаме в Регистъра да се вписват всички строители на строежи от първа до пета категория включително, както и по отделни строителни и монтажни работи“, обясни той.

Инж. Терзиев подчерта, че централното ръководство на КСБ е готово да съдейства на всички представители на бранша. „Аз съм един от Вас. Вратата ми е отворена за въпроси. Във всяко едно отношение, когато мога, ще помагам“, каза той.

Изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев поздрави присъстващите за срещата. „Браншът е силен, когато е обединен, а не когато влиза в различни противоречия“, посочи той. „В редица по-напреднали страни след началото на кризата публични средства планово се насочваха към бранша. А при нас има стихийност. През 2008 – 2009 г. достигнахме 21 млрд. лв. строителен продукт с преобладаващо сградно строителство. По време на рецесията всички започнаха да работят инфраструктурни проекти. През 2015 г., когато приключваше предходният програмен период, се изпълниха дейности за 17 млрд. лв. През 2016 г. строителната продукция падна до 11 млрд. лв.“, каза инж. Мазнев и съобщи, че сега започва да се наблюдава подем на бранша и през 2017 г. е реализиран строителен продукт от 12 млрд. лв. Той обясни, че един от проблемите, породени от тази неравномерност на инвестициите в отрасъла, е изгубването на потенциала на фирмите.

„Ние загубихме капацитет и хора. Машини, кофражи и техника ще намерим, но работниците и тяхната производителност са различни, и то защото нямаме планираност и стабилност на сектора“, категоричен бе изп. директор на КСБ. Той информира присъстващите за проведения дискусионен форум, свързан с развитието на Северна България. „Там се постави въпросът за тази прогнозируемост, за да бъде секторът предвидим за период от 7 до 15 години. Намерихме чуваемост за проблема и администрацията декларира, че е готова да работи по решаването му“, заяви инж. Мазнев. Според него трябва да се действа в посока промяна в законодателството. Инж. Мазнев също коментира последните промени на ЗУТ, внесени в НС. Той обясни, че ако бъде прието предложението на КСБ, ще отпадне възможността строителство да се изпълнява от т.нар. бригади, които са в сивия сектор. „Това ще бъде дисциплинираща стъпка за целия бранш“, заяви изп. директор на Камарата.

Друг проблем, който изп. директор на КСБ посочи, е свързан с предложение за промяна на гаранционните срокове и тяхното удвояване. „КСБ не е ангажирана с този въпрос. Нашата позиция не е потърсена при изготвянето на тези промени. Има идея да се въведе банкова гаранция до края на гаранционния срок. Това е недопустимо, в други страни се прави чрез застраховка“, обясни още той.

„За бранша е важно да има информация за инвестиционните програми на общините“, завърши изп. директор на КСБ.

Зам.-кметът на община Благоевград инж. Тунева поздрави присъстващите и беше категорична, че всички проблеми, поставени от представителите на строителния бранш, са известни на местната власт и те са обсъждани многократно. „Предлагам да направим среща, на която да представим нашата програма и предстоящи дейности, да формулираме трудностите и да видим с какво можем да съдействаме. Тук съм да Ви изслушам. Съгласна съм, че трябва да работим заедно и да постигаме общите цели“, допълни още тя.

Няколко основни проблема поставиха от ОП на КСБ – Благоевград, пред ръководството на организацията.

Работещите в сивия сектор бригади и невъзможността да бъдат проверявани от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, тъй като не са юридически лица, бе сред основните проблеми. Като друга трудност беше посочено забавянето на разплащанията от главни към подизпълнители. Председателят на РКСВ – Благоевград, инж. Димитър Филипов сподели мнението си, че трябва да се засили сътрудничеството между строителния бранш и местните власти. Според присъстващите представители на клуба на ветераните е нужно да се създаде екип от страна на КСБ, който да работи на експертно ниво с институциите от централната и местната власт, така че да се реализират на практика добрите идеи на Камарата.

След приключване на работната среща председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев, зам.-кметът инж. Емилия Тунева, председателят на ОП на КСБ – Благоевград, Петър Байкушев и представители на строителния бранш разгледаха ремонтните дейности, които се извършват в централната част на града. Проектът за реконструкция на пл. „Георги Измирлиев-Македончето“ се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.06.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: