ПГ на ПП ГЕРБ и КСБ се договориха за провеждане на регулярни срещи по актуални за строителния сектор теми

Прочетена: 64

Ренета Николова

От ПГ на ПП ГЕРБ предлагат да се създаде механизъм за провеждане на регулярни срещи между депутати, представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Камарата на строителите в България (КСБ) и всички организации, имащи отношение към законодателството в строителния сектор и неговите промени. Това стана ясно по време на работна среща между ръководството на КСБ и представители на ПГ на ПП ГЕРБ. В нея участваха инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет (УС) на Камарата на строителите в България, Владимир Житенски, зам.-председател на УС на КСБ, инж. Любомир Качамаков, член на Изпълнителното бюро (ИБ) и на УС на КСБ, председател на ОП на КСБ – София, вицепрезидент на FIEC, Любомир Пейновски, член на УС на КСБ и член на Съвета на директорите на „Строителна квалификация“ ЕАД, инж. Мирослав Мазнев, изп. директор на КСБ, и Ренета Николова, ПР на КСБ, прокурист и главен редактор на в. „Строител“. Парламентарната група на ГЕРБ беше представена от своя председател Цветан Цветанов, Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси към НС, Ивелина Весилева, председател на Комисията по околната среда и водите (КОСВ), Петя Аврамова, зам.-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, и Станислав Иванов, зам.-председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, член на КОСВ и секретар на ПГ на ПП ГЕРБ.

„Искам да благодаря за тази среща. Предишната беше преди извънредните парламентарни избори. На нея се очертаха доста общи насоки, в които можем да работим заедно и които са в интерес на бизнеса, инвестициите и касаят строителния бранш“, каза в началото инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ. Той посочи, че Камарата е изразила подкрепа към предложените от депутати от ГЕРБ промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) относно
обжалванията, които блокират важни инфраструктурни проекти.

„Приветстваме и усилията, които се полагат за намаляване на административните режими и бюрократичната тежест пред бизнеса“, каза още председателят на УС на КСБ.

Инж. Терзиев постави въпроса за промените в Закона за устройството на територията (ЗУТ), с които се изменя и чл. 14, ал. 2 от Закона за Камарата на строителите. „Ние предлагаме в ЦПРС да се вписват всички строители на строежи от първа до пета категория включително, както и по отделни строителни и монтажни работи“, изрази позицията на Камарата инж. Терзиев и подчерта, че тази промяна е ключова за бранша и се очаква във всички населени места в страната, като тя е особено важна за малките и средните фирми. „За нас Вие сте стратегически партньор и разчитаме на подкрепата на ПГ на ПП ГЕРБ между първо и второ четене на законопроекта да се направят нужните корекции и в пленарна зала да влезе един наистина добър закон, въвеждащ ред и гарантиращ равнопоставеност и справедливост в сектора“, каза председателят на КСБ.

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави КСБ за инициирането на работната среща. „Ако не възразявате, може да създадем един регулярен механизъм за подобни срещи. Ще поканим и регионалния министър, защото той също има отношение, ще поканим и съответните членове и представители на парламентарните комисии, за да може да има по-широка, включително и обществена дискусия по това, което ще обсъждаме. Трябва да бъдем максимално прозрачни с всички стъпки за промяна на законодателството“, каза още той.

„Предстои Ви много работа, която трябва да свършите, защото Вие ще бъдете тези, които ще изпълняват проектите за инфраструктура, за магистрали, за пътища. Надяваме се, че с ТОЛ системата ще има повече постъпления и по-бързо рехабилитиране на доста остарялата пътна инфраструктура. Има места, където с десетилетия не е правено нищо“, обърна се към представителите на КСБ Цветанов. Той препоръча Камарата да бъде активна и да представя своите предложения по отношение на промените в законодателството. „Когато има законодателни промени – даже в момента гледаме промените в ЗУТ, бъдете инициативни. Има първо и второ четене на законопроекта. Има възможност да се внасят съответните корекции, които да прецизират текстовете и да създадат по-голяма устойчивост на законодателството, така че да бъде прилагано години напред, а не на 3 – 4 години да го променяме“, каза Цветанов. „Трябва да е налице връзка между законодателя и браншовите организации, които имат пряко отношение към даден закон и на практика го прилагат“, подчерта председателят на ПГ на ПП ГЕРБ.

„Предстои дебат между първо и второ четене на законопроекта за изменение на ЗУТ, по време на който ще търсим оптималното решение“, заяви Петя Аврамова, един от вносителите на промените в закона. Тя обясни, че има предложение от МРРБ квадратурата от 300 кв. м да се намали до 150 кв. м и че предстои обсъждане. От КСБ поискаха да се включат в дебата, за да изложат мотивите за становището на Камарата. Зам.-председателят на КСБ Владимир Житенски даде пример с това, че за управление на МПС, независимо мотопед, лек автомобил или камион, се изисква документ. „Същото е и при строителството – трябва да има равнопоставеност. За да изграждаш, трябва да си легитимна фирма, вписана в ЦПРС, а съответното удостоверение от Регистъра ще показва какви обекти може да строиш. Разбира се, това, което ще заплаща една фирма, която ще изгражда магистрала или метро, и тази, която ще строи до 150 кв. м, ще е различно, но правилата ще важат за всички“, подчерта Житенски.

Изп. директор инж. Мирослав Мазнев посочи, че визията на КСБ е, че не само фирмите, явяващи се самостоятелно на търгове, но и
всички участници в консорциуми трябва да бъдат вписани със съответната категория в ЦПРС.

„Това трябва да важи и за подизпълнителите“, подчерта инж. Мазнев. Като затруднение основно пред малките и средните строителни фирми той посочи изискването в Закона за обществените поръчки подизпълнителите да се обявяват още при подаването на документите за участие. „Невъзможно е да се предвиди след няколко години кой ще изпълнява някои от дейностите. Нашето предложение е подизпълнителите да могат да бъдат вписвани преди възникването на определения тип работа, ако отговарят на изискванията“, посочи инж. Мазнев. Той беше категоричен, че по този начин ще се стигне до успокояване на целия сектор. Сред другите теми, които бяха обсъждани по време на работната среща, бяха обжалванията и предложението на КСБ за предквалификация при големите обекти, дъмпингът, промяната на гаранционните срокове, девизните цени и тяхното изготвяне. От Камарата изложиха позицията, че те в много случаи са неактуални и са формирани на база отпреди 2 – 3 години, като не са съобразени с повишаването на стойността на редица материали и на труда.

Владимир Житенски посочи
разликата в цените на строителството в България и в Европа.

„Един километър метро в София, прилежащ тунел и станция струват 20 млн. евро. В Чехия стойността е 60 млн. евро. Въобще не може да говорим за равнопоставеност“, каза Житенски. Той беше категоричен, че трябва да се вземат мерки за повишаване на цената на строителния продукт, което е свързано и с друг наболял проблем за бранша – липсата на кадри. „Трябва да вдигнем заплатите тази есен, иначе няма да има за какво да си говорим. Няма друг механизъм или инструмент, с който да можем да задържим тези хора, които работят в нашия сектор”, заяви Житенски. „Дойдохме на тази среща с ясното намерение да кажем, че не идваме да искаме нещо. Идваме да предложим да участваме в процеса на промяна на законодателството в сферата на строителството с това, от което разбираме и можем, да дадем своя принос към това, което Вие изграждате като законодатели“, каза в заключение зам.-председателят на КСБ.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов представи измененията в ЗОП по отношение на обжалванията, които се предвижда да бъдат направени в нормативния акт. Той коментира, че исканията на КСБ са логични, и изрази подкрепа по отношение на предложенията за формирането на цените, за обявяването на подизпълнителите, за въвеждането на предквалификация и по отношение вписването на фирмите в ЦПРС. „Ние сме насреща да работим заедно за решаване на всички проблеми“, беше категоричен Кирилов.

От своя страна председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов увери ръководството на КСБ, че ГЕРБ е с протегната ръка към Камарата винаги когато има нужда.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.06.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: