Инж. Данка Кирилова: Камарата е организация с утвърден характер

Вестник „Строител“ е предпочитаното от мен и от екипа на моята фирма четиво

Прочетена: 57

Янка Филипова,
ОП на КСБ –
Монтана,
Мартин Славчев

Инж. Кирилова, Вие сте председател на ОП на КСБ – Монтана. Разкажете малко повече за себе си, как се ориентирахте към строителния бранш?

Висшето си образование завърших във Висшето строително училище „Любен Каравелов“ в София, специалност „Строителство на сгради и съоръжения”. Управител съм на фирма „Мото-Макс 2002“ ООД, която е създадена през 2002 г. и от самото начало се занимава със строителство. Родителите ми имат дългогодишен семеен бизнес в сектора и така и аз се насочих именно към този бранш.

За председател на Областното представителство на Камарата в Монтана бях избрана през 2016 г. Като ръководител на фирма, която е член на КСБ, мога да кажа, че Камарата е организация с утвърден характер.

Какво е състоянието на строителния сектор в област Монтана? Колко са фирмите, вписани в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС), колко са членове на Камарата? Как осъществявате диалога и обратната връзка със строителните фирми от региона?

Лично аз смятам, че строителният бранш в нашата област все още е в затруднено положение. Борим се с недостига на квалифицирани кадри. Забелязвам, че хората, които са в трудоспособна възраст, независимо дали са по-млади или по-стари, квалифицирани или не, все още предпочитат емиграцията от това да работят тук. Фирмите, вписани в ЦПРС, към момента са 37, а членовете на Камарата са 12.

Диалогът и обратната връзка с фирмите се осъществява главно чрез електронната поща на Областното представителство, но никога не сме отказвали и няма да откажем лични срещи при проявено желание за такива.

Кои са най-значимите обекти, които се изпълняват на територията на ОП? Кои са проектите, които се очаква да бъдат реализирани? На какво разчита браншът за работа през настоящата година?

През последната година в Монтана бяха рехабилитирани няколко улици. Също така има и няколко санирани блока по Националната програма за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Браншът разчита на значително нарастване на работата в региона. Аз мисля, че всеки един от нас, строителите, може да се разгърне значително повече от професионална гледна точка при наличие на повече обекти, разбира се. Не на последно място браншът разчита и на намиране на персонал.

Как оценявате взаимодействието с местната власт и с регионалните структури на останалите браншови организации?

Комуникацията с местната власт и с регионалните структури на останалите браншови организации е на добро ниво.

Кои са най-честите проблеми, с които местните фирми се сблъскват, и как виждате ролята на Камарата за тяхното решаване?

Освен гореспоменатият проблем с липсата на работната ръка мога да добавя, че немалка пречка за бранша си остава сивият сектор, който с годините не намалява. Обръщам внимание, че това също е един от предпочитаните видове заетост на хората преди емиграция. Смея да твърдя, че и двете са опасни за бизнеса. Решение винаги има. Вярвам, че ще се стигне до такова, но пътят, който трябва да се извърви, е доста дълъг. Единственото, което ме радва, е, че все пак сме поели в правилната посока и че този проблем се коментира в Камарата и се работи по него.

Проведохте годишно Общо събрание на структурата. Какво отчетохте за изминалия период, успешен ли беше той и какво предстои в работата на ОП на КСБ – Монтана?

Да, през септември проведохме Общо събрание, на което представихме отчет за дейността на ОП на КСБ – Монтана, и план за дейността за новата отчетна година.

КСБ предприе промяна във връзка с изготвянето на бюджетите на ОП на КСБ, как гледате на новия модел, по-добър ли е за ОП и за организацията като цяло?

Засега не мога да изразя мнение дали новият модел ще е по-добър или не. Смятам, че времето ще покаже.

Кои според Вас в сегашния момент са най-важните приоритети на КСБ, накъде трябва да насочи усилията си браншовата организация, така че да е най-полезна на своите членове?

Организирането на безплатните обучения по ЗБУТ е добра практика, която е много положителна за всички фирми. Същото се отнася и за курсовете за повишаване на квалификацията на персонала. Може да се предприемат още действия по проблемите с възлагането на обществените поръчки и сивия сектор.

Как виждате на местно ниво реализацията на основните политики на КСБ през настоящата година?

Виждам положителен ефект от реализацията на основните политики на КСБ на местно ниво. Надявам се на успешна година и повече работа за фирмите от областта.

Какво е мнението Ви за вестник „Строител“, имате ли препоръки към браншовото издание?

Вестникът е много интересен. Това е предпочитаното от мен и от екипа на моята фирма четиво. Изданието е изключително полезно за всички хора, занимаващи се със строителство. Пожелавам на целия Ви екип градивна, добра и успешна работа и да си останете все така обичаният от всички нас вестник.

ОП на КСБ – Монтана, проведе Общо годишно отчетно събрание

Областното представителство на КСБ в Монтана проведе Общо годишно отчетно събрание. То се състоя на 20 септември в офиса на ОП. Присъстваха представители на 6 от 12-те фирми членове – инж. Румен Ангелов, член на Областния съвет, инж. Стефан Костов, член на Контролния съвет (КС), инж. Борислав Борисов, представляващ две дружества, Добрина Илиева, инж. Ангел Стефанов и Татяна Мичева, експерт с ресор „Екология“ в отдел „Анализи, строителство, професионална квалификация и мониторинг“.

С единодушие и без забележки бяха приети отчети за дейността на Областния съвет (ОС) и на председателя на ОП на КСБ – Монтана, от 01.09.2017 г. до 31.08.2018 г. За същия период бяха приети отчет за изпълнение на плана за приходи и разходи – доклад на КС на ОП Монтана за дейността на ОС. Взе се решение за освобождаване от отговорност на ОС на ОП на КСБ – Монтана.

Участниците в събранието приеха план за дейността и план-сметка на ОП за 2019 г. И през следващата година ОП на КСБ – Монтана, ще продължи да консултира строителите във връзка с подаване на заявления по отделните процедури в ЦПРС. Ще се работи за решаването на определени задачи. Ще се акцентира и върху поддържането и подобряването на комуникацията между ОП на КСБ – Монтана, и строителните фирми. Бяха обсъдени и приети предложенията за промени в Устава на КСБ и в Кодекса по професионална етика на строителя.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.10.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.