УС на КСБ проведе заседание в Сандански

Приета беше обща декларация от Камарата, ББКП и ББАПБ

Прочетена: 64

Мартин Славчев

На 20 септември в гр. Сандански се проведе заседание на разширения Управителен съвет на Камарата на строителите в България (УС на КСБ). На него присъстваха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, инж. Николай Николов, зам.-председател на УС и председател на Областното представителство (ОП) на КСБ – Бургас, инж. Христо Димитров, зам.-председател на УС и председател на ОП на КСБ – Варна, почетният председател на Камарата инж. Симеон Пешов, изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев, членове на ИБ и УС, председатели на ОП на КСБ и на секциите към Камарата.

В началото участниците в заседанието бяха запознати с изпълнението на решенията от предходния УС на КСБ. Важен момент от проведеното заседание бе приемането на декларация от КСБ, Българска браншова камара „Пътища“ (ББКП) и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ (ББАПБ) в отговор на зачестилите политически и журналистически спекулации относно качеството на изпълняваните пътни обекти в страната.

Заседанието продължи с доклад на председателя на ОП на КСБ – Благоевград Петър Байкушев, който даде информация относно състоянието и проблемите на строителния сектор в региона.
„Една от най-важните задачи на ОП на КСБ – Благоевград, е осъществяването на обратната връзка между Областното представителство и фирмите от бранша. Вписаните компании в Централния професионален регистър на строителя от област Благоевград са 216, от които 65 са членове на КСБ“, каза Петър Байкушев.

Той заяви, че според броя на издадените разрешения за строеж секторът ще отчете ръст през 2018 г. от 8 до 8,8%. „Както в повечето административни области на страната, динамиката на пазара се определя основно от темпа и обема на жилищното строителство. В много по-малък обем е изграждането на промишлени и производствени сгради. За съжаление инвестициите в този сектор драстично намаляват. Чувства се липсата или недостатъчните чуждестранни вложения, които биха могли да съживят икономиката“, заяви той.

„В Благоевградска област в момента се реализират едни от най-значимите обекти в страната. На първо място, разбира се, е АМ „Струма” в отсечката между Благоевград и Кулата, която е с обща дължина около 80 км. Очакванията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са, че автомагистралата ще бъде завършена окончателно през 2023 г. Пожелавам на изпълнителите да се справят успешно с тази задача“, заяви Байкушев.

„Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020” и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради са гръбнакът на бранша в цялата област. В Петрич например се изгражда нов градски парк на стойност 5 млн. лв., санират се сгради на 4 училища, една детска градина и два социални дома за възрастни хора. Значим публичен обект е и депото за битови отпадъци за 1,5 млн. лв. В Разлог по Националната програма за енергийна ефективност тази година са санирани 6 жилищни блока и се работи по още 6. Местни фирми извършват рехабилитацията на част от уличната мрежа на Сандански. Строи се околовръстен път на Сандански с дължина 1,5 км на обща стойност 2,3 млн. лв. Предстои изграждане на спортна зала за 2,7 млн. лв.“, каза още председателят на ОП на КСБ – Благоевград.

В следващи точки от дневния ред зам.-председателят на УС инж. Николай Николов представи доклад от Комисията по разглеждане на предложените план-сметки от Областните представителства, а зам.-председателят инж.Христо Димитров – от Комисията за разглеждане на заложените в план-сметките на ОП средства за ремонтни дейности.

Изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев запозна присъстващите със сравнителен анализ на цените за изпълнение на строителство в България и в част от страните на ЕС. Той обърна внимание на огромната разлика при заплащането на труда у нас и в редица европейски държави. По думите на инж. Мазнев именно от ниските цени на строителството у нас произтича и разликата в заплащането, а оттам липсата на квалифицирани кадри и разрастването на сивия сектор.

Инж. Розета Маринова, член на ИБ и УС и председател на Комисията по професионална етика, представи за обсъждане и приемане предложения за промени в Кодекса за професионална етика на строителя. В документа са конкретизирани основните етични и морални норми, както и стандартите за поведение на всички субекти, извършващи строителна дейност на територията на България. „КПЕ има за цел да повиши общественото доверие в професионализма и морала на строителите, както и да издигне престижа на строителната професия“, коментира инж. Маринова.
Заседанието на разширения УС на Камарата продължи с разглеждане на Кодекс за поведение във връзка с общия регламент относно защитата на личните данни (GDPR), дискусия относно нов проект на Отраслов колективен трудов договор, обсъждане на предложения за промени в Устава на КСБ, разгледани бяха и някои идеи относно комуникационната и рекламна политика на Камарата.

В състава на КСБ бяха приети нови членове. Към Камарата се присъединяват „Галактика-М-2009“ ЕООД. От Камарата бяха изключени ЕТ „Бахчер – Бисер Чернарев“, „Гаца“ ЕООД, „ДЕС – 72“ ЕООД, „Евролукс 2016“ ЕООД, „Екер“ ЕООД, „Екобулгарстрой“ ООД, „Екострой“ ЕООД, „Еластрой“ ООД, „Идеал Петрови“ ЕООД, „Илит“ ЕООД, „Нед Лес Билдинг“ ЕООД, „Росен – 92“ ЕООД, „Строителна компания – Валзах“ ЕООД, „СМК – Перелик“ ООД, „Строй Тис – Смолян“ ЕООД, „Тераком – Смолян“ ООД, „Хефест“ ООД, „Аква пластик“ ЕООД, „Тодор Ванков“ ЕООД, „Европавименти“ ООД, ЕТ „Гайдаров 75 – Велин Гайдаров“, „Експертинвест“ АД.

След заседанието на УС на КСБ бе посетен изграждащият се лот 3.3 на АМ „Струма“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.10.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: