ОП на КСБ – Бургас, начерта плана за бъдещата си работа

Заявено бе, че се води активен диалог с местната власт

Прочетена: 46

Мартин Славчев

Областното представителство на КСБ в Бургас проведе Общо годишно отчетно събрание на 2 октомври. Гости на събитието бяха председателят на Управителния съвет (УС) на КСБ инж. Илиян Терзиев, инж. Христо Димитров, зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – Варна, инж. Любомир Качамаков, член на Изпълнителното бюро и УС на КСБ, председател на ОП на КСБ – София, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, инж. Чанка Коралска, зам.-кмет на община Бургас с ресор „Строителство, инвестиции и регионално развитие“ и арх. Веселина Илиева, главен архитект на общината. Сред делегатите в залата бяха инж. Стефан Димитров, член на УС на КСБ, Димитър Янакиев, член на Контролния съвет (КС) на Камарата, председателят на Националния клуб на строителите ветерани инж. Дамян Камбуров и др. Домакин на събранието бе зам.-председателят на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – Бургас инж. Николай Николов.

В началото инж. Николов изнесе доклад за периода 1 септември 2017 г. – 31 август 2018 г. „През изминалата отчетна година КСБ се утвърди като еталон за браншова организация в национален мащаб, познаваща проблемите на гилдията, в състояние да влияе и да излиза със становища и послания. Ръководството на Камарата е в постоянен делови контакт с всички държавни органи и е партньор с ресорните на сектора министерства. Като активен член на FIEC КСБ е разпознаваема и в Брюксел. Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради продължи да се реализира и редица важни обекти бяха изпълнени от фирми членове на ОП. Камарата като цяло, и в частност наши представители, участваха във всички законодателни инициативи, касаещи строителството“, заяви председателят на ОП на КСБ – Бургас.

Инж. Николай Николов обяви, че членовете на Областното представителство са 140, а вписаните фирми в ЦПРС са 126. Две са новоприетите компании през отчетната година. Инж. Николов представи организираните събития от ОП на КСБ – Бургас през отчетния период, включително благотворителните такива, предоставянето на стипендии на зрелостници от строителни паралелки и връчването на годишните награди на ОП. Отчетена бе и добрата съвместна работа с в. „Строител“.

„Нашата цел е да поддържаме добра комуникация с фирмите членове и с регистрираните в ЦПРС, да ги информираме за цялостната дейност на КСБ, да издигаме авторитета й сред обществото. Стремим се да предоставяме възможност на дружествата да повишават квалификацията и знанията си, да ги подпомагаме в тяхната дейност и строителният бранш да е водещ в реализиране на високите цели за създаване на европейска визия на нашите градове и села“, заяви инж. Николай Николов.

Поздравления към членовете на ОП на КСБ – Бургас отправиха зам.- кметът на община Бургас инж. Чанка Коралска и председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.
„Уважаеми строители, благодаря Ви за поканата да присъствам на събранието. Община Бургас и ОП на КСБ – Бургас имат прекрасни взаимоотношения. Общината е и най-големият инвеститор в бранша. Всичко, което чухме в доклада на председателя на местната структура на КСБ инж. Николов, е обнадеждаващо, защото показва, че Камарата е действително работеща организация“, сподели инж. Коралска.

Инж. Терзиев запозна присъстващите с приоритетите в работата на ръководството на КСБ и със задачите, които се изпълняват в момента. Той обърна внимание на липсата на квалифицирани кадри в строителството, промените в законите, касаещи бранша, борбата със сивия сектор и др. „Това, което представлява Бургас в момента, се дължи както на ръководството на общината, начело с кмета Димитър Николов, така и на вас, строителите. Желая Ви още много бъдещи успехи“, каза председателят на УС на КСБ.

Делегатите на Общото годишно отчетно събрание на ОП на КСБ – Бургас приеха и план за дейността за 2019 г. Той включва следване на основните политики за дейността на КСБ. Обявено бе, че през бъдещия период ще се работи за издигане на авторитета, повишаване на квалификацията, професионалната култура и подобряване на обществения статус на Камарата и нейните членове. Сред другите приоритети ще бъдат решаване на конкретни проблеми на членовете на ОП, осъществяване на обратна връзка със строителните компании и подкрепа на активната позиция на КСБ по отношение на нормативната база. Също така ще продължи сътрудничеството с общините от региона и Областна администрация, като се запази практиката да се провеждат срещи с кметове, с ЕВН, ВиК и други институции. ОП на КСБ – Бургас ще подпомага дейността на фирмите чрез публикуване на анализи и доклади, разработки на стандарти в сектора и международно сътрудничество. Ще се популяризира дейността на ОП и неговите членове чрез отразяване в медиите на проведени инициативи и мероприятия. Ще бъдат организирани срещи с регионалните структури на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на архитектите в България. Ще бъде проведен семинар, касаещ проблемите, съвременните тенденции и предизвикателствата пред бранша, като има идея да продължи традицията в Бургаска област подобни събития да се организират и съвместно с ОП на КСБ – София и ОП на КСБ – Варна.

Събранието продължи с отчети на КС за изминалия период и такъв за приходите и разходите. Беше приета план-сметка за следващата година. Обсъдени бяха и промените в Устава на КСБ, касаещи мандатността, както и тези в Кодекса за професионална етика на строителя. След дискусия предложените промени бяха приети от ОП на КСБ – Бургас.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.10.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: