КСБ и ИАНМСП обсъдиха актуални теми от взаимен интерес

Двете страни ще създадат съвместна работна група

Прочетена: 77

Мирослав Еленков

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) проведе работна среща със зам.-изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) д-р Александър Минев. На нея от страна на КСБ присъстваха инж. Любомир Качамаков, член на Управителния съвет (УС) и на Изпълнителното бюро, председател на ОП на КСБ – София, Любомир Пейновски, член на УС, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев и Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на „Вестник Строител“, ПР на КСБ. В срещата участва и Борислав Димитрачков, директор Дирекция „Интернационализация на малките и средните предприятия“ в ИАНМСП.

„Радвам се, че Камарата на строителите в България прие поканата ни за работна среща. Добре дошли“, каза д-р Александър Минев. „Агенцията има две основни дейности – интернационализацията на малките и средните предприятия и подпомагането им на национално ниво. Бихме искали да активизираме дейността си на национално ниво, като задълбочим диалога си с браншовите организации. ИАНМСП отваря вратите си за бизнеса, за да се запознае с проблемите на различните отрасли и с техните предложения за подобряване на нормативната рамка“, посочи д-р Минев. Агенцията иска да подпомага МСП в сектор „Строителство“, както и във всички останали отрасли и сектори. Затова трябва да се срещаме по-често, да обсъждаме актуалните проблеми и да търсим техните решения“, подчерта той. От думите му стана ясно още, че ИАНМСП ще работи по-усилено за подкрепа на малките и средните предприятия и на европейско ниво, като първоначално ще проучи опита на Австрия, където този вид дейности са най-развити, а след това и на други държави като Естония. Той съобщи, че българските фирми ще могат да се възползват и от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014 – 2020“ по проект „Подкрепа за растеж на малките и средни предприятия” (МСП) чрез пилотно прилагане на ваучерни схеми за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП)“. Безвъзмездната финансова помощ възлиза на 8 млн. лв.

Ръководството на Камарата запозна ИАНМСП с предложенията си за промени в Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията. „В ЦПРС са вписани 5100 фирми, много голяма част от които са малки и средни“, посочи инж. Мирослав Мазнев. По думите му повечето от проблемите на бранша са свързани със законодателството, касаещо строително-инвестиционния процес. „Необходими са нормативни изменения, за да създадем по-спокоен пазар, изсветляване на бранша и нормални условия за работа. Един от основните ни приоритети е борбата със сивия сектор“, изтъкна изп. директор на КСБ.

Той обясни, че друга важна задача на Камарата е да се дефинира ролята на подизпълнителя. Виждането на КСБ е, че е целесъобразно подизпълнителите да не се обявяват в тръжната документация, а да се даде възможност да бъдат включвани по всяко време на строителството, когато отговарят на условията, необходими за съответната работа. „От ключово значение е и да се въведе нормално ценообразуване в сектора в съответствие със стойността на материалите“, заяви още инж. Мирослав Мазнев.

Инж. Любомир Качамаков говори за нуждата от дигитализация на процесите в строителството. По думите му дигитализацията вече навлиза в Европа и е изключително важно България да не изостава в това отношение. „Трябва да въведем нови технологии, които да са от полза на всички участници в строително-инвестиционния процес“, каза още инж. Качамаков.

В края на срещата двете страни се обединиха около идеята КСБ и ИАНМСП да създадат съвместна експертна група, която на оперативно ниво да работи по теми от взаимен интерес.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.11.2018. Категория КСБ. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: