Синдикатите: КСБ е предвидим и отговорен социален партньор

Камарата на строителите в България, Ф „СИВ“ – „Подкрепа“ и ФНСС към КНСБ подписаха отраслов колективен трудов договор

Прочетена: 64

Емил Христов

Камарата на строителите в България (КСБ), Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“ – „Подкрепа“ (Ф „СИВ” – „Подкрепа“) и Федерацията на независимите строителни синдикати (ФНСС) към КНСБ подписаха отраслов колективен трудов договор (ОКТД). Събитието се състоя в сградата на КСБ. Документът беше парафиран от председателя на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев, председателя на Ф „СИВ” – „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис, който е и вицепрезидент на КТ „Подкрепа“, и инж. Цветелина Иванова, председател на ФНСС към КНСБ. На срещата присъстваха изп. директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев, Огнян Димов, зам.-председател на Ф „СИВ” – „Подкрепа“, и Ренета Николова, ПР на КСБ, прокурист и главен редактор на „Вестник Строител“ ЕАД.

„Показахте модерно и европейско отношение в индустриалния сектор. За нас КСБ е най-голямата и важна браншова организация. Вие сте предвидим и отговорен социален партньор”, заяви инж. Иоанис Партениотис. Той подчерта, че с подписването на договора Камарата демонстрира своето коректно отношение към фирмите и работещите в сектора, а Ф „СИВ” – „Подкрепа“ изпълнява ангажиментите към хората, които представлява.

„В наше лице имате истински партньор, с общи усилия ще продължим заедно и занапред“, каза председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.

Инж. Терзиев подчерта, че Камарата работи за спазване на безопасните условия на труд, както и за въвеждане на правила за ценообразуването и за търсене на възможни начини за увеличаване на заплащането в сектора. Той благодари на двете синдикални организации за отличната комуникация, която поддържат с КСБ, както и за подкрепата им към бранша.

„Най-ниската цена не трябва да е определяща при възлагането на обществените поръчки“, категорични бяха участниците в срещата. „Днес подписахме договор, с който да създадем по-добри условия за нашите работници“, заяви изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев. „Благодарим на синдикатите за подкрепата в борбата със сивия сектор”, каза още той и допълни, че синдикатите и работодателите ще продължат да работят за секторни политики. „Трябва да обединим усилията си за привеждане на цените в строителството към нормалните за ЕС“, коментира изп. директор на Камарата.

ОКТД е юридически акт, който фиксира рамките на взаимоотношенията между КСБ, Ф „СИВ” – „Подкрепа“ и ФНСС към КНСБ и гарантира съблюдаването на социално-икономическите права и интереси на членовете на организациите, страни по него. Той урежда въпросите на трудовите отношения, доходите, заетостта, социалното обслужване, работното време, осигурителните отношения, социалното партньорство и условията на труд за работещите в отрасъла, членове на синдикатите. С отрасловия колективен трудов договор се цели страните взаимно да си съдействат за създаване на възможно по-високо ефективна производствено-стопанска дейност в предприятията.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.11.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: