КСБ и КТ „Подкрепа“ ще работят заедно срещу сивия сектор

Ръководствата на двете организации обсъдиха промените в ЗУТ и актуални за бранша въпроси

Прочетена: 98

Ренета Николова

Ръководствата на Камарата на строителите в България (КСБ) и на КТ „Подкрепа” проведоха работна среща. Тя се състоя в централата на Конфедерацията. На нея от страна на КСБ присъстваха председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, инж. Лидия Станкова, началник-отдел „Анализи, професионална квалификация и мониторинг“, и Ренета Николова, ПР на Камарата, прокурист и главен редактор на „Вестник Строител“ ЕАД. КТ „Подкрепа“ бе представена от президента на Конфедерацията инж. Димитър Манолов и вицепрезидента инж. Иоанис Партениотис, който е и президент на Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“.

Двете страни обсъдиха актуални теми, засягащи строителния бранш, като акцентът бе поставен върху промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за обществените поръчки (ЗОП). Засегнати бяха и други въпроси, като отрасловия колективен трудов договор, минималния осигурителен доход, липсата на квалифицирани кадри в сектора и безопасните условия за труд.

„За нас най-големият проблем в момента е предлаганата промяна в ЗУТ, касаеща и чл. 14, ал. 2 от ЗКС. Ние настояваме категорично да отпадне възможността строителни дейности от 5-а категория да се изпълняват от строители, невписани в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС). В тази връзка КСБ предлага в ЦПРС да се вписват всички строители на строежи от първа до пета категория включително, както и по отделни строителни и монтажни работи“, заяви инж. Илиян Терзиев.

„Трябва да се преустанови практиката „нерегламентирани строителни бригади“ да изграждат жилищни и смесени сгради ниско застрояване, което освен че не гарантира спазването на действащите строителни и технически норми, създава реална опасност за живота и здравето както на работещите, така и на бъдещите ползватели на сградите, ощетява бюджета и не на последно място – подхранва сивата икономика“, допълни той. Инж. Терзиев подчерта, че КСБ е разговаряла по темата с всички парламентарно представени партии и за момента среща разбиране.

„Ние сме категорично против да не се спазват правилата. КТ „Подкрепа“ също подготвя становище във връзка с предлаганите промени в ЗУТ, което ще бъде внесено в НС. Не може случайни субекти да се занимават със строителство, в този отрасъл е опасно всеки да прави каквато му хрумне“, заяви на свой ред инж. Димитър Манолов и допълни, че за Конфедерацията е важно как ще се следи за безопасността и сигурност­та при работа.

По думите на инж. Иоанис Партениотис вписването в ЦПРС на КСБ е свързано с отговорността и гаранцията за качество. „Всичко извън регулацията е генератор на сив трудов пазар, в който няма договори и осигуровки, не се спазват безопасните условия на работа, което води до тежки злополуки. Това е нашата позиция“, категоричен беше инж. Партениотис. Вие искате равнопоставеност, честна конкуренция, качество и отговорност, ние – осигуровки и добри условия на труд, това не може да стане, ако не се спазват правилата“, подчерта инж. Партениотис.
Участниците в срещата се обединиха около необходимостта всички фирми в сектора да бъдат на светло.

По време на срещата инж. Иоанис Партениотис засегна и въпросите за отрасловия колективен трудов договор в сектор „Строителство”, и за минималния осигурителен доход. Инж. Мазнев увери ръководството на КТ „Подкрепа“, че тази тема е важна и ще бъде разгледана на предстоящия УС на КСБ.

„За да се повиши заплащането в сектора, е необходимо да се увеличи цената на строителния продукт. В тази връзка ние считаме, че понятието пределна цена трябва да отпадне и да не се използва за отстраняване на фирми от търговете“, посочи инж. Терзиев. „Нека да има средно претеглена цена, всички, дали 20% по-висока или по-ниска – да се отстраняват от търга“, каза председателят на УС на КСБ.

„Ние предлагаме в ЗОП да се даде възможност при промени в условията заложените ценови параметри да се предоговарят. Защото се повишава стойността на арматурата, скачат горивата. Няма как да се предвиди каква ще е цената на горивата след 5 години, а бюджетите се правят на базата на цени отпреди 2 – 3 години, които вече са неактуални. FIDIC разрешава предоговаряне на цените, а ЗОП – не“, посочи инж. Мазнев.

Ръководствата на КСБ и на КТ „Подкрепа” обсъдиха и сериозния проблем с липсата на кадри в сектора. „В професионалното образование трябва да се направят сериозни промени“, подчерта президентът на КТ „Подкрепа”. Двете страни се договориха темата да бъде широко дискутирана на следваща среща на организациите.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.06.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: